Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przydział płacy na zabezpieczenia emerytalne od pracodawcy

Napisany przez peer
Cześć, od 01.01.22 pracodawca musi teraz także płacić dodatek w wysokości 15% do dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego finansowanego ze świadczenia w wysokości niezależnej od danego wynagrodzenia. Czy powinienem skontaktować się z pracodawcą czy ubezpieczycielem? Czy proces jest automatyczny?
A jak to wygląda w praktyce? Obecnie płacę 100€ ze swojej pensji brutto. Czy w przyszłości zostanie wpłacone 115€, czy pozostaje na poziomie 100€, z czego jednak tylko około 86,95 pochodzi ze świadczenia brutto, a 15% zostanie dopłacone przez pracodawcę?
Ktoś wie?

Napisany przez bruno68
Cześć Peer,

AG musi udzielić 15% dofinansowania! Jednak jeśli to nastąpi w ramach nowej umowy, gwarancja wypłaty końcowej wyniesie tylko 80%!

Pojawia się pytanie, co byłoby lepsze!

bruno68

Napisany przez 2titan1981
Zapytaj najlepiej swojego pracodawcę, on najlepiej ci powie, czy zwiększył swoją składkę czy też potrąca mniej od wynagrodzenia brutto

Napisany przez peer
Brüno: Kto czyta, jest w przewadze. Poproszono o stare umowy. Gdzie dokładnie piszę o nowej umowie?

Napisany przez 2utopus
Wysokość refundacji wydaje się również zależeć od tego, czy przekracza się górną granicę wynagrodzeń w systemie ubezpieczeń zdrowotnych/emerytalnych.

Często nie ma możliwości zwiększenia sumy ubezpieczenia, w rezultacie maleje udział własny w opłatach, a pracodawca przejmuje część kosztów.

Napisany przez peer
Dziękuję. Dzisiaj zadałem pytanie mojemu pracodawcy.

Napisany przez peer
peer pisze:
Dziękuję. Dzisiaj zadałem to pytanie mojemu pracodawcy.

Okazuje się, że jest trudniej niż myślałem. Od 2019 roku wiadomo, że od 2022 roku pracodawca będzie musiał dopłacać. 15 dni przed terminem otrzymuję odpowiedź, że wszystko jest nadal niejasne, ktoś się odezwie...

Nie chodzi o małą firmę, a o koncern z około 36000 pracowników. Dobrze przygotowany.

A jak wygląda sytuacja u innych?

Napisany przez 2titan1981
Nie mogę zauważyć żadnych zmian, ponieważ mój pracodawca zawsze wpłaca więcej niż ja.

Napisany przez bruno68
Tak, tak,

Kto wie więcej niż jeden z uprawnionych pośredników!

@Brüno: Kto czyta, jest wyraźnie w przewadze. Złożone wnioski dotyczą starych umów. Gdzie piszę o nowej umowie?

Oczywiście należy wiedzieć, że zmiana umowy oszczędnościowej oznacza zmianę sumy oszczędności! tylko umowy, które już mają maksymalną oszczędność, zmieniają się, zmniejszając wkład własny wkładu własnego o 15%.

Ale co oznacza zmiana? Logicznie prowadzi to do ingerencji w stare taryfy, co faktycznie prowadzi do nowej taryfy. I znowu do nowej umowy, prowadzącej do ubezpieczenia od 01.2022 r.!

Zatem wielką nadzieją jest teraz otrzymanie podłożonej gwarancji w wysokości 80% składek.

Ponieważ podejrzewam, że pracodawca, będący właścicielem ubezpieczenia, a ty jako pracownik tylko uprzywilejowany i główny płatnik składek, nie masz prawa do certyfikatu ubezpieczenia, ewentualnie tylko do polisy ubezpieczeniowej. A ich prawo do wyłączenia w przypadku upadłości wynosi 0 €. W takim razie twoje środki emerytalne wynoszą 0 €!

bruno68

Napisany przez 2utopus
titan1981 pisze:
Nie zauważyłem żadnych zmian, ponieważ pracodawca zawsze wpłaca więcej niż ja.

Chodzi raczej o stare umowy dla pracowników, w których pracodawca dotychczas nie wpłacał żadnego wkładu, a od 2022 roku ma obowiązek przekazywać przynajmniej zaoszczędzone wkłady pracodawcy na ubezpieczenia społeczne (lub maksymalnie 15%).

Czasami jednak brak możliwości wpłaty wkładu, gdy już opłacany jest maksymalny wkład.
W takim przypadku składka pracownika może być obniżona, a pracodawca może ją odpowiednio uzupełnić.

Na przykład, jeśli wypłacana jest ubezpieczenie emerytalne w wysokości 1752€ rocznie, a dochód pracownika znajduje się powyżej maksymalnej podstawy wymiaru składek zdrowotnych i poniżej maksymalnej podstawy wymiaru składek na emerytury, pracodawca oszczędza składki na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenia dla bezrobotnych.
(ok. 163 + 21€ lub 10,5%)

Napisany przez bruno68
Jak sądziłem.

Pierwsze ubezpieczenia wysyłają nowe obietnice prowizyjne.

Wszystkie bAV zostaną przekształcone na nowy 3200 poziom opłaty z dniem 01.01.2022 r., jeśli zachodzi zmiana w kwocie.
Zatem dopłata AG w wysokości 15% jest przeciwdziałana przez zmniejszenie wartości końcowej o 80%.

Niestety większość nie dowie się o tym, ponieważ nie są właścicielami umowy, lecz jedynie beneficjentami i płatnikami składek.

Kolejna oszukańcza sytuacja.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata