Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wydatki dla rodziny 4-osobowej

Napisany przez shorty2
Hej wszystkim,

jesteśmy czteroosobową rodziną i właściwie uważałem nas za dobrze zarabiających (1,5-krotność E13 w służbie publicznej): razem z zasiłkiem rodzinny przynosi nam to dochód netto w wysokości 5.500,-€.

Mimo to, na koniec miesiąca wychodzimy średnio na zero. Moje pojęcie świata mówi mi, że „ktoś jak my” powinni być w stanie dodatkowo oszczędzać. Od lat prowadzimy książkę domową, więc dokładnie wiem, na co wydajemy nasze pieniądze. Chciałbym teraz porównać to z innymi.

Na co wydajemy znacznie więcej niż inni? Byłbym wdzięczny, gdybyście podzielili się tutaj swoimi doświadczeniami!

Ciepła czynszowa2.008,00 €36,5%
Telefon/abonament radiowo-telewizyjny (GEZ)80,00 €1,5%
Opieka nad dziećmi472,00 €8,6%
Zabezpieczenie na przyszłość165,00 €3,0%
Ubezpieczenie306,00 €5,6%
kredyty (samochód)220,00 €4,0%
Oszczędzanie (stałe)110,00 €2,0%

Artykuły spożywcze/higiena/zdrowie815,00 €14,8%
Wyjścia85,00 €1,5%
Prezenty115,00 €2,1%
Transport/samochód210,00 €3,8%
Odzież50,00 €0,9%
Sprzęt domowy180,00 €3,3%
Czas wolny/wycieczki100,00 €1,8%
Inne150,00 €2,7%
Wakacje70,00 €1,3%
Duże wydatki340,00 €6,2% [co oznacza wydatki powyżej 250,-, np. zakup takich rzeczy jak smartfon, okulary, przeprowadzka]

Napisany przez 2titan1981
Wynajem jest dość wysoki, ale bardzo zależy od lokalizacji. Żywność, prezenty - rozważyłbym podzielenie ich na bardziej szczegółowe pozycje. kredyty to osobna kwestia, więc byłoby już 330 €... Duże wydatki na przedmioty gospodarstwa domowego - co macie na myśli? To również byłaby oszczędność.

Napisany przez shorty2
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Tak, czynsz tutaj (na terenie Nadrenii) jest dość normalny. Niestety, nie mogę podać bardziej szczegółowego podziału na kategorie. Różnica między kredytami a oszczędnościami: kredyty oznaczają już otrzymane kredyty, które trzeba spłacać; oszczędzanie oznacza ustalone plany oszczędnościowe (plan oszczędzania w fundusze dla dzieci i świadczenia majątkowe).
Sprzęt gospodarstwa domowego: Wydatki na materiały budowlane, meble, dekoracje itp.
Duże wydatki: Wydatki z pojedynczymi kosztami powyżej 250€ wykluczam ze swojego systemu, aby tego rodzaju wydatki nie zaburzały średniej wartości regularnych kategorii. Oczywiście nie występują one co miesiąc.

Napisany przez bruno68
Jep, takie jest życie!

Zgodnie z § 850 c ZPO przysługuje im tylko 3.620 € miesięcznie! W związku z tym powiedziałbym, że wydają Państwo o 1.880 € za dużo netto!

Żarty żartami, ale faktem jest, że średnia klasa środkowa krwawi, a do niej należą także urzędnicy/pracownicy.

Dlaczego myśliciele wolno myślący nadal grają przed drzwiami wielu polityków?

Sprawdź tutaj https://youtu.be/we4Et2RjxI0

Dziś przegrany, jutro kat! Tak zmieniają się czasy.

bruno68

Napisany przez 2utopus
Auto z kwotą 210€ wydaje mi się bardzo korzystne - u mnie to 500€ ubezpieczenia / 300€ podatku / 500€ paliwa / 1000€ naprawy / zużycie / przegląd techniczny - ale już bez straty wartości, ponieważ samochód jest wystarczająco stary - i to jest bardzo oszczędne 200€ miesięcznie. ;-)

A 70€ na wakacje to w sumie 840€ rocznie dla rodziny 4-osobowej też nie jest dużo.

Wsparcie finansowe to coś takiego jak Riester / [url]ubezpieczenie[/url] od nieszczęśliwych wypadków / dodatkowe [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne / [url]ubezpieczenie[/url] pracownicze grupowe?

Wtedy mielibyśmy 490€ miesięcznie.

Telefon/opłata audiowizualna 20€ (pracuję w firmie telekomunikacyjnej)

Ubezpieczenia: 65€ (bez ubezpieczeń społecznych)

Ciepła czynsz: 550€ (tylko koszty dodatkowe jako właściciel nieruchomości)

Napisany przez florianmeier
Przestałbym wszystkie oszczędnościowe plany, dopóki nie przestanę potrzebować kredytów samochodowych.

W przeciwnym razie nigdy nie wyjdzie się z tego wiążącego węzła.

Napisany przez shorty2
"

Samochód za 210€ wydaje mi się bardzo tani - u mnie to 500€ [url]ubezpieczenie[/url] / 300€ podatki / 500€ paliwo / 1000€ naprawy / zużycie/TÜV - ale już bez utraty wartości, ponieważ samochód jest wystarczająco stary - i to jedynie 200€ miesięcznie bardzo oszczędne. ;-)

U nas rocznie: 665,- [url]ubezpieczenie[/url], 144,- podatek, co daje około 67,-€ miesięcznie. Paliwo około 50-80€ miesięcznie, reszta na transport publiczny. Nie uwzględniam tu utraty wartości, ponieważ interesują mnie tylko wydatki mające wpływ na budżet. Naprawy, przeglądy, TÜV, zużycie aktualnie nie, ponieważ to samochód nowy (Rocznik 2020) i mamy cztery lata bezpłatnych przeglądów.

Cytat utopus

Zabezpieczenie w przyszłości to coś w rodzaju Riester / [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy / BAV / [url]ubezpieczenie[/url] grupowe?

To byłoby wtedy 490€ miesięcznie.

Tak, Riester. [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy jest włączone w [url]ubezpieczenie[/url], chociaż nie jest to dokładnie oddzielone, ponieważ jest to kombinacja ubezpieczenia od niezdolności do pracy i rentowej.

"

Napisany przez Muenchner82
shorty2 pisze:
Ja, Riester. ubezpieczenie zawiera ubezpieczenie od UB, chociaż granica jest nieco niejasna, ponieważ jest to kombinacja ubezpieczenia UB/emerytalnego.

Dlaczego ktoś decyduje się na coś takiego? Albo ubezpieczam ryzyko, albo gromadzę kapitał (ale do tego nie potrzebuję ubezpieczenia). Składka wewnętrzna zostaje i tak podzielona na część ryzyka i kapitałową. Podejrzewam, że jakiś oszustwierch wcisnął Ci to na siłę!

Napisany przez shorty2
Dziś nie zdecydowałbym się już na to. Kupiłem to podczas studiów, ponieważ uznałem to za bardzo sensowne (miałem od razu oba przy sobie!). Rozumiem błąd, ale uważam, że teraz nie ma sensu ponownie wykupywać ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków.

Napisany przez 2tneub
Wynajem jest oczywiście sporym wydatkiem. Opieka nad dziećmi prawdopodobnie stanie się tańsza za kilka lat. Z drugiej strony, moim zdaniem wakacje są ekstremalnie tanie. Nie prowadzę dokładnej książki budżetowej, ale oprócz stałych kosztów (takich jak ubezpieczenie) mam jedynie planowany budżet, który co jakiś czas sprawdzam pod kątem wiarygodności. Mogę jednak udostępnić to jako punkt odniesienia, chociaż zachowanie wydatkowe jest oczywiście bardzo indywidualne. Jesteśmy trzyosobową rodziną, posiadamy 1 samochód służbowy i 1 samochód prywatny. W ostatnich latach nasze duże wydatki były dość wysokie, ponieważ obecnie co roku wymieniamy meble w jednym pomieszczeniu lub przeprowadzamy inne większe prace w domu. U nas koszty domowe, dodatkowe spłaty kredytu i opłaty dodatkowe wynoszą około 1760 €. Telefon/abonament radiowo-telewizyjny 60,00 €. Opieka nad dziećmi (klub dziecięcy) 75,00 €. Zabezpieczenie na starość 260,00 €. ubezpieczenie 278,00 €. kredyty (samochód) 0,00 €. Oszczędności (stałe) 40€. Żywność/higiena/zdrowie 750-900,00 €. Wyjścia/prezenty/przedmioty gospodarstwa domowego/ubrania/czas wolny/transport publiczny/inne 500-600€. Transport/samochód 200-250€. Rezerwa na samochód 250€. Wakacje 350,00 €. Duże wydatki 600-750,00 €.

Napisany przez Elex85
Muszę powiedzieć, że czynsz jest naprawdę na granicy możliwości.
Chciałbym również przedstawić nasze wydatki, przy dochodzie netto około 4500 € plus 438 € zasiłku rodzinengo (około 5000 €)

Ciepłe czynsze 1.500,00 € zmienią się w przyszłym roku na 1.700 € (przeprowadzka do mieszkania własnościowego 1.500 € rata + 400 € opłata za Dom - 200 € program wsparcia na budowę domów)
Telekomunikacja/abonament rtv 60.00€
Opieka nad dziećmi 450 - 500€
Akcje 100€
ubezpieczenie 70€
Oszczędności dla dzieci 20€
Oszczędzanie (stałe) 40€

Jedzenie/chemia/domowe/zdrowie 1.000€
Transport/Samochód + odłożone na naprawy 650€
Ubrania/Dzieci 400€
Oszczędności (na mieszkanie itp.) 200€
Czas wolny/Sport/Fitness/Dzieci 120€
Inne 50€
Wakacje 100€

Dane są już wiele stałych kosztów, więc na końcu nie pozostaje wiele swobody finansowej.
Żałuję, że oszczędności na wakacje są tak marne, bo 100 € to naprawdę niewiele. Cóż, 1500€ rocznie na wakacje są dodatkowo.

Ogólnie też trzeba spojrzeć na sytuację tak, że jeździ się Audi, a nie Dacią.
Oczywiście, zawsze można zaoszczędzić jeśli się chce, ale u nas to nie jest pożądane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata