Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Burza mózgów - Odziedziczone pole uprawne - Osiedle domków małych?

Napisany przez Bendka
Dobry wieczór wszystkim,

Jestem nowy na forum i od razu mam pytanie:

Mój wujek zmarł. Miał gospodarstwo i jako jego siostrzeniec zostawił mi pole o powierzchni 1,5 ha. Miał życzenie, żebym zbudował tam Dom, ale nie dostaję pozwolenia na budowę, ponieważ obszar jest poza terenem zabudowanym.

Aktualnie pole jest wynajęte. Mieszkamy w okolicach Emsland (blisko Lingen).

Obecnie brakuje mieszkań, pomyślałem więc, czy nie można by zrobić z tego czegoś, co później trochę poprawiłoby moją emeryturę. Nie chcę tego sprzedać.

W niektórych regionach są osiedla z 4-6 małymi domami.

Co sądzicie o tym pomysle?

Brakuje mieszkań, więc mógłbym zainwestować i za około 10 lat osiągnąć zysk, co by poprawiło moją emeryturę.

To tylko szybki pomysł, nie mam pojęcia o nieruchomościach, obecnie mieszkam w małym mieszkaniu na przedmieściach.

Napisany przez 2utopus
I czy do Tiny Houses nie potrzebna jest zgoda na budowę?

Osobiście chciałbym nadal wykorzystywać to ziemię rolniczo - lub ją dzierżawić - aby uniknąć coraz większego przekształcania terenów uprawnych w betonowe powierzchnie, które nie mogą absorbowac wody deszczowej ani wiązać dwutlenku węgla.

Przecież w ten sposób nie tworzy się znaczącej ilości mieszkań - czy istnieje dostęp do publicznego transportu, czy muszą posiadacze Tiny Houses mieć po 2 samochody, żeby dojechać do pracy? (Albo alternatywnie, czy dostępne jest szybkie internet, aby pracować zdalnie?)

Napisany przez 2tneub
Do budowy małych domków potrzebne są również zezwolenia budowlane, które mogą przeszkodzić w realizacji projektu. Nie mam pojęcia, czy możliwe byłoby stworzenie osiedla domków letniskowych z charakterem stajni konnej lub podobnym. Na pewno będziesz musiał/a mieć jakieś powiązanie z rolnictwem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata