Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Książki o giełdzie i finansach, seminaria i oprogramowanie

Napisany przez Robot78
Cześć wszystkim,

od trzech lat zajmuję się akcjami. Wcześniej przez wiele lat trzymałem swoje pieniądze na kontach oszczędnościowych. Jak dotąd jestem zadowolony z mojego zwrotu, ale chcę zrobić więcej i poprawić swoje wskaźniki ryzyka i szans. Zawsze mówi się, że poprawiaj swoją inteligencję finansową poprzez np. książki, seminaria itp.

Jakie książki polecacie mi na temat akcji, tradingu, analizy wykresów i analizy firmowej? Chcę się rozwijać. Jestem nadal technicznym ekonomistą i mam trochę tła z zakresu zarządzania.

Już przeczytałem następujące książki:
- Tony Robbins Money
- Bodo Schäfer Der Weg zur finanziellen Freiheit
- Thomas Dahlmann Daytrading für Einsteiger
- Robert T. Kiyosaki Rich Dad Poor Dad
- Beate Sanders Der Aktien- und Börsenführerschein
- Peter Lynch Der Börse einen Schritt voraus zaczynam teraz czytać.

Czy istnieją (również płatne) seminaria od konkretnych dostawców, które naprawdę pomagają się rozwijać? Na pewno są też wielu czarnych charakterów albo seminaria, które skierowane są raczej do początkujących.

Jakie oprogramowanie używasz do analizy potencjalnych akcji lub kursów?

Które wiadomości, podcasty lub osoby śledzisz, aby zobaczyć, w które akcje inwestują?

Ogólnie jestem również zainteresowany, czy kiedykolwiek spotkałeś kogoś, kto odnosi sukcesy na rynku akcji i utrzymuje się z tego? W książkach zawsze mówi się, że należy rozmawiać z takimi osobami i uczyć się od nich. Nie znam nikogo w moim otoczeniu.

Jestem wdzięczny za każdy rodzaj informacji. Jestem bardzo chętny do nauki.

Pozdrowienia

Napisany przez FamInvest
Cześć i dzięki wielkie, że polecasz nam tutaj książki! Dokładnie dlatego zarejestrowaliśmy się tutaj, ja i moja żona.

Przeczytaliśmy książkę Geldanlage war noch nie so einfach wie heute autorstwa Clemensa Schömann-Fincka i w porównaniu do wielu innych książek, które przeczytaliśmy wcześniej, ta bardzo nam się podobała. W innych książkach często zauważaliśmy niebezpieczną półwiedzę, ale w książce Schömann-Fincka nie było tego problemu.

Z naszej strony zdecydowanie polecamy.

Następnie zajmiemy się teraz Twoimi poleceniami! Jeszcze raz dziękujemy!

Pozdrowienia, Anne i Patrick

Napisany przez bruno68
Tak, tak, to z pieniędzmi, gdyby to było takie proste.

Jak wyjaśnił Gecko w jednym z filmów: Pieniądze nie śpią!

To wyjaśnia, dlaczego jest to praca na pełen etat.

Oczywiście można czytać książki, ale czy to naprawdę zastępuje studia? Zwłaszcza magisterium, tytuł doktora?

Beate Sander była niemiecką nauczycielką szkoły średniej i szkoły wieczorowej oraz autorką. Napisała podręczniki edukacyjne oraz wiele poradników dotyczących inwestowania w akcje, w tym bestsellera pod tytułem Prawo jazdy na akcje i giełdę, który osiągnął dziesięć wydań.

lub

Informacje zgodnie z § 5 TMG: Thomas Dahlmann Blue Ship Media Ltd. Blue Ship Media Limited, Kinyra 28, Office303, 8011 Pafos, Cypr E-Mail: td at thomas dahlmann.com
Skype: taka sama jak adres e-mail @ Telefon: +357 997 64 084 Zawartość merytoryczna: Thomas Dahlmann

Ale serio, co mają mu do powiedzenia ci autorzy?

Pani Sander nie żyje. Pan Dahlmann mieszka na Cyprze, więc jest nieosiągalny! W Niemczech nie wolno mu nawet doradzać klientom! Ani ubezpieczeń, ani produktów finansowych, ani pożyczek! Nie otrzymałby też zezwolenia na działalność. Kontakt z emitentami w Europie jest zabroniony ze względu na brak zezwolenia i zabezpieczeń.

Ma także niemal tę samą liczbę pozytywnych ocen - 1500 na 5000+ uczestników

Dlaczego wierzysz, że jesteś lepszy? Jeśli Flatex informuje, że około 75% wszystkich traderów traci?

Dlaczego wierzysz, że należysz do tych 25% zwycięzców, zamiast do tych 75% przegranych? Czy to twój ego, twoje umiejętności, czy po prostu idziesz na fali, bo wszyscy tak robią?

bruno68

Napisany przez Robot78
Cześć Anne i Patrick,

bardzo dziękuję za Wasze opinie. Do tej pory na forum nie było żadnych reakcji. Na początku chciałem właściwie uzyskać nowe spojrzenie od uczestników forum. Moje wymienione książki nie były jeszcze rekomendacjami. Książki i autorzy są zawsze kwestią osobistego odczucia. Jeden autor może nam pasować, a inny nie. Ważne jest również aktualne zrozumienie własnej wiedzy.

Krótko o książkach, które wymieniłem. Zalecam Wam jednak samodzielne sprawdzenie, czy pasują do Waszej obecnej sytuacji życiowej i finansowej. Mnie interesowało głównie, czy istnieje jakiś uczciwy seminarium, które nie tylkouczy ogólnych podstaw.

Tony Robbins Money - Przeczytałem to już trzy razy. Uważam, że jest dobra i motywuje do działania. Przeczytałem już inne jego książki (np. The Power Principle). Ta nie przyniosła mi tyle korzyści.

Bodo Schäfer Droga do finansowej niezależności - Dzięki niemu (choć wiele jest w nim ogólnych informacji) zrobiłem swoje pierwsze kroki w kierunku akcji. Motywacja.

Thomas Dahlmann Daytrading dla początkujących - niezbyt dobra.

Robert T. Kiyosaki Bogaty ojciec, biedny ojciec - Książka napisana w atrakcyjny sposób. Skupia się raczej na inwestycjach w nieruchomości i dużo opowiada o młodości autora.

Beate Sanders Świadectwo giełdowe i akcyjne - Nie najlepsza. Jej metody można sprowadzić do kilku tematów. Mimo to szacunek dla kobiety za to, co osiągnęła.

Peter Lynch W pogoni za giełdą - Zaczynam właśnie czytać. Nie kupiłbym tego ponownie. Osobiście nic mi nie dał i uważam, że nie jest już aktualny.

Ostatnio przeczytałem Wielką księgę tradowania Orkana Kuyasa. Jest to pierwszy autor, który czasami wypowiada się zdecydowanie, np. o tym, jakie oprogramowanie używa, kiedy handluje, z jakim brokerem współpracuje itp. Niemniej jednak trzeba zbudować własne zdanie. Dla początkujących na pewno znajdzie się tu wiele pierwszej wskazówki. Przykładowo, grafiki są czasem zbyt małe, więc nie wiadomo dokładnie, na co patrzeć.

Aktualnie czytam Analizę techniczną rynków finansowych Johna J. Murphyego. Uważam, że jest bardzo dobra, ale trzeba ją naprawdę dokładnie przeczytać i robić notatki. Ja przynajmniej tak robię. Nie da się po prostu czytać jej na plaży w tle.

Jeszcze raz dziękuję za Waszą opinię i rekomendację. Postaram się dowiedzieć więcej.

Pozdrowienia, Daniel

Napisany przez Robot78
Hej Bruno68,

po braku dotychczasowych odpowiedzi, także cieszę się z Państwa.
Ogólnie rzecz biorąc, podsumowując dla siebie. Jednym z moich hobby jest zajmowanie się moimi pieniędzmi. Ubezpieczenia, inwestycje finansowe, program lojalnościowy Payback, akcje zwrotu pieniędzy, czasem zostawienie samochodu i pójście na zakupy do supermarketu, inwestowanie w swoje wykształcenie itp. To moje osobiste podejście, które sprawia mi przyjemność. Są również aspekty, które innym mogą wydawać się zbyt uciążliwe z wygody. Każdy musi to ocenić sam.

W mojej innej odpowiedzi mailowej zobaczą Państwo, co osobiście sądzę o książkach. To kwestia gustu. Uważam, że prawie każdego autora można ocenić krytycznie. Trzeba znaleźć to, co nas naprawdę rozwija.

Czy należę do tych 25%? Nie wiem, ale wiem dokładnie, że osiągnąłem wszystkie dotychczasowe cele. Ludzie, którzy stawiają konkretne cele, statystycznie mają większe szanse na ich osiągnięcie niż ci, którzy tylko o celach mówią. Aktywniej zajmują się tematami.

Obecnie giełda na pewno nie sprawia mi przyjemności. Podobnie jak wielu innym. W zeszłym roku jednak sprawiała mi dużo radości. Oczywiście popełniłem także błędy. Pracuję nad nimi i zastanawiam się, co można zrobić lepiej. Doznałem również znacznych strat. To też jest część gry. Tutaj kluczowe jest jednak podejście psychologiczne i konsekwentne zastosowanie zasad. Ogólnie jednak radziłem sobie lepiej niż z jakimkolwiek obecnym bankiem. Nigdy nie zainwestowałbym na przykład cudzego pieniądza.

Może mają Państwo jakąś rekomendację dla mnie? Byłbym wdzięczny. Wydają się być bardzo dobrze zorientowani, jeśli chodzi o autorów i ich tło.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata