Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dom rodzicielski

Napisany przez Hacker
Cześć wszystkim,

obecnie sprawdzam, czy nasz plan działa tak, jak to sobie wyobrażamy. W związku z tym mam kilka pytań, na które jeszcze nie mam odpowiedzi.

1. Czy jest możliwe zakupienie mojego domu rodzinnego 50-60% poniżej wartości rynkowej? Czy bank czy urząd skarbowy mogą mieć z tym problem? Ponieważ mój małżonek i ja kupujemy połowę każdego. Czy może to być problem, ponieważ on jest tylko przysposobiony?

2. Moi rodzeństwo i ja posiadamy już małą część z powodu zgonu, czy jest obojętne, jaką kwotą ich wykupię? Czy mogę przekazać kwotę całkowicie moim rodzicom, a oni ją rozdzielą?

3. Czy potrzebny jest certyfikat energetyczny przy sprzedaży, jeśli już mam część posiadłości?

Byłoby miło, gdyby ktoś mógł odpowiedzieć na te pytania. Mała wskazówka, w rodzinie wszystko już jest wyjaśnione.

Dziękuję z góry.

Hacker

Napisany przez bruno68
Cześć. Hackerze

twoje pytania nie są proste! Ponieważ występuje bardzo wiele pytań głównych i pobocznych!

Jedno z tych dotyczy Twojego obliczenia podatku od nabycia nieruchomości i tym samym kalkulacji kosztów!

Aby rozwiać pytanie, wymagane jest odebranie rzeczoznawczego zaświadczenia wartości od sądu miejskiego z podpisem rzeczoznawcy, który jest zaprzysiężony!

W ten sposób eliminuje się niepewność z jednej strony, a z drugiej strony przesadzone ceny. Dzięki temu koszty podatku od nabycia nieruchomości i udziału spadkowego rodzeństwa stają się bardziej przewidywalne.

Ponadto tego typu zaświadczenia wartości są również brane pod uwagę przy ustalaniu oprocentowania kredytu. Wielokrotnie na tej podstawie można zrezygnować z terminu wizji lokalnej, ponieważ zaprzysiężone zaświadczenia wartości są traktowane na równi z zaświadczeniami wartości wierzyciela.

Należy także pamiętać, że później, nawet po latach, nikt z rodziny nie będzie domagał się dodatkowej opłaty! Ponieważ wartość domu wzrosła, a przetrwały rodzic właśnie zmarł.
(Mam tego wiele w swojej własnej rodzinie, gdy Dom rodziców po śmierci mojej babci (77 lat) przeszedł na mojego wujka, wartość została ustalona na zasadzie ekspertyzy i 2/3 zostało wypłacone pozostałym!
Później po śmierci dziadka (96 lat), zażądano dodatkowej płatności w tej samej wysokości, twierdząc, że wartość domu wzrosła. jako że mój dziadek nadal posiada 50% udziału w domu!).

Bez zaświadczenia wartości z informacją pisemną o rezygnacji dziadka ze swojego udziału na rzecz 3 dzieci, każda ze stron musiałaby zapłacić dodatkowo 50 t (2 razy).

Warto zapamiętać: ustne obietnice o uregulowaniu sprawy są zapominane po latach, gdy rodzeństwo samodzielnie mierzy się z presją finansową!
Bez pisemnego potwierdzenia, w sądzie oznacza to: dodatkowa opłata!

Więc jaki jest pierwszy krok? Dokonanie wyceny obiektu przez zaprzysiężonego biegłego! Ponieważ ustalenia ustne nie mają mocy prawnej!

Pamiętaj również: jeśli dwie osoby później nie będą mogły sobie przypomnieć, trzecia osoba zapłaci ponownie!

[QUOTE] 3. Czy konieczny jest certyfikat energetyczny przy sprzedaży, jeśli już jestem właścicielem części? [/Quote].
Jeśli nie sprzedajesz osobom trzecim, to Twój problem, czy koszty ogrzewania są wysokie czy niskie!

Co do pytania 1 i 2, patrz powyżej!
Jeśli nie możesz udowodnić, jaka jest rzeczywista wartość obiektu, niekoniecznie dotyczy to podatku spadkowego, ale przy ustalaniu wartości rynkowej mogą przekroczyć ją przesadzone ceny.

To samo dotyczy podatku od nabycia nieruchomości! Te koszty, jak wspomniano wcześniej, należy unikać lub przynajmniej uwzględniać fakt, że wartość domu rodziców w ostatnich latach znacznie wzrosła!

Ponadto ta ekspertyza dotyczy tylko Ciebie, i tylko wtedy, gdy urząd skarbowy będzie żądał przesadzonych cen, będziesz musiał przedstawić zaświadczenie wartości. Jeśli urząd skarbowy żąda mniejszego podatku od nabycia nieruchomości lub podatku spadkowego, to jest to w twoim interesie.

bruno68

Napisany przez Rubberduck
Certyfikat energetyczny i tak nikt nie sprawdza. Jeśli nikt go nie chce... No więc...

Napisany przez 2tneub
[cytat=Hacker]
1. Czy kupienie mojego domu rodzinnego 50-60% poniżej wartości rynkowej jest możliwe? Czy bank lub urząd skarbowy mógłby mieć z tym problem? Ponieważ mój małżonek i ja kupujemy po połowie. Czy to może być problem, ponieważ jest tylko naszym zięciem?
[/cytat]
Ogólnie rzecz biorąc, trzeba zauważyć, że zaniżona sprzedaż może wywołać podatek od darowizn. Jest to mniej problematyczne między tobą a rodzicami, ponieważ korzyści podatkowe są wysokie, ale już między rodzicami a twoim partnerem, ponieważ korzyści podatkowe są niższe.
W zamian za to darowizna może być odwołana w przypadku potrzeby opieki.
Należy jednak zauważyć, że Dom należy nie tylko do twoich rodziców, ale także do rodzeństwa. Sprzedaż udziałów musi być rozpatrywana indywidualnie. To oznacza, że kwoty za każdą transakcję będą znacznie mniejsze, co może skutkować niższym podatkiem od darowizn, jeśli w ogóle będzie. Jest to korzystne dla was w tym przypadku.

Cytat od Hackera

2. Ja i moi rodzeństwo mamy już mały udział ze względu na zgon, czy jest obojętne, jaką kwotą ich wypłacę? Czy mogę przelać całą sumę moim rodzicom, a oni ją rozdzielą?

Ty/Wy kupujecie udziały od każdego. W takim przypadku powinieneś oczywiście przelać odpowiednią kwotę pieniędzy każdemu zgodnie z umową notarialną.
Rozsądne jest, jak wspomniano, sporządzenie ekspertyzy lub ustalenie wartości rynkowej, z którą zgadzają się wszystkie strony.
Załóżmy, że masz 10%, twoi dwaj bracia po 10% i twoi rodzice 70%

W takim przypadku sensowne jest, aby ty i twój partner kupili po 5% od każdego z braci, twój partner 40% od rodziców i ty 30% od rodziców (z czego część lub całość mogłaby być darowana). Wtedy miałbyś 10% (dotąd) +5%+5%+30% = 50%, a twój partner 5%+5%+40%=50%.
Oczywiście twój partner też może otrzymać część w formie darowizny.
Jednak w przypadku rozstania, darowizna jest całkowicie bezpowrotna. Jeśli darowizna 40-50% ma być zaliczona tylko tobie, twój udział w domu musiałby być większy lub darowizna musiałaby być niezależna od zakupu domu.
Podatek od nabycia nieruchomości nie jest wymagany w przypadku sprzedaży w linii prostej (włącznie z partnerem). Z drugiej strony, w przypadku sprzedaży między rodzeństwem a tobą (i twoim partnerem) może być obowiązek zapłacenia podatku od nabycia nieruchomości. Darowizna między tobą a rodzicami nie stanowi więc argumentu za obniżeniem ceny, ale (częściową) darowiznę należy uwzględnić w umowie notarialnej.

Proszę zauważyć, że powyższe informacje są przeznaczone dla laików.
Zalecam przedyskutowanie całej sytuacji z notariuszem lub prawnikiem/doradcą podatkowym.
W tej transakcji jest kilka obszarów, w których moim zdaniem należy uzyskać kompleksowe porady (podatek od nabycia nieruchomości, podatek od darowizn, możliwość odwołania darowizny w przypadku potrzeby opieki i wiele innych).

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
Ogólnie należy zauważyć, że zaniżona sprzedaż może wywołać podatek od darowizny. W przypadku rodziców i ciebie jest to mniej problematyczne, ponieważ kwoty wolne są wysokie, ale już pomiędzy rodzicami a partnerem kwoty wolne są niższe.
W zamian za to, w przypadku darowizny istnieje możliwość zwrotu w przypadku konieczności opieki.
Jednakże należy pamiętać, że Dom nie należy tylko do twoich rodziców, ale również do rodzeństwa. Sprzedaże udziałów należy traktować oddzielnie. Jednakże kwoty za poszczególne transakcje będą znacząco mniejsze, co może być korzystne z punktu widzenia ewentualnego podatku od darowizny.

Kupujesz udział od każdego. Należy oczywiście przelać pieniądze każdemu zgodnie z umową notarialną.

Rozsądne jest, jak już wspomniano, sporządzenie ekspertyzy lub ustalenie wartości rynkowej, którą wszyscy zaakceptują.
Przykładowo, jeśli masz 10%, twoi dwaj bracia/siostry po 10% i twoi rodzice 70%

W takim przypadku miałoby sens, gdybyś ty i twój partner kupili po 5% od swojego rodzeństwa, twój partner od rodziców 40% i ty od rodziców 30% (z możliwością darowizny). Wówczas miałbyś 10% (obecnie) + 5% + 5% + 30% = 50%, a twój partner 5% + 5% + 40% = 50%.
Oczywiście twój partner również może otrzymać darowiznę.
Jednak w przypadku ewentualnego rozstania, darowizna jest darowizną. Aby darowizna w wysokości 40-50% była przypisana tylko tobie, twój udział w domu musiałby być większy, albo darowizna musiałaby odbyć się niezależnie od zakupu domu.
Podatek od nabycia nieruchomości nie jest pobierany przy sprzedaży w linii prostej (włączając partnera). Jednakże może wystąpić obowiązek zapłaty podatku od nabycia nieruchomości przy sprzedaży pomiędzy tobą a rodzeństwem (oraz twoim partnerem). Darowizna pomiędzy tobą a rodzicami nie jest więc argumentem dla obniżki ceny, ale (częściowa) darowizna powinna być uwzględniona w umowie notarialnej.

Proszę pamiętać, że powyższe informacje są przeznaczone dla osób Laienwissen.
Sugerowałbym, abyś najpierw omówił to wszystko z notariuszem lub prawnikiem/doradcą podatkowym.
W tym procesie łączy się kilka obszarów tematycznych, gdzie moim zdaniem powinno odbyć się pewne kompleksowe doradztwo (podatek od nabycia nieruchomości/podatek od darowizny/zwrot darowizny w przypadku konieczności opieki i wiele innych)

Dobra uwaga, jednak nieruchomość może zostać najpierw zakupiona przez Ciebie samodzielnie, a później żona może zostać dodana jako współwłaściciel.

Uważam za rozsądne, że płatności do rodzeństwa powinny być dokonywane bezpośrednio.

Faktem, który ma pozytywny wpływ, jest to, że jako sprzedaż rodzinna, wartość nie jest określana przez cenę zakupu/wypłaty dla rodzeństwa, ale bank określi własną wartość zabezpieczenia.

Ekspertyza może się opłacać, zależy to od sytuacji w rodzinie, ostatecznie dobry pośrednik finansowy przygotuje ekspertyzę wartości (za pomocą programów ekspertów Sprengnetter i programu VDP z Europace, interfejsu bankowego), która stanowi ważny element określenia warunków.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
jednak nieruchomość może być początkowo nabywana tylko przez PE, a następnie żona może zostać dodana jako właścicielka.

Dokładnie. Tutaj rzeczywiście zależy to również od poszczególnych kwot, co się opłaca, a co nie.

Napisany przez bruno68
Co to jest, dotyczy wielu obszarów m.in. jak napisał:

W zamian za to, przy darowiznach istnieje możliwość odzyskania darowizny w przypadku konieczności opieki. Okres ten wynosi 10 lat, czyli jeśli sprzedaż została przeprowadzona w 2022 roku, obowiązuje zobowiązanie do zapłaty kwoty uzupełniającej do końca 2032 roku! Do tego czasu urząd socjalny ma prawo żądać reszty od wartości rynkowej, najlepiej od wartości rynkowej obowiązującej w danym czasie, jako że w 2022 roku nie będzie ona dostępna. Ponieważ urząd socjalny może twierdzić, że zmarli mogli żyć z wartością mieszkania aż do konieczności opieki! W konsekwencji, obowiązuje aktualna wartość rynkowa, ustalana po 2022 roku jako kwota odzyskiwalna! Jeśli wartość rynkowa podwoi się w ciągu następnych 10 lat, powinni zrozumieć, że roszczenie urzędu socjalnego również się podwoi, jeśli w 2022 roku rodzice podarują 100 000 €, a wartość mieszkania się podwoi, urząd zażąda dodatkowych 200 000 €!

Nadto majątek, który zostaje przekazany rodzicom, nie może zostać rozdzielony w ciągu najbliższych 10 lat! Ponieważ pieniądze, które znikają lub zniknęły, w sposób dodatkowy zwalniają urząd! To zwiększa także zobowiązanie do zwrotu!

Jeśli rodzice trafią do domu opieki, majątek przechodzi pod opiekę sądu rodowego z adnotacją o zakazie dysponowania oraz zestawieniem majątku, a wszelkie luki są tu szkodliwe. Dlatego zalecam przeprowadzenie skutecznego rozgraniczenia!

Za pomocą ekspertyzy sądowej potwierdzonej i opatrzonej podpisem sędziego sądu okręgowego. Dzięki temu, przynajmniej ze względu na wzrost wartości, nie zostaną Państwo ponownie obciążeni opłatami. W ciągu najbliższych 10 lat powinni Państwo pilnować rozporządzania pieniędzmi, w przeciwnym razie będą musieli ponieść dodatkowe zobowiązania na rzecz dzieci.

Oczywiście dotyczy to również innych rodzeństwa, jeśli darowizna spełnia kryteria podatkowe, to w razie własnej konieczności opieki również w ciągu najbliższych 10 lat może zostać zażądana!

W tych okolicznościach, bardziej korzystnym rozwiązaniem wydaje się obecnie ostateczne rozwiązanie z wyższym długiem, niż później stać się narażonym na ryzyko wielokrotnie większego długu!

Decyzje w sprawie tego, jakie ryzyka chcą Państwo ponosić w przyszłości, muszą podjąć sami.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Po pierwsze, każdego roku roszczenie ulega zmniejszeniu, tzn. po 10 latach można żądać tylko 1/10. Po drugie, darowizna jest notarialnie potwierdzona. Jaka rolę odegra wtedy wartość rynkowa za 10 lat? Ponadto, oczywiście rodzice mogą żyć ze sprzedaży nieruchomości. Jak zawsze, nasz Bruno tylko pieprzy i straszy.

Napisany przez NaTwoim13
Naprawdę same głupoty.

Bruno, proszę przestań już, naprawdę!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata