Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Wpłata w sobotę na bankomat powyżej 10 000 € podczas sprzedaży samochodu.

Napisany przez xantus
Cześć, mam duży problem. Sprzedałem swój samochód, kupujący pochodzi z Holandii. Chce przyjechać w najbliższą sobotę, przynieść uzgodnioną gotówkę. Następnie chcemy wpłacić ją do mojego banku w bankomacie. Potem, jeśli wszystko się zgadza, dostanie list i samochód.
Mój problem polega na tym, że prawdopodobnie nie wolno wpłacić więcej niż 10 000 €, a kwota jest wyższa.

Moje HSusbank, czyli Sparkasse, nie jest zbyt pomocna, mówi tylko, że powinniśmy to zrobić w poniedziałek, ale kupujący wtedy nie może przyjechać!

Czy ktoś zna się na tym i może zaproponować mi rozwiązanie, jak dokonać takiej wpłaty w sobotę!

Z góry dziękuję.

Napisany przez 2utopus
Dlaczego nie możesz samodzielnie wpłacić pieniędzy w poniedziałek?
W przeciwnym razie możesz je najpierw przelać - albo skorzystać z Paypala?

Napisany przez ZehWeh
Abyśmy wywiązali się z prawa przeciwdziałania praniu pieniędzy, możemy zdeponować maksymalnie 10 000 €, po przekroczeniu tej kwoty bank ma obowiązek zapytać, skąd pochodzą pieniądze.

Możesz również wpłacić pieniądze do innego banku, niektóre banki spółdzielcze mają otwarte w soboty, jednak wiąże się to z opłatami, dlatego należy to wcześniej ustalić.

W innym przypadku pozostaje ci dostosować się do godzin otwarcia kasy oszczędnościowej. Usługi online, szybkie przelewy, itp. z reguły się do tego nie nadają.

Płatności za pośrednictwem PayPala są bardzo ryzykowne, ponieważ kupujący może łatwo odzyskać pieniądze, co prowadzi do rozpoczęcia sporu, zwłaszcza że PayPal wyraźnie wyłącza samochody z zakresu swojego wsparcia i nie oferuje dla nich żadnego wsparcia.

Napisany przez xantus
Dziękuję z góry.

@uttopus: ponieważ za pomocą automatu wiem, że to nie jest fałszywe pieniądze.

Paypal odpada, ponieważ nie chciałbym robić tego jako „przyjaciel”, a przy tej kwocie opłaty są bardzo wysokie.

Trochę dziwne jest to, że bank sam nie może powiedzieć, że zrobi adnotację na moim koncie i wtedy przejdzie całość, cała kwota. Przecież jestem w banku od 50 lat.

Teraz mam inny pomysł: wpłacę 10 000 €, resztę w gotówce i kupię urządzenie, które może sprawdzić banknoty, tylko czy zdążę to zrobić szybko? Chodzi mi o to, że chcę wpłacić gotówkę przez automat, ponieważ tam banknoty są sprawdzane.

Napisany przez 2utopus
Czy kwota 10 000 € odnosi się do jednego zdarzenia czy do jednego dnia/tygodnia/miesiąca?

Czy pozostałą kwotę można przelac na inny bank jako przelew gotówkowy z odpowiadającymi opłatami?

Jeśli można udowodnić umowę zakupu z odpowiednimi osobami/danymi, czy nie mógłbyś uzyskać więcej?

Istnieją różne sposoby weryfikacji fałszywych banknotów - markery/lampy UV itp. - ale jeśli masz nazwisko/adres z dowodu to ryzyko pewnie jest niewielkie.

(Być może większym ryzykiem jest potencjalna kradzież pojazdu i możliwość użycia broni?)

Napisany przez xantus
Mam totalne zaufanie do biegacza, najprawdopodobniej przyjdzie także z żoną. Jednak jestem ostrożną osobą, nie chcę być rozczarowany. A w tej chwili jestem... przez mojego banku!

Kwota 18 000 euro pochodzi z sprzedaży mojego samochodu.

Nie mam konta w innym banku, więc nie mogę tam wpłacić. Czy mogę wpłacić pieniądze na swoje konto za pomocą karty chipowej w bankomacie innego banku? Ale pewnie opłata będzie wysoka.

Napisany przez ZehWeh
Nie, to nie będzie możliwe, w innych bankach możesz wpłacić tylko gotówkę w okienku, ale oczywiście wiąże się to z opłatami. Niektóre banki są otwarte w soboty, dlatego warto to rozważyć.

Napisany przez xantus
Właśnie doszliśmy do porozumienia z kupującym. Wpłaci różnicę na moje konto wystarczająco wcześnie!

Napisany przez bruno68
Cześć, xantus

zastanawiam się zawsze, dlaczego tyle gotówki? Czy nie byłoby lepiej użyć czeków podróżnych, albo czegoś podobnego?

Zawsze pojawiają się dwa problemy:

Kupujący może stać się ofiarą w trakcie podróży, tak samo jak sprzedający może stracić samochód lub zostać okradziony w trakcie transakcji! Bo 18.000 € w gotówce i samochód z dokumentem wartym 18.000 €.

Nie musi być koniecznie kupujący/sprzedający, który coś kombinuje! Trzecia osoba może przypadkiem zobaczyć, jak liczą Państwo pieniądze, tutaj chodzi o 180 banknotów po 100 € lub 90 banknotów po 200 €. Nawet przy maks. 10.000 € będą to między 100 a 50 banknotów.

Jak jeszcze brzmiał ten powiedzenie: Okazja czyni złodzieja!

Jak zamierzają Państwo sprawdzić, czy pieniądze zostały zaksięgowane na ich koncie?

Bądźcie ostrożni, nie należycie do tych kilku promili, u których coś może pójść nie tak?

bruno68

Napisany przez 2tneub
Istnieje także opcja natychmiastowego przekazu (płatności natychmiastowe), jeśli obie banki to obsługują. Wtedy pieniądze są przekazywane w ciągu sekund (także w weekendy). Käufer ogląda samochód. Jeśli uważa, że jest wart zakupu, loguje się do bankowości internetowej, przekazuje Ci pieniądze, a Ty możesz sprawdzić online, czy pieniądze już wpłynęły. Należy pamiętać, że standardowo możliwe są kwoty do 100 tys. € (wcześniej 15 tys. €). Warto jednak wcześniej dowiedzieć się od banku, czy istnieją jakiekolwiek wewnętrzne ograniczenia z tego powodu. Ponadto limit osobistej przelewu musi być odpowiednio wysoki. W takim przypadku może być konieczne wcześniejsze zwiększenie go w banku. Moim zdaniem jest to obecnie najbezpieczniejsza metoda zakupu samochodu.

Napisany przez Sephir0th
pisze:
Cześć, xantus

Kupujący/sprzedawca nie musi koniecznie grać fałszywie! Trzecia osoba może przypadkowo być świadkiem, jak liczysz pieniądze, tutaj chodzi o 180 banknotów po 100 € każdy lub 90 banknotów po 200 €. Nawet przy maksymalnie 10 000 € jest to między 100 a 50 banknotów. Pewne grupy etniczne (nie narodowość) zawsze mają ogromne zapotrzebowanie na gotówkę.

bruno68

Nawiasy dotyczące ""nie narodowość"" nie czynią twojego komentarza mniej rasistowskim! To absolutnie nie w porządku. Poza tym wypowiedź znowu odbiega od tematu. OP nie prosił o informację na temat ryzyka używania gotówki, ale o sposób postępowania z wpłatami gotówkowymi. Poza tym płatności gotówkowe w prywatnych transakcjach zakupu samochodów używanych nie są tak rzadkie.

@xantus Miło, że kupujący zgodził się na to. Przedpłata większej części ceny zakupu buduje zaufanie i stanowi dobrą zabezpieczenie dla realizacji transakcji.

Napisany przez 2tneub
Sephir0th pisze:
@xantus Miło, że klient zgodził się na wcześniejszą wpłatę większej części ceny zakupu. To buduje zaufanie i stanowi dobrą ochronę dla realizacji transakcji.

To jest z pewnością pozytywne dla Xantusa, ale oczywiście wiąże się z ryzykiem dla kupującego.
Dlatego uważam, że płatności online za pośrednictwem PayPal lub płatności online na miejscu są bardzo praktyczne, ponieważ minimalizują ryzyko dla obu stron.

Napisany przez Marc2512
Sephir0th pisze:
Nawet nawias nie sprawia, że Twoja wypowiedź jest mniej rasistowska! To absolutnie nie w porządku. Co więcej, Twój post znowu odbiega od tematu. OP nie chciał informacji o ryzykach używania gotówki, ale o sposobach postępowania przy wpłatach gotówkowych. Poza tym, płatności gotówkowe przy prywatnych transakcjach samochodowych nie są aż tak rzadkie.

@xantus Miło, że kupujący wyszedł Ci naprzeciw. Przedpłata większej części ceny zakupu buduje zaufanie i stanowi dobrą gwarancję przebiegu transakcji.

zobacz XY... Rzadko zdarzają się Karle czy Franz przy oszustwach tego typu.

Napisany przez xantus
Mój kupujący ma gotówkę, 10 000 €, które wpłacamy w moim banku. Resztę przelejemy tutaj natychmiast po jazdzie próbnej!

Napisany przez rheingeist
Najlepiej zapłać tylko 8949,-€, a resztę w poniedziałek. Wtedy możesz znowu 7120,- €. To nie wzbudzi podejrzeń.

Napisany przez BenniG
Alternatywnie możesz również poprosić o całą kwotę 18 000 € w gotówce i w sobotę wpłacić tylko co drugi banknot (czyli gdy masz paczkę pieniędzy, losowo wyciągnij kwotę 9 000 €, a nie tylko górną lub dolną połowę). Możesz oczywiście przypadkowo wylosować tylko prawdziwe pieniądze, ale kupujący ponosi już duże ryzyko, mieszać fałszywe pieniądze...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata