Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Pomoc w programie Excel

Napisany przez Dante
Być może jakiś ekspert z programu Excel znajdzie się tutaj na forum, który może mi pomóc.

Następująca sytuacja:

Mam dwie karty pracy. Na drugiej karcie pracy mam kolumnę A, w której znajdują się dane (liczba mnoga od daty). W kolumnie B znajdują się liczby w formacie walutowym.

Chciałbym teraz na pierwszej karcie pracy wprowadzić formułę do komórki, która robi następujące rzeczy:

Jeśli w karcie pracy 2 w kolumnie A znajduje się data z roku 2020, to z liczb znajdujących się w kolumnie B, dla których ta zasada ma zastosowanie, oblicz sumę.

Mam nadzieję, że to jest zrozumiałe i ktoś się znajdzie, kto ma większą wiedzę z zakresu Excela niż ja.

Napisany przez 2tneub
Dodawanie działa za pomocą funkcji Sumwenn, a odczyt powinien działać przez Rok. Niestety, w tej chwili nie mam dostępnego programu Excel.
Jeśli to nie działa, będę musiał się dokładniej przyjrzeć.

Napisany przez Dante
Aktualnie wzór wygląda następująco:

SUMIF(Zakres_szukania;Kryterium_szukania;Zakres_sumowania)
=SUMIF(Arkusz2!A3:A48;ROK(Arkusz2!A3:A48)=2021;Arkusz2!B3:B48)

Tak to wygląda na Arkuszu 2:

Faktycznie, spodziewałbym się wyniku 57,72€, ale Excel zwraca mi wartość 0.

Napisany przez Dante
Właśnie trochę poczytałem w internecie i wygląda na to, że funkcja Summewenn nie radzi sobie z rokiem.
Jako alternatywę mógłbym użyć funkcji Summenprodukt. Jak na razie wydaje się działać dobrze.
Chciałbym teraz jednak zsumować kilka arkuszy kalkulacyjnych za pomocą tablicy. Niestety wydaje się, że działa to jedynie wtedy, gdy arkusze są symetryczne, co nie jest w moim przypadku.

Edycja: Udało mi się użyć funkcji Summewenn, gdy dodałem kolumnę pomocniczą z samym rokiem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata