Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: ubezpieczenie spłaty kredytu Consors

Napisany przez MrsSasch
Cześć Kochani, mój mąż i ja zdecydowaliśmy się na finansowanie w wysokości 0% dla nowej kuchni. Póki co wszystko dobrze. Niemniej jednak, według sprzedawczyni, musimy podpisać dodatkowy pakiet bezpieczeństwa. Kosztuje to 25 euro miesięcznie. Moim zdaniem jest to absolutnie niepotrzebne, ponieważ jesteśmy prywatnie bardzo dobrze zabezpieczeni (ubezpieczenie na życie na kwotę ponad 300 000 euro, ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, ochrona w przypadku choroby trwającej dłużej niż 6 tygodni)... Ponadto oboje mamy bardzo stabilne zatrudnienie. Naprawdę nie potrzebujemy tego dodatkowego pakietu. Czy ktoś wie, czy mamy możliwość odstąpić od niego niezależnie od kredytu? Pozdrowienia

Napisany przez rheingeist
To mi przychodzi tylko do głowy, aby zakończyć i od razu złożyć wypowiedzenie. Skorzystać z prawa do odstąpienia.
Wszystko to jednak bez gwarancji.

Napisany przez MrsSasch
Tak, również to rozważymy, chcemy jednak skorzystać z tej 0% finansowania. Moje pytanie dotyczy raczej, czy to jest możliwe, czy czy może nam to przynieść jakieś niekorzyści związane z oprocentowaniem. Może ktoś miał już doświadczenia w tej kwestii?Osobiście oferowałem również finansowanie w moim zawodzie i zostaliśmy poinformowani, że MUSIMY powiedzieć, że jest to opcjonalne.Jednak nie znam zasad obowiązujących w sklepie meblowym.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jako partner bankowy zarabia się oczywiście również na ubezpieczeniu spłaty kredytu. W dziedzinie finansowania budowy istnieje również ubezpieczenie spłaty kredytu. Z punktu widzenia banku - decydenta kredytowego - chciałoby się oferować to ubezpieczenie, ponieważ pasuje ono do finansowania budowy. Jeśli NIE chcą Państwo RSV, nie ma problemu. W takim przypadku w dziedzinie finansowania budowy konieczne będzie udowodnienie zabezpieczonego ryzyka innym ubezpieczeniem. Jeśli taka możliwość istnieje, wszystko w porządku. Czy to pomaga zrozumieć warunki ratalnego kredytu u Państwa? Ale zawrzeć - czyli podpisać - a potem wycofać się? Dlaczego nie powiedzieć od razu, że mają Państwo już inne zabezpieczenie?

Napisany przez Sephir0th
Bankkaufmann pisze:
[...] W dziale finansowania budowy musisz udowodnić, że masz zabezpieczone ryzyko poprzez inną polisę.

[...] Ale podpisując - czy rezygnując - dlaczego nie powiesz od razu, że jesteś już w inny sposób ubezpieczony?

Punkt pierwszy nie jest tak absolutny. Dla żadnego z branych pod uwagę banków nie musieliśmy przedstawiać odpowiedniego zabezpieczenia dla finansowania budowy. Może to być stosowane przez nieuczciwych doradców jako groźba, aby móc sprzedać ubezpieczenie od niewypłacalności. Co do punktu drugiego: Jak już opisałeś, ubezpieczenie od niewypłacalności w końcu jest głównie narzędziem do wyciśnięcia od klienta trochę więcej pieniędzy. Biorąc pod uwagę stosunkowo słabe warunki umowy w połączeniu z wysokimi prowizjami, dla klientów zazwyczaj jest to dość mało atrakcyjne, ale często bardzo agresywnie reklamowane. Zdarzyło mi się już doświadczyć sytuacji, gdzie grożono gorszymi warunkami umowy kredytowej, jeśli nie zostanie dodane ubezpieczenie od niewypłacalności. Jako klient, jedyną obroną przed tymi praktykami pozostaje zawarcie umowy i następnie odwołanie się od powiązanej umowy indywidualnej.

Napisany przez MrsSasch
Sephir0th pisze:
Pierwsza część nie jest tak ogólnie prawdziwa. Nie musieliśmy przedstawiać żadnych odpowiednich zabezpieczeń finansowych dla żadnego z rozważanych banków. Może to być strategia zastraszania stosowana przez nieuczciwych doradców, aby móc sprzedać RSV. Co do części drugiej: Jak już opisałeś, RSV to przede wszystkim narzędzie służące do wyciśnięcia od klientów jeszcze trochę więcej pieniędzy. Biorąc pod uwagę stosunkowo złe warunki umowy w połączeniu z wysokimi prowizjami, jest to dla klientów zazwyczaj mało atrakcyjne, ale często bardzo agresywnie reklamowane. Miałem już okazję doświadczyć sytuacji, w której grożono gorszymi warunkami umowy kredytowej, jeśli RSV nie zostanie dołączona. Jako klientowi nie pozostaje nic innego, jak zabezpieczyć się przed tymi sztuczkami, zawierając umowę i następnie odwołując się od niej.

Nie ma już nic więcej do dodania.

Powiedziano nam, że bez tego RSV nie jest możliwe sfinansowanie 0% na kwotę 10500 euro.

W tym momencie zapytałem ponownie i wspomniałem, że mamy pewne ubezpieczenia na kwotę 360.000 euro.

Moje pytanie brzmi tylko, czy jest możliwe anulowanie tylko tej części. To tylko 25 euro miesięcznie.

Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
@MrsSasch, w obszarze finansowania nieruchomości możesz zrezygnować z ubezpieczenia salda długu, jeśli już jesteś w inny sposób odpowiednio ubezpieczony.
Tutaj chcemy zabezpieczyć ryzyko w przypadku klientów z negatywną historią kredytową.
W przypadku kredytu ratalnego istotne są szczegóły dotyczące odwołania.
Czyli jak to jest uregulowane umownie.

Napisany przez peer
To są 2 umowy. Obowiązek zawarcia ubezpieczenia od pozostałego długu nie jest dopuszczalny. Możesz oczywiście go odrzucić. Musisz to zrobić, ponieważ w przeciwnym razie finansowanie w wysokości 0% byłoby farsą. 25€ odpowiada niemalże 2,9% kwoty twojego kredytu. Zdecydowanie korzystniej byłoby skorzystać z kredytu w wysokości 2,9%, ponieważ płacisz tylko 2,9% od pozostałego długu. Składnik odsetkowy byłby zatem stale malejący. Natomiast 25€ ubezpieczenie od pozostałego długu pozostaje takie samo aż do ostatniej raty. Jeśli sklep meblowy nalega, lepiej zrezygnować z finansowania i działać jako płatnik gotówkowy (z zniżką?). W razie potrzeby, można uzyskać pieniądze poprzez kredyt mieszkaniowy w ING o oprocentowaniu 2,59%.

Napisany przez MrsSasch
To całe zamieszanie już się skończyło. Ta pani faktycznie nas zaskoczyła. Innymi słowy, możemy co najwyżej odwołać. Więc ten pakiet Carefree Plus. W Internecie czyta się wszędzie, że jest to możliwe bez problemu. Chciałbym jednak przeczytać bezpośrednie opinie na temat tej konkretnej banku.

Napisany przez Sephir0th
MrsSasch pisze:
Całość została już zakończona. Pani naprawdę nas zaskoczyła.
Czyli maksymalnie możemy odwołać. Dlatego ten pakiet Sorglos Plus.
W internecie czytam, że jest to możliwe bez problemu. Ale chciałbym przeczytać bezpośrednie doświadczenia z tej wspomnianej banku.

Ta instytucja również musi przestrzegać obowiązującego prawa. Dlatego moim zdaniem należy jak najszybciej odwołać ubezpieczenie RSV, zanim upłynie termin.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata