Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Nieruchomość o wartości 550 000 pomimo negatywnej historii kredytowej współmałżonki?

Napisany przez Lolita
Cześć, w mojej sytuacji

29 lat, żonaty, zawodowo asystent lekarza i syn 3-letni. Dochód netto około 5500 do 6000 euro rocznie, rosnący co roku. Mój wynik w Schufa wynosi 95,31%. Dlaczego tak właśnie jest... Moja żona pracuje w niepełnym wymiarze godzin, netto około 1280 euro za 15 godzin tygodniowo, niedługo jednak przechodzi na urlop macierzyński i urlop rodzicielski, ponieważ spodziewamy się drugiego dziecka.

Chcielibyśmy nabyć nieruchomość w Bielefeld, o wartości 550 000 euro. Zajmuje 136 m², ma 5 sypialni i 700 m² działki. W Bielefeld to niestety normalna cena za zwykłą nieruchomość.

Około 3 miesiące temu otrzymaliśmy potwierdzenie finansowania od doradcy finansowego, ponieważ od dłuższego czasu poszukujemy nieruchomości. Jednak obawiam się, że nasza sytuacja finansowa nie została dokładnie sprawdzona przez moją żonę, dlatego pytam tutaj. Podczas studiów moja żona niestety zgromadziła wiele długów, nie otrzymując żadnej pomocy finansowej, ponieważ jej rodzice nie byli zbyt majętni. Mimo to postanowiła ukończyć studia, co udało się jej osiągnąć, z czego jestem bardzo dumny. Jednak w trakcie nauki otrzymywała wiele negatywnych wpisów w Schufa, niektóre zostały uregulowane, a niektóre nadal pozostają. Dodatkowo musiała złożyć oświadczenie majątkowe, co miało miejsce około 4-5 lat temu. Obecnie nie zaciąga już żadnych długów i stara się uregulować wszystkie zobowiązania z przeszłości.

Podczas studiów również zaciągnąłem wiele długów, ale udało mi się je spłacić i skasować dzięki wysokim zarobkom po studiach. Moja ocena kredytowa wynosiła jeszcze 5 miesięcy temu 98, a w październiku tego roku spadła do 95,31. Być może wynika to z tego, że w ciągu ostatnich 3 lat przeprowadziliśmy się 3 razy z powodu mojej niepewności co do wyboru specjalizacji?

Moje pytanie brzmi: Czy bank zgodziłby się udzielić nam kredytu pomimo negatywnej historii kredytowej mojej żony ze względu na moje wysokie zarobki, czy jednak dostalibyśmy odmowę? Z moim wynikiem w Schufa, finansowanie nieruchomości nie powinno stanowić problemu, prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata