Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu pomimo zrezygnowania z ubezpieczenia przed szkodami górskimi?

Napisany przez Nischke
Cześć wszystkim,

mam zamiar kupić Dom, który wyraźnie ma zrzeczenie się od odszkodowania za szkody górnicze. Wyraźnie, ponieważ do tej pory nikt naprawdę nie jest w stanie powiedzieć nam, czy to jest zrzeczenie. Oto wyciąg:

Każdy właściciel jest zobowiązany, na własny koszt, podczas budowy obiektów i instalacji podjąć zwykłe środki zabezpieczające przed szkodliwym wpływem górnictwa. O tym, które środki zabezpieczające są uznawane za skuteczne, decyduje urząd budowlany miasta XX po wysłuchaniu spółki górniczej XXX.

Pierwszy bank odrzucił finansowanie z powodu tego wpisu. W innym banku również powiedziano mi, że finansowanie prawdopodobnie zostałoby odrzucone.

Według właściciela i dokumentów, Dom został zbudowany zgodnie z odpowiednimi przepisami (mamy pozwolenie na budowę). Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może udzielić mi rady?

Re: Finansowanie domu pomimo zrezygnowania z ubezpieczenia przed szkodami górskimi?

Napisany przez bruno68
Nun ja Nischke

co można powiedzieć! Nie każdy region Niemiec jest dziurawy, jak regiony górnicze w Saarlandzie, Nadrenii Północnej-Westfalii, Harzu czy gdziekolwiek indziej!

Dodatkowo należy dodać wycofanie się z wydobycia węgla i metali, gdy obszar jest dziurawy jak szwajcarski ser. Gdy pompy zostaną wyłączone, tunele w głębokości 1000 do 2000 metrów stopniowo się zapadają.

Dopiero gdy nadejdzie spokój górniczy, czyli podziemne przestrzenie zostaną zamknięte poprzez zapadanie się, a góra odpocznie, będzie wiadomo, czy kupiłeś kota w worku!

Ponieważ gdy grunt się obniży, towarzyszące mu linie zaopatrzenia i odprowadzania mogą zostać uszkodzone lub całkowicie zniszczone. Ponadto trzeba brać pod uwagę, że teren może obniżyć się w różny sposób, a niewielkie strumienie mogą przekształcić się w małe lub bardzo duże jeziora.

A w środku Twój Dom!

Masz jeszcze jakieś pytania?
Istnieje bardzo dobre wyjaśnienie, dlaczego stary tunel Schwarzkopftunnel został zapełniony w ponad 95%! Aby słupy energetyczne nie zapadały się i linie kolejowe o napięciu 115 kV nie dotykały gruntu.

Aby uzyskać finansowanie, konieczne jest przeprowadzenie gruntownej pracy przygotowawczej, między innymi sprawdzenie, czy faktycznie istnieją tam przestrzenie puste, czy w ogóle czy częściowo zostały opuszczone. Jeśli wydobyto 10 mln ton węgla, to nie wystarczy 10 mln ton materiału wypełniającego, ponieważ węgiel jest znacznie lżejszy!

Wątpię, aby wierzyciel chciał mieć jako zastaw przyszłą ruinę, a wynika to także z przepisów § 505 a do d niemieckiego kodeksu cywilnego dotyczących odrzucenia pożyczki!

Przeciwko temu musisz wystąpić sam!

bruno68

Napisany przez Nischke
Cześć Bruno,

Serdeczne dzięki za Twój komentarz. Wpis pochodzi z 1920 roku, kiedy nieruchomości były oferowane. Czy istnieje ryzyko wystąpienia uszkodzeń górniczych i jak długo to potrwa, nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć w sposób profesjonalny. Podjąłem częściowe badania, ale pytanie brzmi, czy moje osobiste badania pomogą bankowi podjąć inne decyzje? Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Czy masz może inny pomysł, jak z tym postępować? Z góry dziękuję za wsparcie.

Napisany przez StGe1973
Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim, ale nie wyobrażam sobie, że bank sfinansuje coś takiego. Z taką klauzulą wiążą się znaczne ryzyka i zdecydowanie odradzałbym Ci zakup takiej nieruchomości.

Problem polega na tym, że jeśli dzisiaj pojawia się nowy rozwój dotyczący prac górniczych (które nawet nie muszą dotyczyć Twojej nieruchomości), to urząd może powiedzieć: Ok, nowa sytuacja zagrożenia, musisz teraz podjąć te i tamte działania budowlane, aby zagwarantować bezpieczeństwo. To nawet nie musi być nic aktualnego, wystarczy, że poziom wód gruntowych wzrośnie lub spadnie, dlatego urząd dostrzega nową i zmienioną sytuację zagrożenia.

To właśnie z tego powodu żaden bank nie zgodzi się sfinansować takiej inwestycji. Jeśli nie będziesz w stanie przeprowadzić działań budowlanych, to nieruchomość będzie praktycznie bezwartościowa. Te prace budowlane mogą w skrajnym przypadku być droższe niż wartość nieruchomości dzisiaj...

Napisany przez 2utopus
Osobiście zapytałbym sprzedawcę, w jakim banku miał konto - czy może od 1920 roku budynek był bezpłatnie przekazywany w rodzinie?Czasem widzi się w wiadomościach (często z regionu Zagłębia Ruhry) nagłe pojawienie się dziur w ziemi (zapadlisko) - może to zdarzyć się w obszarach górniczych - jeśli nawet jest to odnotowane w księdze wieczystej, brałbym pod uwagę wyższe prawdopodobieństwo... nie wiem, czy mógłbym spokojnie spać w takim domu.

Napisany przez Nischke
Dom został zbudowany w latach 50. Został sprzedany w latach 60. Wygląda na to, że wtedy nie było problemów z sprzedażą. Sprawdziłem również na stronie internetowej (Potencjalne zagrożenia podłoża w Nadrenii Północnej-Westfalii) https://www.gdu.nrw.de/GDU_Buerger/Buerger.html, jak sytuacja tam wygląda.

W każdym razie nie mogę pójść dalej. Być może jestem zbyt zakochany w tej nieruchomości, aby szukać wszystkich możliwości. Dla mnie ważne jest zrozumienie, czy chodzi naprawdę o rezygnację. Nawet mój doradca, również pochodzący z Zagłębia Ruhry, nie widział jeszcze takiej formułki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata