Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: pracownicze programy emerytalne WHEN bAV) - wykup

Napisany przez SAVARD
Hej,

po pierwsze: nie jestem zbyt dobry w dziedzinie ubezpieczeń.

Kiedyś, na zalecenie doradcy finansowego, założyłem emeryturę pracowniczą i przez długi czas płaciłem składki miesięczne.

Z mojego wynagrodzenia brutto były co miesiąc potrącane 224 EUR. Umowa ta trwała prawie 11 lat. Pieniądze zostały zainwestowane w fundusz.

Zdecydowałem się zlikwidować emeryturę pracowniczą, ponieważ teraz sam zajmuję się swoimi finansami i obrałem inną ścieżkę.

Oto dane:

Czas trwania: 108 miesięcy

Kwota miesięczna (brutto): 224 EUR

Całkowita kwota bez uwzględnienia rozwoju funduszu: 24.192 EUR

Faktyczna łączna kwota zwrotu (ze wzrostem funduszu): około 27.000 EUR

Wkrótce więc otrzymam około 27.000 EUR na swoje [url]konto[/url].

Teraz moje pytanie: jestem świadomy, że muszę uiścić składki do mojej kasy chorych oraz zgłosić wszystko jako dochód również u urzędu skarbowego. Jednakże dzieje się to dopiero w przyszłym roku.

Ponieważ chciałbym wiedzieć jak najszybciej, ile mogę zachować z 27.000 € (w przybliżeniu), stworzyłem ten temat.

Chciałbym zainwestować te pieniądze, które pozostały mi po odliczeniu od urzędu skarbowego itp. na nowo. Ponieważ zrobiłbym to stosunkowo szybko po otrzymaniu pieniędzy (przychodzą one w przyszłym tygodniu od ubezpieczyciela), chciałbym wiedzieć: czy istnieje ogólna zasada, przybliżone wytyczne, ile z całej kwoty przysługuje mi?

Wystarczyłoby mi stwierdzenie, że zainwestuj połowę, zatrzymaj drugą połowę, i będziesz bezpieczny.

Jak widzicie, nie mam absolutnie pojęcia, ile urząd skarbowy chce mi odebrać :-D

Być może istnieje reguła mówiąca, że moje netto zainwestowane pieniądze (około 120-130 EUR miesięcznie) + wzrost wartości funduszu należą do mnie, bez żadnych warunków?!

Po prostu nie wiem, czy z 27.000 EUR mogę już zainwestować około 13.500 EUR, czy powiedzieć nie rób tego, urząd skarbowy chce mieć od Ciebie 15.000 € w przyszłym roku!...

Dziękuję za Waszą pomoc.

Pozdrawiam

Napisany przez bruno68
Na serio, SAVARD,

kto powiedział Ci o wypłacie środków?

Ponieważ zgodnie z ustawą w przypadku kapitału emerytalnego wypłata nie jest przewidziana! O ile nie złożyłeś wniosku o odwrócenie transakcji, wtedy wszystkie oszczędności podatkowe i składki społeczne wcześniej opłacone zostaną odjęte od kwoty wypłaty.

Podsumowując, z 20% renty, kolejne 20% zostanie pobrane.

- 20% z 224 € to 44,80 €, razy 108 € to około 4.500 € składka emerytalna
- 20% z 224 € to 44,80 €, razy 108 € to około 4.500 € składka ubezpieczenia zdrowotnego (SKŁ, SK, CZA I)
razem to około 16.000 € netto rozłożone na 108 miesięcy to 148 €, z czego 25% podatek to 37 €, razy 108 miesięcy to około 4.000 € podatku, co daje około 12.000 € salda, zatem można przyjąć, że wypłacone zostanie niemal połowa!

Pamiętaj, że pracodawca nie uiścił połowy składek społecznych! Musisz to uregulować samodzielnie, ewentualnie 48 miesięcy mogą być rozpatrywane jako spłata za pracodawcę! Jednak możliwe jest to jedynie za pośrednictwem sądowego sporu.

I jak mówi się tak pięknie: Na wysokim morzu i przed sądem, jesteś w rękach Boga!

Lepiej zajmij się dobrą edukację w zakresie tworzenia majątku!

bruno68

Napisany przez SAVARD
W tytule wątku widnieje wykupienie. Anulowałem ubezpieczenie i teraz otrzymałem całą kwotę przelewaną.

Jaki ton reprezentujesz?

Znajdź lepszą edukację w zakresie budowania majątku!

Poza tym, powinieneś jeszcze raz znaleźć nauczyciela matematyki, Twoje obliczenia nie mają sensu. Szkoda trudu.

Napisany przez EgonO
SAVARD pisze:
W tytule wątku jest napisane Rückkauf. Zrezygnowałem z ubezpieczenia i teraz otrzymuję całą kwotę przelana.

Jaki ton pan reprezentuje?

Nie lepiej poszukać porady w dziedzinie budowy majątku!

A może lepiej znajdź sobie nauczyciela matematyki, bo twoje obliczenia są kompletnie błędne. Szkoda zachodu.

Niestety, to typowe dla Bruna. Potencjalny szef dawno by się z tego załamał.
Postawa społeczna: 0 punktów
Samoocena: 0 punktów
Matematyka: 0 punktów
Czytelność odpowiedzi: 0 punktów
Wartość rozrywkowa: 100 punktów

Ale mimo wszystko pytanie: dlaczego nie zawiesiłeś po prostu umowy? Łatwo sobie wyobrazić, że urząd podatkowy i ubezpieczalnia natychmiast wyciągną ręce, więc na końcu zwrot pieniędzy naprawdę się nie opłaca.

Napisany przez bruno68
Ja, ja EgonO,

Co można tutaj jeszcze powiedzieć!

Z jednej strony twierdzi Pani, że została zwolniona!
Z drugiej strony twierdzi Pani, że ma wartość wykupu!
Po pierwsze, plan emerytalny pracowniczy nigdy nie ma wartości wykupu i nie można go wykupić, ponieważ należy najpierw osiągnąć okres emerytalny.

Z tego wynika, że Pani nie wypowiedziała umowy, ale żąda rozwiązania umowy z wypłatą zwrotną! Różnica ta jest tak wielka, jak porównanie latania z chodzeniem na piechotę!
Ponieważ żąda Pani rozwiązania umowy z wypłatą zwrotną, wszystkie korzyści z umowy muszą zostać zwrócone w całości!

Oznacza to, że wszystkie ulgi społeczne i podatkowe muszą zostać zwrócone! A mianowicie pełne składki, w tym także składki pracodawcy, ewentualnie także odsetki za zwłokę przez 108 miesięcy w przypadku podatku.
Ponieważ składki społeczne są jedynie odroczone, a nie anulowane, w sensie usunięte! To jest tzw. „odroczone ubezpieczenie społeczne” i opodatkowanie, po rozpoczęciu emerytury!
Więc co może być tak zwaną wartością wykupu? Między niczym a bardzo niewiele!

Oczywiście można by żądać zwrócenia do stanu pierwotnego, ale kto wtedy pokryje różnicę między zapłaconą sumą a otrzymaną zwrotnie? Chociaż jest to bardzo dobrze znane! Wynika to już samo przez się z drogi realizacji rzekomego planu emerytalnego pracowniczego, kto tutaj ewentualnie musi ponieść odpowiedzialność odszkodowawczą!!

Ponadto zależy to jeszcze od tego, który z 7 produktów zabezpieczenia został wybrany!
Z drugiej strony chciałbym zwrócić uwagę na fachową wiedzę, którą z reguły brakuje laikom.

Czytaj brakiem świadomości

Ile trzeba posiadać wiedzy wstępnej, aby zrozumieć naukę? Próg poznania można określić za pomocą prostych testów.
autorstwa Christiane Gelitz
Lepiej trochę wiedzy wstępnej niż kompletny brak pojęcia – tak można by sądzić. Jednakże brak wiedzy nie przynosi wiele – tak stwierdził zespół badawczy z USA.
Dopiero gdy...

Napisany przez EinReBerec
Cześć @SAVARD,

nie wiem, czy teraz już jest za późno i czy już całkowicie się zdecydowałeś. Ale mogę tylko zgodzić się z @bruno68. Będziesz musiał zapłacić sporo podatków, które będą znacznie wyższe niż w późniejszym wieku emerytalnym. Inwestowanie tylko w ETF-y lub akcje na własną rękę może się udać (obecnie z pandemią praktycznie nie można było przegrać), ale może też źle się skończyć (jeśli do emerytury ponownie dojdzie do podobnej utraty wartości rynkowej lub nawet wcześniej). Zawsze polecałbym lokowanie pewnej części w bezpieczne ubezpieczenie, czy to polisa na życie, czy nadal emerytura firmowa.

Bardzo jestem ciekawy, jak postąpiłeś teraz. Myślę, że inni mogą się wiele nauczyć ze twoich doświadczeń.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata