Re: Szukam wyjścia z złożonej sytuacji? WHEN Zastaw/pożyczka na weksel/Zasiłek chorobowy/Zagranica)
Napisany przez Xireney -
- pn paź 11, 2021 8:39 am
Cześć wszystkim,
szukałem w forum, ale nasza sytuacja wydaje się być dość skomplikowana i złożona. Może ktoś mógłby nam doradzić... Mam nadzieję, że przedstawiam to wystarczająco zrozumiale, w razie pytań proszę śmiało pytać.
Aktualna sytuacja jest następująca:
Dotychczas: 5000/ miesiąc.
Własność:
Region południowo-zachodni (nie Nadreńskie Przedmieścia)
Dom 200m² powierzchni mieszkalnej na dużej działce, z mieszkalną częścią wynajmowaną 75m²
Cena zakupu: 365.000 plus koszty dodatkowe
Pozostały kredyt 245.000 EUR, miesięcznie 1000 EUR
Nasz problem:
Jeden dochód odpada
Plan:
Sprzedać Dom i zbudować nowy bądź odnowić istniejącą nieruchomość.
Aktualnie realistyczna cena sprzedaży prywatnej wynosi 400-420.000 EUR bez pośrednika.
Kluczowe kwestie:
Aby uniknąć opłaty za wymianę kredytu hipotecznego, dążymy do wymiany zastawu, na którą bank zgodził się przy moim pierwotnym dochodzie.
Nowe dane:
1 dochód = 2500 netto
Cena zakupu / budowy: około 300.000, maks. 350.000 z działką
Kapitał własny ze sprzedaży domu 100.000
PYTANIE:
Czy w tym przypadku lepsze jest przefinansowanie z opłatą za wymianę kredytu hipotecznego (ewentualnie z KFW na budowę/renowację itp.) czy lepiej dążyć do wymiany nieruchomości?
Dodatkowe pytanie: czy wymiana zastawu z zagraniczną nieruchomością jest możliwa?
Ponieważ w strefie przygranicznej po stronie zagranicznej są korzystne możliwości, była to myśl...
Dziękuję za przemyślenia i porady...
szukałem w forum, ale nasza sytuacja wydaje się być dość skomplikowana i złożona. Może ktoś mógłby nam doradzić... Mam nadzieję, że przedstawiam to wystarczająco zrozumiale, w razie pytań proszę śmiało pytać.
Aktualna sytuacja jest następująca:
Dotychczas: 5000/ miesiąc.
Własność:
Region południowo-zachodni (nie Nadreńskie Przedmieścia)
Dom 200m² powierzchni mieszkalnej na dużej działce, z mieszkalną częścią wynajmowaną 75m²
Cena zakupu: 365.000 plus koszty dodatkowe
Pozostały kredyt 245.000 EUR, miesięcznie 1000 EUR
Nasz problem:
Jeden dochód odpada
Plan:
Sprzedać Dom i zbudować nowy bądź odnowić istniejącą nieruchomość.
Aktualnie realistyczna cena sprzedaży prywatnej wynosi 400-420.000 EUR bez pośrednika.
Kluczowe kwestie:
Aby uniknąć opłaty za wymianę kredytu hipotecznego, dążymy do wymiany zastawu, na którą bank zgodził się przy moim pierwotnym dochodzie.
Nowe dane:
1 dochód = 2500 netto
Cena zakupu / budowy: około 300.000, maks. 350.000 z działką
Kapitał własny ze sprzedaży domu 100.000
PYTANIE:
Czy w tym przypadku lepsze jest przefinansowanie z opłatą za wymianę kredytu hipotecznego (ewentualnie z KFW na budowę/renowację itp.) czy lepiej dążyć do wymiany nieruchomości?
Dodatkowe pytanie: czy wymiana zastawu z zagraniczną nieruchomością jest możliwa?
Ponieważ w strefie przygranicznej po stronie zagranicznej są korzystne możliwości, była to myśl...
Dziękuję za przemyślenia i porady...