Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Banalne, ale ważne pytanie, na które dotąd nikt nie potrafił odpowiedzieć.

Napisany przez schmitti
"Cześć Forum! Mam właściwie dość podstawowe i istotne pytanie, na które dotychczas nikt nie mógł mi odpowiedzieć, chociaż jest ono kluczowe.

Jak można udowodnić rzeczywiste istnienie środków pieniężnych na rachunku bieżącym?

Jeśli więc przelewam coś z Sparkasse xy (właściciel komunalny) na Credit Suisse (bank inwestycyjny z EU). Jak to się dzieje? Jak UBS może wiarygodnie zapewnić, że ma ""prawdziwe"" pieniądze? Czy istnieje tam ""[url]konto[/url] weryfikacyjne"" w EZB, gdzie dokładnie jest śledzone, czy [url]euro[/url] o indywidualnym numerze identyfikacyjnym ""jJD843XEAsD9r2"" GUID znajduje się teraz w Credit Suisse.

Mam na myśli, że musi istnieć jakiś dowód i mechanizm potwierdzający, że pieniądze w Banku X są realne. W przeciwnym razie każdy bank może twierdzić, że ma trzysta fantaztycznych [url]euro[/url] albo że nie ma wcale pieniędzy. ""Mylicie się, to, co widzicie na swoim ekranie bankowości online, nie istnieje"".

W tym przypadku nie chodzi mi o cyfrowe [url]euro[/url] ani o możliwość śledzenia, ale o banalne udowodnienie istnienia środków pieniężnych. Tak, to są ""prawdziwe"" [url]euro[/url], które leżą w banku xy w Panamie od 15 lat albo które znajdują się we Frankfurcie/Paryżu/Dubaju.

Tak naprawdę nie widać tego, to w końcu zera i jedynki w komputerze. Jeśli go odetniecie, to pieniądze w zagranicznej lokalizacji zniknąłyby. Więc musi istnieć jakiś sposób potwierdzenia (nie chodzi o dowód przelewu).

Uważam, że to jest dość oczywista kwestia, a mimo to nikt nie potrafi mi na nią odpowiedzieć, co jest niemalże przerażające. Zapytałem o to kiedyś na stanowisku obsługi bankowej, zostałem tylko głupio spojrzany, potem rozmawiałem z TopTraderem, nie miał pojęcia, a nawet na ekspertalnych forach Google nie znalazłem dobrej odpowiedzi, dlatego próbuję tutaj.

Czy naprawdę nikt nie potrafi tego wyjaśnić/odpowiedzieć? Jak udowadniać/udokumentować/weryfikować istnienie pieniądza bieżącego?

Teraz jestem ciekawy inteligencji zbiorowej....!

Dziękuję!"

Napisany przez 2utopus
Banki również mogą tworzyć pieniądze bezgotówkowe - gdy udzielają Ci kredytu, w zasadzie tworzą pieniądze i przekazują Ci je - musisz jednak spłacić te pieniądze z nowymi ratami...

Napisany przez Cici
schmitti pisze:
Jak udowadnia się faktyczne istnienie środków pieniężnych na rachunku bieżącym?

Banki nie płacą sobie nawzajem pieniędzmi księgowymi, lecz pieniędzmi rezerwowymi banku centralnego. To, czy bank posiada wystarczająco dużo pieniędzy księgowych, jest więc nieistotne. Transakcje z pieniędzmi księgowymi odbywają się tylko w obrębie jednego banku (ewentualnie w obrębie grupy banków). Dla rozliczenia transakcji międzybankowych istnieją różne systemy rozrachunkowe lub systemy rozliczeń, które dokonują tych transakcji.

Niemieckie banki komercyjne mają np. konta w Bundesbanku. Jeśli bank zleca transakcję innemu bankowi, saldo jest przekazywane na odpowiednie konta Bundesbanku w postaci pieniędzy rezerwowych. Bank zleceniodawca nie może więc oszukiwać, ponieważ Bundesbank ma kontrolę nad saldami na swoich kontach. Problemem może jednak być zbyt duża ilość pieniędzy księgowych w porównaniu do pieniędzy rezerwowych dla samego banku komercyjnego. Jeśli bank przestaje być w stanie wypłacić pieniądze rezerwowe przy wychodzących transakcjach, musi ograniczyć lub całkowicie zatrzymać wypłaty, aby nie wyczerpać wymaganego kapitału. Klienci, którzy chcieliby wypłacić swoje pieniądze, mogliby zostać oszukani, nawet jeśli ich konto nadal wykazywałoby saldo księgowe.

Rozliczenia między bankami różnych państw działają podobnie, z tą różnicą, że zaangażowane są różne systemy rozrachunkowe lub systemy rozliczeń. W systemie euro istnieje np. TARGET II EZB, poprzez który wszystkie banki centralne państw członkowskich strefy euro rozliczają swoje transakcje. TARGET II ma jednak kuriozalną cechę, że banki mogą przekazywać innym bankom więcej pieniędzy niż mają w postaci pieniędzy rezerwowych na kontach ECB. W takim przypadku ECB udziela nieograniczonego i nierentownego kredytu. Twórcy tego systemu zakładali z optymizmem, że nierównowagi z czasem zawsze się równoważą. Od kryzysu finansowego ten system wyrównywania już nie działa, co prowadzi do coraz większych sald TARGET II. Zagraniczne banki euro zawdzięczają Deutsche Bundesbank obecnie ponad bilion euro.

Nie mogę Ci niestety powiedzieć, która instytucja rozliczeniowa jest odpowiedzialna za konkretny przykład Niemcy - Szwajcaria. Zawsze istnieje jednak nadzorująca instytucja, która dokonuje wyrównania płatności na odpowiednich kontach tylko wtedy, gdy konta są pokryte lub gdy płatności są już zrealizowane. Po zakończeniu rozliczeń transakcji nie można już ich cofnąć, co eliminuje zainkasowane czeki na tym poziomie.

Napisany przez schmitti
To jest naprawdę wspaniała i przydatna odpowiedź!!!, prawie jak artykuł.

Banki nie płacą sobie wzajemnie pieniędzmi księgowymi, ale pieniędzmi banku centralnego
> Aha, więc to działa. To jest kontrolowane. Oznacza to jednak, że banki są w rzeczywistości w 100% zależne od EBC.

Dzięki temu bank wysyłający przelew nie może oszukiwać
> O to chodziło - Dziękuję!

Bardzo dobrze widzę również wskazówkę dotyczącą Target2, to zamyka koło.
To wspaniała odpowiedź. Bardzo dziękuję
Streszczenie Google to Clearing i Settlement, tego mi brakowało. Dochodzi także bufor kapitałowy, teraz to sprawdzę.

Podsumowując, to co banki robią z klientem, nie jest tak widoczne dla EBC. Jednak EBC wie, ile pieniędzy pożyczyła bankowi (poprzez tworzenie pieniądza) i bank posiada konto w EBC, co również wyjaśnia parkowanie przez noc. Banki nie wykonują przelewów bezpośrednio, ale robią to przez EBC, który następnie aktualizuje konta odpowiednio, co ma sens i zapobiega oszustwom.

Przyszła mi teraz jeszcze jedna myśl. Z cyfrowym euro EBC najprawdopodobniej znikną banki, które zresztą już zarabiają coraz mniej na skutek ujemnych stóp procentowych. Pasuje to do bezpośredniego, cyfrowego konta banku centralnego dla klienta/obywatela. Jeśli i tak nie dostaję od banku odsetek, mogę od razu oddać to EBC, albo to też jest bezpieczniejsze, bank może zbankrutować, EBC nie może. Obywatele to zrobią, banki znikną, a wtedy stanie się to:
…. całkowita, wszechstronna kontrola i władza jednej osoby/instytucji nad całą Europą - Przerażające.

Ale jeszcze raz, dziękuję bardzo za bardzo dobrą i szczegółową odpowiedź! Prawdziwa perełka jako wkład.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata