Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy finansowanie nieruchomości przez spółkę GmbH jest możliwe?

Napisany przez BA1977
Cześć wszystkim!

Po dłuższym czasie biernego czytania postanowiłem dzisiaj się zarejestrować i zwrócić się do was z pytaniem dotyczącym finansowania nieruchomości w ramach spółki zarządzającej majątkiem.

Po dokładnej analizie doszedłem do wniosku, że założenie spółki zarządzającej majątkiem byłoby dla mnie sensowne. Celem jest długoterminowe budowanie majątku poprzez tę spółkę vv i korzystanie z korzyści podatkowych tego konstruktu.

Wypracowałem następujący dwuetapowy plan założenia spółki vv:

W pierwszym kroku wprowadziłbym do spółki vv portfel akcji o wartości obecnie około 150 000 euro (jestem świadom konieczności opodatkowania ewentualnych zysków z tego tytułu). Ten portfel generuje dobrą stopę zwrotu z dywidend i zysków kursowych, co samo w sobie moim zdaniem uzasadniałoby założenie spółki vv.

Na drugim etapie, za kilka lat, planuję sprzedać kilka nieruchomości ze swojego majątku prywatnego, nie podlegających opodatkowaniu, i wprowadzić do spółki vv uzyskane z tej sprzedaży środki, które prawdopodobnie będą wynosiły około miliona euro lub więcej. Nie mogę jeszcze teraz podjąć tego kroku, aby nie płacić podatków od znacznych zysków związanych ze sprzedażą nieruchomości. Ponieważ z kolei pojawiłyby się podatki od nabycia nieruchomości, gdybym przeniósł je na spółkę vv przed sprzedażą, ten krok również odpada. W rezultacie nie pozostaje mi nic innego, jak podejście do tego drugiego etapu za kilka lat.

Chętnie chciałbym po zrealizowaniu pierwszego kroku uzyskać finansowanie kredytowe dla jednej lub kilku nieruchomości inwestycyjnych poprzez spółkę vv, które mają być utrzymywane w długoterminie.

Moje pytanie w tym kontekście brzmi następująco: Jaka jest szansa, że znajdę instytucję kredytową, która udzieli mi – lub mojej spółce vv – finansowania na jedną lub kilka nieruchomości już po zrealizowaniu pierwszego kroku?

Chciałbym również zaznaczyć, że w miarę możliwości nie chcę ponosić prywatnie odpowiedzialności, ale mogę wprowadzić dodatkowe aktywa w postaci przedmiotów wartościowych o wartości około 100 000 euro do spółki vv, na przykład w formie aportu rzeczowego.

Będę wdzięczny za wszelkie myśli na ten temat i już teraz serdecznie za nie dziękuję!

Napisany przez bruno68
Pozwól, że BA1977,

to nie działa, tak jak w przypadku lutego 2021 w innym temacie.

Dlatego uważałem to za absurdalne.

Do GmbH potrzebna jest umowa GmbH i wpis do rejestru handlowego przez notariusza.

Umożliwić funduszowi majątkowemu w formie prawnej GmbH, jak to ma działać

W drugim kroku planuję sprzedać kilka nieruchomości ze swojego prywatnego majątku zwolnione od podatku po kilku latach i przekazać dochody ze sprzedaży, które prawdopodobnie osiągną wartość około miliona euro lub więcej, do vv GmbH.

Chciałbym także wspomnieć, że jeśli to możliwe, nie chciałbym ponosić osobistej odpowiedzialności, ale mógłbym zabezpieczyć dodatkowe aktywa majątkowe o wartości około 100 000 euro w postaci przedmiotów materialnych do vv GmbH, np. poprzez wkład rzeczowy.

Problem leży gdzie indziej, odpowiedzialność nie może być wykluczona, zwłaszcza jeśli kapitał własny nie stanowi 100% długów, ani przez kapitał własny GmbH.

Ponadto wszystkie zobowiązania zaciągnięte przed założeniem muszą zostać uregulowane, a mieszanina między prywatnym a GmbH musi zostać zapobieżona.

Wszystko musi zostać powstrzymane! Długi, które nie są pokryte zyskiem, opłatami i kapitałem własnym, muszą być zabezpieczone przez osobistą gwarancję.

Wszelkie inne rozwiązania w tym miejscu wykraczają poza ramy.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Bez częściowej odpowiedzialności cywilnej moim doświadczeniem w VV GmbH przynajmniej na początku się nie obejdzie. Czego nie rozumiem, to jaki jest cel sprzedaży prywatnie posiadanego nieruchomości do GmbH? W ten sposób ponownie generowane są pełne koszty podatku od nabycia nieruchomości oraz opłaty notarialne. Dodatkowe obciążenie finansowe moim zdaniem nigdy się nie opłaci. Mój tip: znajdź sobie doradcę podatkowego.

Napisany przez BenniG
tneub pisze:
O co mi chodzi, to dlaczego chciałbyś sprzedać prywatną nieruchomość do spółki GmbH?

Gdzie BA napisał, że chce to zrobić?
Chce sprzedać swoje prywatne nieruchomości po 10 latach trzymania bez podatku i następnie wprowadzić pieniądze dodatkowo do GmbH.
Za te pieniądze - lub wcześniej pożyczone pieniądze - kupiłby wtedy nieruchomości od osób trzecich za pośrednictwem GmbH.

Napisany przez 2tneub
@benni
Masz oczywiście rację, po prostu przebiegłem przez post.

@BA1977
Coś mi jeszcze przychodzi do głowy jako pomysł na uniknięcie poręczenia prywatnego:
Ewentualnie wspólnik mógłby również zabezpieczyć swoje prywatne nieruchomości poprzez zmienny kredyt do czasu sprzedaży i wprowadzić te pieniądze jako pożyczkę od wspólnika do VV GmbH (kapitał własny zastępczy). Być może bank zgodziłby się na tę transakcję dzięki niższej stopie obciążenia, ale z drugiej strony oznacza to, że możliwości efektu dźwigni z wysokim udziałem kapitału obcego zostaną zmniejszone.
Konsekwencje podatkowe zysków z odsetek z pożyczki od wspólnika i odpowiadających im kosztów odsetkowych powinny zostać doprecyzowane z doradcą podatkowym.

Nadal mam trochę wątpliwości co do portfela akcji. Czy ma być sprzedany lub zabezpieczony w ramach zakupu nieruchomości przez firmę?
Skąd będzie pochodziło finansowanie bieżącego zarządzania VV GmbH?
Czy rachunkowość, bilans handlowy, bilans podatkowy i deklaracja podatkowa są sporządzane samodzielnie?
Czy znane są różne wyceny akcji w bilansie podatkowym i handlowym?

Przed laty (przed przekształceniem tysiąclecia) pod koniec mojego okresu nauki sporządzałem księgowość, sprawozdanie i deklarację podatkową dla firmy zarządzającej majątkiem. Właściciele regularnie handlowali akcjami i opcjami. Zarządzanie tym było tak uciążliwe, że na pewno się nie opłacało.
Jeśli nie potrafisz samodzielnie tego zrobić, byłbym bardzo ostrożny w takich sprawach. Koszty bieżącego zarządzania VV GmbH mogą szybko wzrosnąć.

Napisany przez Hubi87
Myślę, że chce on wprowadzić depozyt jako wkład lub wkład rzeczowy do spółki vv GmbH. Wypłacone dywidendy powinny pokryć koszty księgowości (jeśli spółka vvGmbH nie wykonuje żadnych działań, roczne koszty wynoszą około 1k-3k) Różne banki udzielają również kredytów depozytowych, ale w tym przypadku prawdopodobnie nie zadziałają, ponieważ w zależności od banku tylko 60% wartości depozytu jest uznawane jako zabezpieczenie. (przy depozycie 100k, tylko 60k jest zabezpieczeniem) Zazwyczaj również konto rozliczeniowe jest blokowane, więc nie ma się do niego dostępu, co oznacza, że wypłacona dywidenda nie może być reinwestowana ani wykorzystywana na koszty księgowości. Plan zakłada również poczekanie na sprzedaż nieruchomości, założenie spółki GmbH i pożyczenie pieniędzy ze sprzedaży nieruchomości przez spółkę. Następnie spółka może nabyć nieruchomości lub akcje za te środki.

Napisany przez memet
bruno68 pisze:
Pozwól, że to BA1977,

To jest jak jedno w temacie z lutego 2021.

Według mnie to absurd. Do spółki z ograniczoną odpowiedzialnością należy akta spółki oraz wpis do rejestru handlowego dokonany przez notariusza.

Jak mogłaby wyglądać bogata firma zajmująca się zarządzaniem majątkiem o formie prawnej GmbH?

Problem tkwi gdzie indziej - odpowiedzialność nie może być wyłączona, zwłaszcza jeśli kapitał własny nie pokrywa w 100% długów, ani majątek spółki.

Ponadto wszystkie zobowiązania z poprzednich lat muszą być uregulowane przed założeniem spółki, aby uniknąć mieszaniny między prywatnymi i firmowymi sprawami.

Należy unikać wszystkiego! Długi, które nie są pokryte zyskiem, udziałem ani kapitałem własnym, należy zabezpieczyć za pośrednictwem osobistych poręczeń.

Wszelkie inne kwestie wykraczałyby poza zakres tego tematu.

bruno68

Ach Bruno, zawsze uprzyjemniasz mi niedzielę.

Mam do Ciebie poważne pytanie i chciałbym uzyskać odpowiedź: CO WSADZASZ DO SIEBIE?

Czy to są własnoręcznie zbierane grzyby czy zamawiasz dzikie mieszanki na Telegramie?

Proszę, oświeć nas!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata