Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Wysokość sum ubezpieczenia w ubezpieczeniu domowym

Napisany przez ADMCI4
Planuję wkrótce przeprowadzić się z moją dziewczyną do dużej kawalerki w starej kamienicy. W moim dotychczasowym mieszkaniu nie miałem ubezpieczenia majątkowego, ponieważ moim zdaniem nie opłacało się. Teraz jednak posiadamy więcej rzeczy w naszym gospodarstwie domowym, dlatego moja dziewczyna chciałaby wykupić ubezpieczenie majątkowe. Czy istnieją wskazówki, jak wysoka powinna być suma ubezpieczenia? Nie chcemy dać się przekonać przez firmę ubezpieczeniową i chcemy być przygotowani. Pozdrowienia Gernot

Napisany przez PI112
Cześć Gernot, Ważne jest, że ubezpieczenie na mienie domowe jest tzw. ubezpieczeniem na nowość. Oznacza to, że gdy coś zostanie uszkodzone/zniszczone, otrzymasz wynagrodzenie w postaci nowej rzeczy (tej samej jakości i rodzaju). Na przykład: sofa, cena zakupu 1998 - 2.500 marek niemieckich, wartość po 11 latach praktycznie zerowa. Sofa zostaje zniszczona w wyniku pożaru w pokoju, ta sama lub podobna sofa kosztuje obecnie 2.000 euro. W takim przypadku otrzymasz 2000 euro rekompensaty, a nie cenę zakupu z 1998 roku (czyli około 1250 euro) ani wartość w czasie. Do mienia domowego należą nie tylko meble, ale także zawartość mebli (szafa z ubraniami może stanowić prawdziwe niespodzianki, jeśli policzymy wartość ubrań razem). Jeśli więc z góry oszacujecie wartość swojego wyposażenia, będziecie lepiej przygotowani niż około 95% klientów. Istnieją również ogólne wytyczne, większość ubezpieczycieli przyjmuje średnią wartość od 600 do 650 euro za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej. Zazwyczaj to całkiem dobrze pasuje. Ważne jest także, aby uwzględnić zabezpieczenie przed uszkodzeniami spowodowanymi przepięciami w ubezpieczeniu na mienie, ponieważ takie szkody występują najczęściej. Może również mieć sens deduktowalny wkład własny, jednak należy zwrócić uwagę, w jakich przypadkach jest on stosowany, aby przekroczenia napięcia nie były tym objęte, ponieważ zazwyczaj szkody te wynoszą maksymalnie 500 euro. Wszystko inne można omówić jedynie w rozmowie osobistej. I dlatego proszę nie kombinować sama/samemu w internecie, ubezpieczenia są prawie zawsze złożone i łatwo popełnić błąd, wpisując coś niepoprawnie, by obniżyć cenę o kolejne 4 euro rocznie, a w razie szkody problem się pojawi (nie mam tu nic sugerować, ale miałem dość takich przypadków). Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Cześć Chris, dziękuję za profesjonalne informacje! Jesteśmy teraz dobrze przygotowani. Pozdrawiam serdecznie, Gernot

Napisany przez ADMCI4
Cześć Gernot, zawarłem moje ubezpieczenie majątkowe na podstawie reguły kciuka, która mówiła: Powierzchnia mieszkania w metrach kwadratowych x ok. 700,- euro = suma ubezpieczenia. W ten sposób unikniesz tzw. niedoubezpieczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata