Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Debet czy kredyt?

Napisany przez Star40
Cześć, Chciałbym wziąć kredyt w wysokości około 3000-4000 euro w Sparkassen. Mam jednak debet wynoszący 5000 euro. Moje pytanie teraz brzmi, czy powinienem całkowicie wykorzystać debet, czy może lepiej wziąć kredyt? W przeciwnym razie nie mam żadnego zadłużenia. Ponieważ nie do końca ufam bankowi, chciałbym zapytać tutaj najpierw. Pozdrowienia STAR40

Re: Debet czy kredyt?

Napisany przez PI112
Cześć Gwiezdny, najważniejsze na początek. Czy nie ufiesz tylko swojemu bankowi, czy też ogólnie żadnemu bankowi? Jeśli chodzi o możliwość 1, polecam zmianę banku! Teraz odnośnie Twojej właściwej kwestii. Możesz podążać obiema drogami, zaletą debetu jest to, że płacisz odsetki tylko od kwoty, która faktycznie została wykorzystana. Wadą są zazwyczaj bardzo wysokie odsetki. Zaletą kredytu jest pewność planowania, a wadą pewna nieelastyczność. Mój zalecenie (choć nie znając Twojej szczególnej sytuacji życiowej) jest następujące: zrównoważenie debetu przy użyciu kredytu (zwracając uwagę na możliwość dokonywania dodatkowych wpłat na kredyt, ponieważ skracają one okres spłaty oraz obniżają płatne odsetki, co obecnie oferuje prawie każdy). Ograniczenie debetu do maksymalnie 1000€, w przeciwnym razie bardzo szybko wróci się do tej samej sytuacji. Odkładaj stałą kwotę co miesiąc, np. 100€, jako rezerwę gotówkową, np. na koncie rachunku pieniężnego. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata