Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jak wyjść ze stanu debetu? - najlepszy sposób?

Napisany przez mrtz
Cześć wszystkim,

od kilku miesięcy mam debet w wysokości 1 700 euro w swoim banku. Moje przekroczenie limitu wynosi do 3 000 euro, bank sam podniósł go do tej kwoty (niestety nie radziłem sobie z tym zbyt dobrze).

Chciałbym teraz zadbać o to, aby wrócić do zera. Moim pierwszym pomysłem było wzięcie kredytu, ale trochę wątpię, czy to jest najlepszy sposób.

Moje miesięczne zarobki to 1 600 euro netto. Moje stałe koszty wynoszą prawie 900 euro (w tym jest już także pieniądze na jedzenie). Pozostałoby mi więc około 600 euro miesięcznie.

Żeby spłacić kredyt w wysokości 1 700 euro, musiałbym około 145 euro miesięcznie (okres spłaty 12 miesięcy, źródło: Check24).

Macie jakieś wskazówki/porady, jak najlepiej wyjść z debetu?

Dziękuję!

Napisany przez 2titan1981
Co miesiąc zabieraj 600 € i spłacaj debet. Po 3 miesiącach wyjdziesz z debetu. Gotowe.

Następnie sprawdź raz za darmo swój raport w Biurze Informacji Kredytowej, czy jest w porządku. Następnie oddziel konto wynagrodzenia od konta konsumpcyjnego. I co miesiąc przekazuj środki na konto konsumpcyjne i zużywaj maksymalnie tylko to, co znajduje się na koncie konsumpcyjnym.

Napisany przez 2utopus
Dispo jest kuszący - jednak gdy przez cały miesiąc jesteś na -1700€ i na przykład oprocentowanie limitu wynosi 12%,
oznacza to 17€ odsetek miesięcznie - to w zasadzie dużo pieniędzy.

Ryzyko związane z nowym kredytem polega oczywiście na tym, że można pomyśleć, iż na koncie bieżącym jest wystarczająco pieniędzy - i ponownie zacząć korzystać z debetu.
(Koło ratunkowe)

Po otrzymaniu wypłaty na początku miesiąca konto jest zawsze prawie na zero - wtedy trzeba zacisnąć zęby i przez 3 miesiące wydawać jak najmniej.
A gdy debet zostanie spłacony, najlepiej ustawić miesięczny plan oszczędnościowy, który przekaże stałą kwotę na konto oszczędnościowe/rachunek bieżący, aby mieć poduszkę finansową i nie musieć już w przyszłości korzystać z debetu.

Napisany przez Dante
Jeśli czytam twój post, ta książka mogłaby Cię zainteresować.

Napisany przez bruno68
Cześć mrtz,

tak naprawdę pomaga tylko jedno słowo składające się z 6 liter: Oszczędzanie!

Więc wydawaj mniej, niż zarabiasz!

Ale jak oszczędzać? Właściwie przez płacenie gotówką, ponieważ wtedy szybko zauważysz, jak szybko pieniądze znika. Co oznacza, że ​​należy przestać korzystać z kart kredytowych.
Najlepiej zrobić dziurki w pasku magnetycznym kart kredytowych.

Jeśli to nie pomaga, sprawa dotyczy karty debetowej i konta! Forma polecenia polegająca na ograniczeniu debetu do 1-krotności dochodu netto.

Na koniec załóż konto oszczędnościowe, aby ograniczyć wydatki i zacząć oszczędzać.

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Prawidłowo jest płacić gotówką

Ten sposób płatności jest często zalecany, ale moim zdaniem nie zawsze jest słuszny.
Myślę, że to kwestia preferencji. Świadomie płacę stosunkowo niewiele gotówką (głównie tylko w piekarni i stołówce) i mimo to regularnie zastanawiam się, gdzie poszła gotówka, kiedy znów szybciej zniknie, niż zwykle.

Osobiście prowadzę uproszczoną księgę domową. Nie szperam w paragonach po kolei, ale raczej ogólnie przeglądam nasze konto miesięcznie i przyporządkowuję koszty (jedzenie/produkty drogeryjne, ubrania/inne/prezenty, samochód, ubezpieczenia, opłaty za mieszkanie itp.) do tabeli w Excelu. Robię to na podstawie odbiorców płatności.
Jeśli na paragonie ze sklepu dyskontowego jest coś innego niż jedzenie, to dla mnie to nieistotne.
Wypłacana gotówka to dla mnie jednak jak czarna dziura. To mogą być zarówno jedzenie, jak i ubrania, aż po benzynę.
Dlatego ja i moja żona płacimy stosunkowo mało gotówką, dzięki czemu można przyporządkować pozycję wypłata gotówki głównie do kosztów jedzenia.
Na podstawie tych średnich wydatków w Excelu dokonałem prognozy na kolejne lata, zawierającą informacje o regularnie powtarzających się wydatkach, takich jak ubezpieczenia/podatek od pojazdu/koszty mieszkania lub raty itp. Dodano w niej wartość średnią dla zmiennych kosztów, takich jak jedzenie, ubrania/inne oraz oszczędności na samochód, Dom i wakacje. Dzięki temu mogę dość dokładnie przewidzieć, jak będzie kształtował się stan konta w kolejnych latach.
Jeśli wydatki znacznie różnią się od planu, mogę jeszcze raz to przeanalizować.

Im mniej pieniędzy, tym dokładniej trzeba to przeanalizować, aby zidentyfikować potencjalne oszczędności.

Z mojego punktu widzenia, najważniejsze jest kwestionowanie wydatków. Zanim coś włożę do koszyka, automatycznie zadaję sobie pytanie Czy naprawdę potrzebuję tego za tę cenę? To przynajmniej chroni przed pochopnymi zakupami.

Napisany przez 2utopus
Podczas płacenia gotówką sztuczką jest to, że można wydać tylko tyle, ile się ma przy sobie (np. 20€) - przy karcie może to szybko wzrosnąć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata