Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wziąć kredyt hipoteczny z opcją odkupienia.

Napisany przez Baumbart87
Cześć, przeszukałem trochę forum i na razie nie znalazłem nic odpowiedniego. Moje pytanie brzmi: jak to właściwie wygląda, gdy zawieram kredyt z terminem ważności, ale nie potrzebuję pełnej kwoty przy terminie płatności? Przeczytałem trochę na temat kary za brak przyjęcia, ale odnosi się to tylko do sytuacji, gdy nie chcę przyjąć pieniędzy. Chcę jednak mimo wszystko przyjąć pieniądze! Czy bank przeprowadza specjalne kontrole, czy w ogóle potrzebuję całej kwoty? Następująca sytuacja: w marcu 2024 roku kończy się 10-letni okres związany z oprocentowaniem. Pozostały dług wyniesie 110 000€, jeśli do tego czasu nie dokonam dodatkowej spłaty. I oto moje główne pytanie: Czy bank sprawdza istniejący pozostały dług przed wypłaceniem lub spłaceniem kredytu z terminem ważności? Jeśli teraz skorzystam z dodatkowej spłaty, może się zdarzyć, że w marcu 2024 roku pozostały dług wyniesie tylko 82 000€. Ogólnie nie mam nic przeciwko przyjęciu 110 000€ (mogą one pójść na zadaszenie tarasu lub nowy samochód), ale wątpię, czy bank po prostu mi je udzieli, czy może prześle pieniądze bez większej kontroli? Pozdrawiam, Baumbart87

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Baumbart87,

Skontaktuj się z doświadczonym maklerem, który przedstawi Ci ofertę forwardową, gdzie zarówno oprocentowanie jest atrakcyjne, jak i warunki umowy, czyli pieniądze będą dostępne jako źródło kapitału.

Niestety nie dotyczy to wszystkich ofert forwardowych/ofert banków.

Napisany przez ZehWeh
W tym roku również zawarliśmy umowę na przyszły rok dotyczącą kredytu przeznaczonego na przyszłość. Wyjaśniono nam, że banki załatwiają to między sobą. Pieniądze nigdy nie trafią na konto kredytobiorcy. Dotychczasowy bank informuje nowy bank o pozostałym zadłużeniu, a nowy bank przekazuje kwotę bezpośrednio bankowi. Jeśli pozostałe zadłużenie przekracza kwotę kredytu, kredytobiorca musi dopłacić brakującą kwotę. Jeśli pozostałe zadłużenie jest mniejsze, bank przekaże tylko wymaganą kwotę.

Więc po prostu nie jest możliwe wzięcie taniego kredytu osobistego w wysokości 30 000 €.

Napisany przez NaTwoim13
To zdecydowanie możliwe, dlaczego miałoby to nie być możliwe?!?

W ramach kredytu Forward można nawet natychmiast spłacić kredyty prywatne i/lub przeprowadzić modernizacje, bez konieczności traktowania istniejącego kredytu jako obciążenie, przy okresie Forwardowania wynoszącym 60 (66) miesięcy!

Napisany przez ZehWeh
Ok, nie zastanawiałem się nad tym, po prostu opisałem, jak to u nas wygląda. Prawdopodobnie zależy to od tego, co jest napisane w umowie kredytowej.

Napisany przez NaTwoim13
Raczej to, co się chce i (gdzie) się ubiega.

Napisany przez KingRollo
@ZEHWEH:

To oznacza, że zawierasz umowę dotyczącą pożyczki terminowej, z ustalonym z góry kapitałem kredytowym i wynikającą stawką odsetek. Teraz potrzebujesz mniej pieniędzy, nowy bank również wypłaca mniej, ale mimo to zachowujesz prawdopodobnie wyższą stopę procentową (przy różnicy zaledwie 30000 może jeszcze nie) , ponieważ pierwotnie ustalony kapitał kredytowy był wyższy?

Napisany przez bruno68
Nie, KingRollo, kto bierze kredyt Forward, musi wziąć całą kwotę! I to według ustalonej stopy procentowej i warunków! Ponieważ obowiązuje zasadę ceteris paribus! W przypadku zastosowania się do czegoś innego, trzeba zapłacić odszkodowanie, co podwyższa koszt kredytu.

Inaczej byłoby, gdyby ktoś zamknął kwotę 110.000 € w OSP (mogącego chcieć na przykład dodatkowo spłacić 28.000 €), wtedy byłaby możliwa przedpłata. Po uwzględnieniu potencjalnych premii i dodatków pracowniczych!

Ale dla wielu osób byłoby to już zbyt dużym obciążeniem myślowym, zastanawianie się nad innymi rodzajami finansowania! Wykraczałoby to poza ramy tego miejsca!

bruno68

Napisany przez KingRollo
@Bruno

To dla mnie jasne. Ale Zehweh napisał to w ten sposób, dlatego zapytałem.

Napisany przez ZehWeh
No cóż, dokładnie obliczyliśmy wszystko i wszystkie nadchodzące dodatkowe spłaty zostały już uwzględnione.

W każdym razie nie zdawałem sobie sprawy, że nowy bank może bezpośrednio przesłać kwotę kredytu do kredytobiorcy. W naszym przypadku obie banki samodzielnie się tym zajmują (stary = Sparkasse, nowy = Commerzbank), Sparkasse skontaktuje się z nami jedynie w przypadku, gdy kwota na spłatę kredytu okaże się niewystarczająca.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, odszkodowanie za wcześniejsze wykupienie kredytu jest oczywiście przekazywane nie na konto klienta, ale poprzez zlecenie powiernicze, powiernicze, do banku kredytującego, wierzyciela hipotecznego po złożeniu zlecenia płatności.

Ewentualne dodatkowe środki związane z pozyskaniem kapitału lub nadmiar środków, ponieważ suma finansowania jest wyższa od odszkodowania za wcześniejsze wykupienie (z jakiegoś powodu), są oczywiście wypłacane.

Dodatkowe środki dla natychmiastowych modernizacji z kolei są zazwyczaj wypłacane na konto klienta przez banki, zwłaszcza w przypadku znaczącego wkładu własnego.

Napisany przez BenniG
Mam również działający kredyt przekroczony. Dotychczasowy kredyt w wysokości 50 000 € został zwiększony do 100 000 € w celu wypłacenia zaliczki na spadek. Wiosną wypłacono 70 000 €. Do 30.09. trzeba było spłacić około 28 000 €. Pozostałe 2 000 € są teraz należne, ponieważ brakuje dokumentu cesji od dotychczasowego banku. Zobaczymy, jak długo to potrwa. Oczywiście jestem również ciekawy, czy nowy bank rozpocznie już spłatę.

Napisany przez NaTwoim13
Spłata kredytu powinna rozpocząć się dopiero po pełnej wypłacie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata