Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu z uregulowanym wpisem w Schufa, pomoc

Napisany przez Sabi
Cześć kochana społeczności,

Naprawdę mam problem. My (rodzina z 3 dziećmi) musimy niestety opuścić wynajęty Dom. Po prawie 4 miesiącach poszukiwań wreszcie znaleźliśmy odpowiedni Dom dla nas i otrzymaliśmy akceptację ???? Cena 175 000. Koszty dodatkowe zamierzamy przynieść jako wkład własny. kredyt powinien być zaciągnięty przez mojego partnera, który jest stałym pracownikiem zarabiającym 1800-2200 netto miesięcznie.

Niestety, okazuje się bardzo trudne uzyskanie kredytu, ponieważ mój mąż ma zakończony wpis w rejestrze dłużników. Firma energetyczna wystawiła rachunek pomimo zmiany dostawcy, na który złożyliśmy sprzeciw i ostatecznie zapłaciliśmy (300 €). Rejestr dłużników nie chce usunąć tego wpisu i pozostanie on jako zakończony przez kolejne 2 lata. Szef mojego męża może zaoferować poręczenie, aczkolwiek słyszałam już, że banki nie przejmują się takimi szczegółami ????

Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji? Gdzie możemy mieć szczęście? Będę bardzo wdzięczna za każdą radę. Mamy strach, że niedługo znajdziemy się na ulicy ????

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Sabi, z przyjemnością pomagamy w przypadku 100% finansowania ceny zakupu, nawet jeśli ma się negatywną historię w Schufa.
Nadal nie jest ważne, czy szef męża udzieli poręczenia.
Należy jednak dokładnie obliczyć, czy dochód męża jest wystarczający na zakup w cenie 175 000 EUR.

Jeśli na przykład otrzymali Państwo 20% wkładu własnego do ceny zakupu, warunki kredytu będą znacznie lepsze.
W przypadku 100% finansowania, możemy rozmawiać konkretniej, gdy będziemy mieć wszystkie dane.
Aktualnie oferujemy okres na pięć lat z oprocentowaniem w wysokości około 5,xx%

Napisany przez Sabi
Dziękuję za informację zwrotną! Jaka byłaby miesięczna rata przy 5%? Po 5 latach moglibyśmy wtedy zmienić, czyż nie?

Po 5 latach okresu oprocentowania możesz dokonać zmiany.
Minimalna rata spłaty wynosi 2%, dlatego miesięczna rata wynosi nieco ponad 1000 EUR.
Dlatego bardzo ważne są tutaj szczegółowe informacje dotyczące dochodu. Tutaj piszesz o zarobkach od 1800 do 2200 EUR.
I tutaj trzeba dokładnie przyjrzeć się sytuacji.

Napisany przez Sabi
Dziękuję. 1000 to oczywiście duża liczba. Ale jako ostatnia opcja można by to przemyśleć.

Proszę bardzo. Chętnie możesz też poinformować mnie, jeśli znajdziesz inne rozwiązanie.

Napisany przez Sephir0th
Oprócz tego, że to teoretycznie możliwe: Przy dostępnym dochodzie netto w wysokości około 2.000€ i stopie oprocentowania na poziomie około 5% rocznie, to finansowe samobójstwo. Czy nie byłoby lepiej przynajmniej tymczasowo wynająć mieszkanie na 2 lata i po usunięciu wpisu w rejestrze dłużników zacząć od nowa w podobnym przedziale cenowym, ale z dużo lepszymi warunkami?

Napisany przez Saskia
Przy koszcie punktowym (KP) 175 k, może być koniecznych jeszcze sporo napraw. To nie brzmi zbyt dobrze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata