Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu od wujka - Czy lepiej płacić miesięczną kwotę czy wziąć kredyt?

Napisany przez Boka
Cześć wszystkim! Mam zamiar kupić Dom mojego wujka prawdopodobnie pod koniec tego roku, ponieważ on się przeprowadza. Cena zakupu wynosi 300 000 €. Moje obecne majątek wynosi około 200 000 € + mieszkanie, samochód itp. Dobrze się dogadujemy, a mój wujek jest dobrze zabezpieczony finansowo, dlatego nie przeszkadza mu, czy spłacam mu określoną kwotę miesięcznie, czy też płacę mu całą kwotę zakupu od razu. Teraz pojawia się pytanie, co finansowo dla mnie jest bardziej opłacalne? Wariant 1: Płacę mu 20 000 € rocznie przez 15 lat, czyli 1666 € rocznie z oprocentowaniem 0,5% (minimum określone prawnie) Wariant 2: Biorę pożyczkę w wysokości 200 000 € lub nawet 300 000 € i płacę mu kwotę zakupu 300 000 € od razu. Co finansowo byłoby dla mnie bardziej opłacalne? Z góry dziękuję bardzo.

Re: Zakup domu od wujka - Czy lepiej płacić miesięczną kwotę czy wziąć kredyt?

Napisany przez IsNichWahr
Boka pisze:
Co dla mnie ma więcej sensu finansowego?

Z góry dziękuję.

To zależy przede wszystkim od tego, ile obecnie zarabiają twoje 200 tysięcy własnego kapitału/majątku, oraz czy (i jeśli tak, to na co) będziesz potrzebować tych pieniędzy w (bliskiej/dalszej) przyszłości. Oczywiście ważne jest również, czy 1666 euro miesięcznego obciążenia możesz pokryć ze swoich bieżących dochodów.

Generalnie prawie niemożliwe jest, abyś dostał kredyt hipoteczny z oprocentowaniem znacząco poniżej 0,5%.

Więc: Jeśli sobie możesz na to pozwolić i twój wuj zgadza się na to, to płać mu miesięcznie/rocznie. To jest bardziej opłacalne finansowo niż płacenie odsetek bankowi. To po prostu kwestia tego, czy chcesz mieć długi w stosunku do krewnych (nieważne jak dobrze obecnie się dogadujecie) w znaczącej wysokości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata