Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sprzedaż ETW / Kupno domu Finansowanie pośrednie

Napisany przez denkika
Cześć wszystkim,

chciałbym pozyskać opinię w następującej sprawie:

Aktualnie chciałbym sprzedać moje sfinansowane mieszkanie, aby kupić Dom. Istnieje kilku zainteresowanych kupujących, którzy akceptują cenę sprzedaży. Po odliczeniu kosztów przedterminowej spłaty i opłaconych dodatkowych kosztów, zysk z tej sprzedaży osiągnąłby około 40 000 €.

Rozmawiałem z dotychczasowym bankiem finansującym (deutsche Bank), który nie był zbyt entuzjastycznie nastawiony do zamiany zastawu i powiedział mi, że byłaby to skomplikowana operacja, ponieważ musiałbym jednocześnie znaleźć nieruchomość i sprzedaż oraz zakup musiałyby odbywać się równolegle. (Nie ma opcji przeniesienia pieniędzy na konto zablokowane lub innych rozwiązań.)

Dlatego myślę o poniesieniu kosztów przedterminowej spłaty i uzyskaniu nowego finansowania.

Okolica oferuje teraz 1-2 nieruchomości, które nas interesują, jednak na obecnym rynku trzeba działać szybko i nie chcielibyśmy najpierw wynająć mieszkania. Potrzebujemy jednak gotówki ze sprzedaży. Chcielibyśmy z nią sfinansować koszty zakupu oraz pozostałą część finansowania.

Według jednego z dużych portali porównawczych, rozwiązaniem byłoby:
- Finansowanie kosztów zakupu za pośrednictwem dodatkowego kredytu z wysokim oprocentowaniem, który zostanie spłacony po sprzedaży mieszkania.
- Klasyczny kredyt ratalny na pozostałą kwotę.

Czy teoretycznie to byłoby możliwe, czy może istnieje coś, o czym nie pomyśleliśmy lub możliwe lepsze rozwiązanie? Czy taka tymczasowa finansowanie jest możliwe bez załączania dokumentów, czy potrzebny jest już notarialny kontrakt sprzedaży naszego mieszkania?

Z góry dziękuję.

Napisany przez bruno68
Cześć, denkika,

jeśli to czytasz, uwierz mi, że nie das tego zrobisz!

Twój bankier już cię kiedyś oszukał!

Z rozmowy z dotychczasowym finansującym bankiem (Deutsche Bank) wynika, że nie jest zainteresowany wymianą zastawu i powiedział mi, że byłoby to skomplikowane, a jednocześnie musiałbym znaleźć nieruchomość, a sprzedaż i zakup musiałyby odbywać się równolegle.
Nie ma możliwości zdeponowania pieniędzy na rachunku blokowanym ani nic innego.

To już jest sprzeczne z Kodeksem cywilnym i kilkoma wyrokami Bundesgerichtshofu!

Mam zastrzeżenia co do założenia, że finansowanie domu jest uregulowane!

Znajdź niezależnego pośrednika, który może prowadzić tego rodzaju transakcje bankowe!
Nie stracisz nic, gdy skorzystasz z pomocy osób trzecich, kosztuje to tyle samo, co gdybyś to zrobił sam! Zawsze płacisz 4% rocznego oprocentowania od kwoty zakupu!

Twoje pytanie:

Czy teoretycznie jest to możliwe, czy może istnieje coś, o czym nie pomyśleliśmy, albo może istnieje lepsze rozwiązanie?

Tak, istnieją lepsze rozwiązania, ale samodzielnie lub za pośrednictwem bankiera działającego na twoją szkodę nie uzyskasz lepszego rozwiązania! Wynika to z braku głębokości informacji, którą można zdobyć tylko poprzez lata lub dziesięciolecia praktyki zawodowej!

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, skontaktuj się z niezależnym pośrednikiem, który będzie reprezentował twoje interesy, a nie interesy wierzyciela.

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
denkika pisze:
Witam wszystkich,

Chciałbym pozyskać tutaj opinie na temat następującej kwestii:

Obecnie chciałbym sprzedać swoje sfinansowane mieszkanie, aby kupić Dom.
Jest kilku zainteresowanych kupnem, którzy zgadzają się na cenę.
Po odliczeniu kary za wcześniejszą spłatę oraz opłaconych kosztów dodatkowych z tej sprzedaży wynikłby zysk w wysokości około 40000€.

Rozmawiałem z dotychczasowym finansującym bankiem (Deutsche Bank), który nie jest zbyt entuzjastyczny co do zamiany zastawu i powiedział mi, że byłby to skomplikowany proces oraz konieczne byłoby znalezienie nieruchomości, a sprzedaż i zakup musiałyby odbyć się równocześnie.
(Nie ma opcji przechowania pieniędzy na koncie zablokowanym lub innych.)

Dlatego rozważam przyjęcie kary za wcześniejszą spłatę i zaciągnięcie nowego kredytu.

Obecnie mamy na oku 1,2 nieruchomości w okolicy, które nas interesują, ale w obecnej sytuacji na rynku trzeba działać szybko i nie chcielibyśmy najpierw przenieść się do wynajmowanego mieszkania. Potrzebujemy jednak gotówki z tej sprzedaży. Chcielibyśmy za jej pomocą sfinansować koszty dodatkowe zakupu i resztę finansować.

Według porównywarki kredytowej rozwiązaniem byłoby:

- Emisja tymczasowego kredytu na pokrycie kosztów dodatkowych zakupu nieruchomości, który zostanie spłacony po sprzedaży mieszkania.
- Klasyczny kredyt ratalny na resztę sumy

Czy teoretycznie byłoby to możliwe, czy też istnieje coś, czego nie wzięliśmy pod uwagę, czy może istnieje lepsze rozwiązanie?
Czy takie tymczasowe finansowanie jest możliwe bez żadnych dokumentów, czy może trzeba już mieć notarialny akt sprzedaży mieszkania?

Z góry dziękuję.

To rozwiązuje się całkiem prosto i jest to praktykowane codziennie:

1) Wyliczenie wszystkich kosztów
2) Obliczenie nadwyżki po sprzedaży nieruchomości z uwzględnieniem obliczenia kary za wcześniejszą spłatę przeprowadzonej przez bank
3) Opracowanie koncepcji finansowania zakupu nowej nieruchomości z długoterminowymi środkami finansowymi i zmienną częścią, czyli nadwyżką ze sprzedaży.
4) Zakup, finansowanie nowej nieruchomości, sprzedaż starej nieruchomości
5) Po otrzymaniu zapłaty za nieruchomość Ablacja kredytu zmiennego z nadwyżki z sprzedaży

Napisany przez denkika
noelmaxim pisze:
To rozwiązuje się bardzo prosto i stosuje codziennie:

1) Określenie wszystkich kosztów
2) Określenie nadwyżki po sprzedaży nieruchomości uwzględniającej obliczenie kar umownych, które należy przeprowadzić w banku
3) Stworzenie koncepcji finansowania zakupu nowej nieruchomości opartej na środkach długoterminowych i zmiennym komponencie, czyli nadwyżce ze sprzedaży.
4) Zakup, finansowanie nowej nieruchomości, sprzedaż starej nieruchomości
5) Po otrzymaniu kwoty ze sprzedaży nieruchomości spłata zmiennej części kredytu z nadwyżki ze sprzedaży

Witam Panie Buhmann,

Dziękuję za informacje oraz prywatną wiadomość. Chętnie się do Pana odezwę w tej sprawie.
Ogólnie rzecz biorąc, zrozumiałem to dokładnie tak, jak Pan to opisuje.

Jednakże co mnie niepokoi, to czy sprzedaż mieszkania musi być już uwieczniona notarialnie dla tego konceptu, czy też banki polegają na fakcie, że zostanie ona sprzedana? Jesteśmy w ostatniej fazie, ale nie ma jeszcze ustalonej dacie wizji notarialnej dla sprzedaży.

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj sprzedaż nie musi być sfinalizowana, można założyć fikcyjnie, że do ich dochodów należy doliczyć dochód z wynajmu w przypadku, gdy nie sprzedają.

Oczywiście sytuacja majątkowa musi być uregulowana tak, aby założyć, że są w stanie dźwigać obciążenie z odnoszącego się do zmiennego kredytu oraz kredytu obciążającego obiekt sprzedaży również długoterminowo, jak opisano, do ich dochodów fikcyjnie zawsze należy doliczyć dochód z najmu.

Zazwyczaj wszystko się zgadza, obiekt sprzedaży może więc być sprzedany później, a nawet nie musi być udowodnione, że już został sprzedany.

Mówimy wtedy o tzw. obliczeniu cieni, które bank zawsze stosuje w takich przypadkach i które zazwyczaj się sprawdzają.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata