- wt paź 05, 2021 5:44 am
Cześć, przeszukałem trochę forum i na razie nie znalazłem nic odpowiedniego. Moje pytanie brzmi: jak to właściwie wygląda, gdy zawieram kredyt z terminem ważności, ale nie potrzebuję pełnej kwoty przy terminie płatności? Przeczytałem trochę na temat kary za brak przyjęcia, ale odnosi się to tylko do sytuacji, gdy nie chcę przyjąć pieniędzy. Chcę jednak mimo wszystko przyjąć pieniądze! Czy bank przeprowadza specjalne kontrole, czy w ogóle potrzebuję całej kwoty? Następująca sytuacja: w marcu 2024 roku kończy się 10-letni okres związany z oprocentowaniem. Pozostały dług wyniesie 110 000€, jeśli do tego czasu nie dokonam dodatkowej spłaty. I oto moje główne pytanie: Czy bank sprawdza istniejący pozostały dług przed wypłaceniem lub spłaceniem kredytu z terminem ważności? Jeśli teraz skorzystam z dodatkowej spłaty, może się zdarzyć, że w marcu 2024 roku pozostały dług wyniesie tylko 82 000€. Ogólnie nie mam nic przeciwko przyjęciu 110 000€ (mogą one pójść na zadaszenie tarasu lub nowy samochód), ale wątpię, czy bank po prostu mi je udzieli, czy może prześle pieniądze bez większej kontroli? Pozdrawiam, Baumbart87