- czw wrz 30, 2021 5:02 pm
Cześć
Pytanie: Co można dzisiaj używać jako zamiennik książeczki oszczędnościowej?
Zawsze czytam: ETF jest łatwy jak nigdy, konto oszczędnościowe bla bla...
Ale do tej pory nigdy nie dowiedziałem się naprawdę,
jak najlepiej korzystać z ETF-ów, kont oszczędnościowych, akcji, oszczędzania w funduszach, itp., jeśli chcę czasem wziąć trochę pieniędzy.
Przy książeczce oszczędnościowej miałem zawsze możliwość szybkiego wypłacenia pieniędzy (jeśli pralka się zepsuła, itp. lub na wakacje).
Chciałbym nadal mieć tę możliwość.
W przypadku tych alternatywnych form inwestowania nie jestem pewien, co jest dla mnie użyteczne, szczególnie jeśli chodzi o możliwość szybkiego wypłacenia pieniędzy.
Aktualnie nie potrzebuję tych pieniędzy natychmiast, obecnie oszczędzam po prostu 75 euro miesięcznie.
Z jednej strony chciałbym mieć zawsze wystarczająco dużo dostępnych środków, aby móc szybko coś zastąpić,
z drugiej strony nie mam nic przeciwko dobrym zyskom.
Co polecacie, aby zainwestować te pieniądze?
Dziękuję z góry
Marc
Pytanie: Co można dzisiaj używać jako zamiennik książeczki oszczędnościowej?
Zawsze czytam: ETF jest łatwy jak nigdy, konto oszczędnościowe bla bla...
Ale do tej pory nigdy nie dowiedziałem się naprawdę,
jak najlepiej korzystać z ETF-ów, kont oszczędnościowych, akcji, oszczędzania w funduszach, itp., jeśli chcę czasem wziąć trochę pieniędzy.
Przy książeczce oszczędnościowej miałem zawsze możliwość szybkiego wypłacenia pieniędzy (jeśli pralka się zepsuła, itp. lub na wakacje).
Chciałbym nadal mieć tę możliwość.
W przypadku tych alternatywnych form inwestowania nie jestem pewien, co jest dla mnie użyteczne, szczególnie jeśli chodzi o możliwość szybkiego wypłacenia pieniędzy.
Aktualnie nie potrzebuję tych pieniędzy natychmiast, obecnie oszczędzam po prostu 75 euro miesięcznie.
Z jednej strony chciałbym mieć zawsze wystarczająco dużo dostępnych środków, aby móc szybko coś zastąpić,
z drugiej strony nie mam nic przeciwko dobrym zyskom.
Co polecacie, aby zainwestować te pieniądze?
Dziękuję z góry
Marc