Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: 2 pytania dotyczące finansowania budowy

Napisany przez Dekorti
Cześć wszystkim,

Moja żona i ja chcielibyśmy w przyszłości zbudować Dom.

Mój wynik w bazie danych Schufa wynosi 93.

Istnieje wpis negatywny, który został jednak opłacony i muszę jeszcze poczekać do 2024 roku.

Mam kilka pytań:

Obecnie moja żona i ja zarabiamy 3600 € netto. Jednak moja żona nadal się uczy i skończy naukę w 2023 roku. Następnie dojdzie co najmniej 1000 € netto więcej. Ona zdobywa kwalifikacje pielęgniarskie i prawdopodobnie zostanie zatrudniona po ukończeniu. A jeśli nie, szybko znajdzie pracę gdzie indziej.

W przyszłości chcemy zbudować Dom i przeznaczyliśmy na to 450000-500000 €, które chcemy w całości sfinansować. Nie uda nam się zebrać 10% wkładu własnego. Czy powinienem poczekać do 2024 roku czy możemy już wcześniej zapytać.

I moje drugie pytanie to:

Obecnie otrzymuję samochód służbowy do początku 2024 roku. Następnie mogę zdecydować, czy chcę kolejny samochód służbowy, czy wolę otrzymać dodatkowe 1500 € brutto i tymi pieniędzmi mogę np. wynająć samochód. Co bardziej zależy bankowi? Samochód służbowy z mniejszym dochodem netto czy samochód na Leasing z większym dochodem netto?

Dziękuję. Dekorti

Napisany przez tomy778
Cześć, z 4.600€ netto powinniście udać się do 500k.
Ale nie zbudujesz już domu w 2024 roku za 500.000€ z działką, a już na pewno nie za 400.000€.
Obecnie możesz szacować koszt samej budowy na około 3.000€ za metr kwadratowy.
Do tego dochodzi jeszcze cena działki, koszty poboczne budowy, infrastruktura zewnętrzna, ewentualnie piwnica etc...
Ile kosztują działki w waszym rejonie? Jak duży ma być Dom, czyli ile metrów kwadratowych?

Napisany przez Dekorti
Cześć,
Dom będzie miał około 130 m2, a działka może mieć od 250 do 300 m2.
Już rozmawialiśmy z Towns&Country na ten temat.
Ponieważ wybraliśmy tylko Oldenburg Münsterland jako miejsce, a nie konkretny obszar, nie mogę podać dokładnej ceny. Bank założył jednak około 75000 €.
Pozdrowienia

Napisany przez Saskia
W sprawie samochodu: nie zrezygnowałbym z dodatkowych 1500 € brutto tylko dla samochodu. Jaki to samochód??
Ogólnie rzecz biorąc, banki nie lubią widzieć bieżących kredytów, ale w takim przypadku albo kupiłbym samochód za gotówkę, albo sfinansował mały samochód (jeśli nie musi to koniecznie być duży)

Napisany przez Dekorti
Obecny samochód to Volvo V60. Ponieważ używam go prywatnie, obowiązuje mnie stawka 0,5 procenta dla samochodu. Płacę około 300 euro netto za samochód.

Napisany przez 2tneub
250-300m² działa tylko z domem bliźniaczym lub szeregowym. Dla domu wolno stojącego potrzebujesz powierzchni powyżej 400m² ze względu na strefy odstępów. Wybór działki jest zatem ograniczony. Często nawet trudno jest znaleźć działkę.

dotyczące opodatkowania samochodu.

Czy opodatkowujesz kwotę 300€ czy kosztuje cię to 300€?

Prawdopodobnie raczej pierwsze. Ogólnie samochód mógłby cię zatem kosztować około 150€.

Przy 1500€ więcej brutto, miałbyś szacunkowo 750€ więcej miesięcznie. Za tę kwotę możesz pozwolić sobie na auto. Dodatkowo przyniosłoby Ci to więcej korzyści przy późniejszym korzystaniu z świadczeń socjalnych (renta, ubezpieczenie zdrowotne itp.)

Napisany przez BenniG
Jeśli nie miałbyś służbowego samochodu, czy musiałbyś przejeżdżać wszystkie służbowe kilometry swoim prywatnym samochodem bez dodatkowej rekompensaty?
Ile kilometrów związanych z pracą przejeżdżasz rocznie, a ile prywatnie?
Jak długi jest twój dojazd do pracy i jak często dojeżdżasz do pracy?

Zakładając opłatę 30 centów za kilometr, możesz przejechać 2 500 km miesięcznie za 750 €. Dla podróży prywatnych to całkiem sporo, dla wszystkich podróży to zależy.

Osobiście nie ograniczałbym się do 2024 roku w waszym projekcie, ale zaczekałbym na odpowiednią działkę. Działka nie ulegnie zepsuciu, chyba że istnieje natychmiastowy obowiązek budowy.
Oczywiście nie jest dobrze, że nie macie własnego kapitału, gdyż idealnie byłoby, gdybyście mogli opłacić działkę z własnej kieszeni, dzięki czemu moglibyście rozpocząć wasz projekt budowlany na wolnej od zadłużeń działce.
Może macie możliwość pożyczenia czegoś od waszych rodziców?
W waszym przypadku zdecydowałbym się na zaciągnięcie kredytu budowlanego dopiero wtedy, gdy historia kredytowa w Schufa będzie czysta i budowa domu będzie tuż przed tobą.

Napisany przez Dekorti
Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o działkę: zdajemy sobie sprawę, że będzie to trudne. Ale dlatego nie chcemy ograniczać się do konkretnego obszaru.
Dobrze wiedzieć, że potrzebujemy raczej 400m².

Co do 1500€, masz dobry punkt odnośnie emerytury itp.

Naprawdę muszę się zastanowić nad tym.

Napisany przez Dekorti
Ja sam sama jeżdżę do pracy raz w tygodniu. To jest około 75 km w tygodniu. W innym przypadkach jeżdżę nim tylko prywatnie. Samochód został podany w firmie jako przejechane 30000 km w ciągu roku.

Od moich rodziców ani od kogo innego nie ma co oczekiwać, niestety. Musimy wszystko zrobić sami. Nie chcemy jednak ani dużego domu ani dużego terenu, ponieważ chcemy, aby wszystko pozostało w granicach naszych możliwości i nie chcemy żyć dla domu. Chcemy też zabezpieczyć się na wypadek gdyby którakolwiek z nas odpadła (na przykład z powodu urlopu macierzyńskiego, bezrobocia itp.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata