Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Terminowa pożyczka na spłatę odsetek z oprocentowaniem ostatecznym na 10 lat.

Napisany przez BlueButton
Przyjazne pozdrowienia dla wszystkich,

moje ostateczne kredytowe ForwardDarlehen zostało wypłacone w całości w dniu 08.12.2014 (walora).

Okres zobowiązania do oprocentowania przez 10 lat (od 01.01.2015 do 31.12.2024) został wcześniej ustalony w dniu 05.04.2012. Od 01.01.2015 płacę inne oprocentowanie.

Zamiast spłaty, wpłacam na przypisaną polisę rentową (renta oszczędnościowa) w celu spłaty kredytu. Przewidywana wydajność w ostatnich latach jest bardzo niska, dlatego chcę zakończyć polisę rentową wraz z spłatą kredytu. Wartość zysku z polisy rentowej podlega opodatkowaniu, pomimo że umowa została podpisana w 2004 roku, a pierwsza rata została pobrana w styczniu 2005 roku. Bank powiedział: To jest irytujące. Gdyby choć jedna rata została pobrana jeszcze w grudniu 2004 roku, moglibyśmy później cieszyć się 100% zwolnieniem od podatku.

Przyjazny pracownik banku powiedział mi, że w moim przypadku wypowiedzenie zgodnie z § 489 BGB nie jest możliwe (z powodu konstelacji terminów ?! Data wypłaty kredytu !?).

Chociaż na mocy ogólnych przepisów powinienem otrzymać ofertę przedłużenia przed końcem okresu zobowiązania do oprocentowania, to zawsze mogę ją odrzucić.

Podano mi numer IBAN, na który mam dokonać zapłaty kwoty kredytu kilka dni przed 31.12.2024. Jak bezpieczna jest ta transakcja dla mnie?

Aby dokonać skreślenia hipoteki, powinienem następnie wysłać list do banku.

1.Pytania: Czy ten proces jest prawidłowy? Czy pracownik banku udzielił mi właściwej porady? Dlaczego bez § 489 BGB?

2.Pytania: Czy muszę wysłać wypowiedzenie na 30.06.2025 (= 6 miesięcy po zakończeniu okresu zobowiązania do oprocentowania) czy może na 07.06.2025 (= 6 miesięcy po pełnej wypłacie kredytu) z 6-miesięcznym terminem np. 28.12.2024? Jeśli tak, w którym z tych terminów? Następnie spłacić kredyt w ciągu 14 dni? Czy w okresie od 01.01.2025 do 07.06.2025 / 30.06.2025 otrzymam inne (prawdopodobnie wyższe) oprocentowanie kredytu?

Dziękuję za wasze opinie.

Pozdrowienia

BlueButton

Re: Terminowa pożyczka na spłatę odsetek z oprocentowaniem ostatecznym na 10 lat.

Napisany przez bruno68
Otóż, co naprawdę chcesz? Twój przypadek jest naprawdę specyficznym przypadkiem! To kredyt z końcową spłatą i dlatego z bardzo wysokim współczynnikiem niepowodzeń!!! Znam podobny przypadek z roku 2009! Jeśli dostosowałbym ten przypadek do 2021 roku, to zdecydowanie wyszłabyś z tego jako zwycięzca. Jednakże pozostałe dwa przypadki niekoniecznie! A te muszą

Czy chcesz nadal pracować w banku, czy chcesz zmienić miejsce pracy? Ze względu na zniszczenie majątku na dziesiątki tysięcy euro przeciwko tobie, rozważyłbym kwestionowanie tego banku! Uważam, że rozliczenie szkody (ze względu na brak zrozumienia tych samych) jest po prostu beznadziejne albo bardzo ryzykowne z braku dokumentów. Nie ma potrzeby trwonić kolejnych dziesiątek tysięcy euro.

Jednakże niewielu pośredników będzie w stanie pomóc w tym przypadku.

Jeżeli spojrzę na to, jak piszesz, wydajesz się być kandydatem, który pod koniec swojego życia zostanie z niczym, jeśli będziesz nadal tak naiwny.

To, co piszesz, na przykład ten zdanie:

Powiedziała mi IBAN, na który mam spłacić kwotę kredytu kilka dni przed 31.12.2024 r. Jak bezpieczna jest ta przelew dla mnie?

Moje pytania: Czy masz majątek w pełnej wysokości? Czy masz zabezpieczenia, aby ktoś mógł ci przekazać pieniądze?

To, co zauważam, to że zajmujesz się raczej najmniej istotnymi sprawami! Ważne jest tutaj wyjaśnienie kolejności! Jeśli zaczniesz od złej kolejności, stracisz szansę na odszkodowanie!

Tak orzekł już jeden Sąd Apelacyjny! Chciałbym również zaznaczyć, że chodzi tu o okresy czasu, które nie istnieją dziś, dlatego należy konsultować się z orzeczenia prawniczego, które jest oznaczone skrótem (a .F.). Dla finansowania nieruchomości w 2014 roku nie istniał żaden ogólny ram prawny, który dzisiaj byłby obowiązujący. Ten ram prawny został wprowadzony dopiero 21.03.2016 r.! Jeśli wybierzesz nieodpowiednie okresy czasu, już przegrałeś.

Pamiętaj również, że bankierzy w 2004 roku po prostu wykonywali to, co było możliwe i nie odmówili. Obecnie bank ma zdecydowaną przewagę wiedzy nad tobą i twoim prawnikiem! Zła kolejność jest ekonomicznie katastrofalna, ponieważ może zniweczyć ewentualne roszczenia odszkodowawcze

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Po zakończeniu okresu stałego oprocentowania, kredyty o okresie spłaty 10 lat można w ogóle spłacić wcześniej, a przedłużone kredyty z opcją Forward, czyli wcześniej ustalonym nowym okresem stałego oprocentowania mogą zostać spłacone nawet przed zakończeniem okresu zobowiązania, skracając go o czas Forward!

Cześć bruno68,
cześć noelmaxim,

dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Zgodnie z § 489 ust. 1 nr 2 BGB, mój kredyt budowlany zostanie spłacony wcześniej w 2022 roku (05.04.2012 + 10 lat = 2022).

... po otrzymaniu pożyczki zostanie zawarta nowa umowa dotycząca terminu spłaty lub oprocentowania, wówczas ustalony w tej umowie termin zastępuje moment otrzymania pożyczki

Wyrok: Sąd Okręgowy w Bochum z dnia 14 września 2015 r. (sygn. I-1 O 68/15)

Pozdrowienia

BlueButton

Napisany przez sebkoch
Cześć,

cytowane przez Ciebie orzeczenie LG Bochum (podobnie jak OLG Monachium) dotyczy przypadków forward prolongacji, a nie kredytów forward.

Jeśli więc w 2012 roku po raz pierwszy zaciągnąłeś kredyt w tym banku, możesz go wypowiedzieć dopiero 10 lat po pełnej wypłacie, z 6-miesięcznym terminem wypowiedzenia. Natomiast w przypadku forward prolongacji (czyli przedwczesnego przedłużenia już istniejącego kredytu), zgodnie z obecnym obowiązującym poglądem prawników, można go wypowiedzieć 10 lat po zawarciu umowy, również z 6-miesięcznym terminem wypowiedzenia.

W przypadku pytań, chętnie odpowiem na wiadomość prywatną.

Cześć sebkoch,

10 lat po nowej umowie (więc nie po dacie pełnej wypłaty! = więcej niż 2 lata przed końcem terminu związanego z oprocentowaniem w dniu 31.12.2024) z okresem wypowiedzenia 6 miesięcy mam zamiar spłacić.

Życzę Ci udanego początku tygodnia

BlueButton

Napisany przez sebkoch
Jak wspomniałem, dotyczy to tylko Prolongacji na przód i tak naprawdę nie ma tu pełnej wypłaty, ponieważ tylko następuje przedłużenie, a wypłata już miała miejsce dawno temu.

Obawiam się, że być może popełniasz tu pewne nieporozumienie. Chętnie możesz się ze mną bezpośrednio skontaktować.

Cześć sebkoch,

Twój komentarz był niestety trafny. Muszę przełknąć tę gorzką pigułkę.

Umowa pożyczki obowiązuje do końca 2029 roku. Nadal będę spłacać odsetki przez okres 10 lat do grudnia 2024 roku, czyli do okresu wiążącego oprocentowania.

Z sześciomiesięcznym terminem wypowiedzenia (np. kwiecień 2024 r.) mam zamiar zgłosić się do banku na czas i poinformować, że chcę spłacić całą pożyczkę w grudniu 2024 r. - Czy ten sposób postępowania jest właściwy? Po tym terminie nie będę rozważał żadnego refinansowania, ponieważ nie ma już wynajmu.

Pozdrowienia

BlueButton

Napisany przez 2tneub
Z mojej wiedzy możesz wypowiedzieć umowę najwcześniej 10 lat po pełnej spłacie (czyli 08.12.2024) z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Oznacza to, że okres kredytowania w takich przypadkach wynosi zawsze co najmniej 10,5 roku.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli pożyczka została przedłużona jako transza na 1.1.2015 w tej samej banku w dniu 5.4.2012 (data przedłużenia), termin liczy się od 5.4.2012, czyli może ją spłacić 5.10.2022!

Cześć noelmaxim,

kredyt nie został przedłużony. Bank wewnętrznie dokonał refinansowania na inne podrachunki. Spłata już w 2022 roku niestety nie wchodzi w grę.

Zgodnie z linkiem https://www.drklein.de/zinsbindung-lauft-aus-was-nun-faq.html # Zinsbindung läuft aus, was nun? Muss ich kündigen? oraz wskazówką numer 1, "Kto nie jest w stanie całkowicie spłacić swojego kredytu do końca okresu, powinien zająć się na czas zabezpieczeniem finansowania zamiennego". !!! W moim przypadku mogę i chcę jednak spłacić całość przed końcem 2024 roku !!! Wskazówka numer 2 pod tym samym linkiem mówi, że "kredyt ten musi zostać pokryty w ciągu dwóch tygodni".

Dlatego nie jest konieczne wypowiedzenie. Mój bank odnotował moją wolę spłaty przed końcem 2024 roku. Nie dostałem informacji o 10 latach plus dodatkowe 6 miesięcy. (((Jeśli pracownik lub lokator wypowiada się z X-miesięcznym wyprzedzeniem, to przecież ten okres nie jest przedłużany.)))

Pozdrowienia

BlueButton

Napisany przez NaTwoim13
Ok, jeśli byłoby to przedłużenie z możliwością wcześniejszej spłaty (ForwardPROLONGATION), to czas zawarcia umowy, czyli najwcześniejszy możliwy termin spłaty nie będzie określony przez okres wiązania oprocentowania z umowy.

Jeśli kiedykolwiek ustaliliście na 10 lat, to wtedy okres wypowiedzenia pół roku nie ma zastosowania.

Nie znam przypadku wewnętrznej refinansowania na osobne konto i nie wiem, o co chodzi, nie rozumiem tego do końca, ponieważ wydaje się, że oryginalna umowa została zmieniona??

Cześć noelmaxim,

ustalony termin ważności umowy kredytowej do końca 2029 roku nie ma już znaczenia, prawda? Priorytetem jest więc 10-letni okres obowiązywania oprocentowania, z końcem którego (12/2024) przysługuje mi pełne prawo do spłaty (bez żadnych terminów, bez dodatkowych opłat) zgodnie z prawem.

Pozdrowienia

BlueButton

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego skrócono stary okres kredytowania, czy dlaczego zawarto nową umowę?

Po prostu nie potrafię zrozumieć tego postępowania. Mamy stary okres spłaty odsetek do 2029 roku, w 2012 roku zmieniamy go na okres od 2014 do 2024?

Cześć noelmaxim,

oto kolejne dane dla Ciebie.

Daty umowy: 04/2012 (kredyt z odroczoną amortyzacją odsetek)
Okres kredytowania: 17 lat i 9 miesięcy
Spłata poprzez rentę: 12/2029
Ustalenie stałego oprocentowania na 10 lat od 01/2015 do 12/2024

Poprzednia umowa miała stałe oprocentowanie do 12/2014
Daty umowy: 12/2004

Pozdrowienia

BlueButton

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie było wówczas dogrywki??

Cześć noelmaxim,

prawdopodobnie ze względu na poniższe słowa w umowie: wskazane powyżej konto podrzędne nr. xx służy refinansowaniu pożyczki nr. yyyyyyyy na dzień 07.12.2014.

Prawie jakbym zmienił bank!?

Pozdrowienia

BlueButton

Napisany przez NaTwoim13
Jak już powiedziałem, nie rozumiem.

Cześć noelmaxim,
Okres umowy nie zmienił się w przypadku kolejnej umowy (zabezpieczenie stopy procentowej na kolejne 10 lat).
Pozdrowienia
BlueButton

Napisany przez sebkoch
Jeśli pierwotne pożyczki i przedłużenie są w tej samej banku, zawsze jest to właściwie prolongata, bez względu na to, jak bank to nazwie. W takim przypadku możesz zdecydowanie zerwać umowę już w 2022 roku.

Już kilka razy zaproponowałem Ci, żebyś napisał do mnie prywatnie, abyśmy mogli to wyjaśnić.

Możesz skorzystać z tej opcji lub nie.

Aktualnie sytuacja nie staje się jasniejsza, a wręcz przeciwnie – jest coraz bardziej myląca.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata