Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie pogrzebowe - koszty kamieniarza i opłaty cmentarne.

Napisany przez surcel
Cześć wszystkim,
Aby zabezpieczyć się na wypadek własnego pogrzebu, moja teściowa wykupiła ubezpieczenie pogrzebowe.
Teraz dowiedziała się od ubezpieczyciela, że to ubezpieczenie pogrzebowe nie podlega do majątku chronionego. Oznacza to, że jeśli moja teściowa będzie wymagała opieki, urząd opieki społecznej może zażądać od niej zbycia tego ubezpieczenia i opłacenia z niego kosztów opieki. Aby ubezpieczenie pogrzebowe zostało uznane za majątek chroniony, moja teściowa powinna nieodwołalnie przekazać prawo do otrzymania świadczenia do zakładu pogrzebowego swojego wyboru.
Ogólnie brzmi to logicznie, ale mamy teraz następujące wątpliwości:
W przypadku pogrzebu poza firmą pogrzebową powstają dodatkowe koszty, np. dla kamieniarza lub za opłaty cmentarne. Kwota ubezpieczenia powinna wystarczyć na pokrycie wszystkich kosztów. Ale jeśli całe ubezpieczenie przekazujemy zakładowi pogrzebowemu, jak zapewnimy, że z pozostałej kwoty zostaną opłacone koszty kamieniarza, opłaty cmentarne i wszystkie inne wydatki?

Napisany przez bruno68
Cześć surcel, w którym ubezpieczycielu występuje ubezpieczenie pogrzebowe? Istnieje zabezpieczenie majątkowe, nawet bez nieodwołalnego przeniesienia! Proszę skontaktować się z urzędem socjalnym, dowiedzieć się niezależnie, jakie są progi zwolnienia. Nie daj się zdezorientować ogólnikowym stwierdzeniom. To raczej korzystne dla ubezpieczyciela! Można również założyć osobne konto, na którym można samodzielnie ulokować raty oszczędności. bruno68

Napisany przez surcel
Cześć bruno68,
wydaje się, że oświadczenie ubezpieczyciela jest prawdziwe, znalazłem potwierdzenie w wielu innych źródłach internetowych. Dodatkowo umowa ubezpieczenia została już zawarta, firma ubezpieczeniowa nie ma dodatkowych korzyści ze zmiany beneficjenta.
Mam też wątpliwości, czy Urząd Socjalny jest właściwym miejscem, aby uzyskać wskazówki, jak chronić pieniądze przed dostępem Urzędu Socjalnego.
Faktem jest, że istnieje tzw. nienaruszalny majątek w wysokości obecnie 5000 EUR. Jednak ta kwota z pewnością nie wystarczy na godny pochówek. Dlatego ubezpieczenia pogrzebowe o określonej kwocie są dodatkowo akceptowane jako nienaruszalny majątek.
Ogólnie chodzi mi o to:
Suma ubezpieczenia przewyższa koszty pogrzebu. Jeśli przekazuję całe ubezpieczenie bezwarunkowo do zakładu pogrzebowego, w jaki sposób mogę zagwarantować, że z pozostałej kwoty zostaną pokryte inne wydatki (np. kamieniarz, opłaty cmentarne itp.)? Z prawnego punktu widzenia zakład pogrzebowy nie ma obowiązku zwrotu pieniędzy i może je zachować jako darowiznę. Czy źle to rozumiem?

Napisany przez 2tneub
surcel pisze:
Suma ubezpieczenia przekracza koszty pogrzebowe. Jeśli przekazuję ubezpieczenie w całości i bezwarunkowo do zakładu pogrzebowego, jak mogę zapewnić, że pozostałe koszty zostaną opłacone (np. kamieniarz, opłaty za cmentarz, itp.)? Prawem, zakład pogrzebowy nie jest zobowiązany do wypłacenia pieniędzy i może je zatrzymać jako darowiznę. Czy źle to rozumiem?

Ja bym raczej to uznał za nadpłatę, której wypłata ma nastąpić po wystawieniu faktury.
Czy cenę ustalać w zależności od dostępnych środków, jeśli zakład pogrzebowy wie, ile jest dostępne.

Napisany przez bruno68
Cześć Surcel,

Problem nie jest widoczny, przynajmniej dla klientów indywidualnych!

Podstawowym błędem jest myślenie, że ktoś wykonuje pracę za darmo! Jeśli zawierasz ubezpieczenie pogrzebowe w wysokości 5 000 €, najlepiej byłoby wpłacić jednorazową kwotę, ponieważ wtedy koszty administracyjne i ubezpieczenie ryzyka zostałyby pominięte, co obniżyłoby cenę ubezpieczenia o 19-25%.

Oszczędzanie po prostu kosztuje więcej!

Zalecam również przeniesienie dodatkowych pieniędzy na osobne konto, aby być w stanie podejmować działania.

Moja babcia miała również ubezpieczenie pogrzebowe, które zakończyło się zwrotem 700 €. Teraz sami zobaczcie, co można kupić za 700 €, to zajmie czas!

Ponadto radzę nie kopiować wszystkiego z internetu 1:1. Nie wszystko, co jest tam napisane, jest poprawne, może być błędne lub już przestarzałe!

Mówiąc o pomocy społecznej, miałem na myśli radę seniorów w mieście! Tam są ulotki na temat majątku w razie konieczności opieki.

Trzeba po prostu się informować i założyć osobne konto, na którym oboje będziecie oszczędzać, to najtańsza i najprostsza metoda, a w ciągu 2-4 lat problem również dla Was będzie rozwiązany.

Niestety, pytanie pozostaje otwarte, czy ubezpieczenie jest opłacane jednorazowo czy systematycznie!

Jak widać, kwestia bezpieczeństwa przed dostępem osób trzecich jest obszerna.

bruno68

Napisany przez surcel
Cześć bruno68

Dziękuję za wskazówki.

Dotychczas nie znałem Rady Seniorów, dowiem się więcej na ten temat.

Ubezpieczenie zostało opłacone jednorazową wpłatą, nie ma żadnych kolejnych składek do zapłacenia.

Co masz na myśli mówiąc o podkontach? Czy powinniśmy podzielić ubezpieczenie pogrzebowe na kilka podkont i podać innego beneficjenta dla każdego z nich? Na przykład 3000 dla zakładu pogrzebowego, 2000 dla kamieniarza, 2000 za opłaty cmentarne?

Co do źródeł internetowych, pewnie są one prawidłowe. Na przykład tutaj jest link do przepisów wykonawczych urzędu ds. opieki społecznej w Berlinie z 2019 roku:

https://www.berlin.de/sen/soziales/s...vsh-571931.php

W sekcji 22, akapit 6 znajdują się zasady i maksymalne kwoty dla ubezpieczenia pogrzebowego.

Napisany przez rheingeist
Kiedy mogę się wtrącić na chwilę. Jakie środki można uwzględnić w majątku chronionym? Niezależnie od tego faktora!!
Wiem tylko o kwocie 18000€, która jest także uzależniona od wieku.

Napisany przez surcel
Cześć rheingeist.

Zawsze myślałem, że kwota wolna od potrąceń wynosi 5000,- EUR lub 10000,- EUR dla małżeństw. 18000 nie było mi dotąd znane.

Oto link do miasta Hamburg, w którym opisane są wytyczne dotyczące wykorzystania majątku oraz wszystkie szczególne przypadki:
https://www.hamburg.de/contentblob/1...-vermoegen.pdf
Pozdrowienia

Napisany przez rheingeist
Nie można mieć niczego. Kto nic nie ma, ten płaci ostatecznie wszystko.
Taki system nie będzie działał w Niemczech.
Byłem też kiedyś niewinie w sytuacji.
Gdzie jest zdrowy rozsądek:
Czy to nie jest smutne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata