Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Co dalej z ubezpieczeniem na życie WHEN BU)?

Napisany przez Dante
Cześć wszystkim,

w 2015 roku założyłem ubezpieczenie od niezdolności do pracy.

Miesięczna składka wynosi 41,98€. Ubezpieczone jest 1261,50€ jako renta dla osoby z niezdolnością do pracy.

Teraz moja sytuacja życiowa znacznie się poprawiła od tamtej pory, i tak naprawdę powinienem mieć zabezpieczenie na poziomie co najmniej 2000€ jako renta z tytułu niezdolności do pracy.

Od 2023 roku będę studentem.

Moje pytanie brzmi, czy może mieć sens, czy istnieje możliwość uzyskania tańszego ubezpieczenia od niezdolności do pracy jako student, nawet jeśli będę miał wtedy już 32 lata. Kiedyś czytałem, że istnieją bardzo korzystne ubezpieczenia dla studentów. Czy są one godne uwagi, czy byłby to sensowny wybór w zastępstwie mojego obecnego ubezpieczenia od niezdolności do pracy?

Z tego, co dotychczas przeczytałem, moje ubezpieczenie od niezdolności do pracy z miesięcznymi kosztami około 42€ jest dość tanie, ale wysokość zabezpieczenia jest niewiele wyższa od socjalnego minimum, które w przypadku wyczerpania majątku zostanie odjęte od renty z tytułu niezdolności do pracy.

Napisany przez 2titan1981
To zależy od tego, co studiujesz, co planujesz robić później, jakie są kryteria oceny oraz jak jest twój stan zdrowia.

Napisany przez bruno68
Tu znowu widzimy!

Chwytanie informacji!

Na temat bycia studentem

Reguła SBU (System Beitrags-Umschreibung) uznaje tylko pierwszą ścieżkę edukacyjną! W związku z tym późniejsze szkolenie dla studenta SBU poprzez drugą lub trzecią ścieżkę edukacyjną jest praktycznie niemożliwe, ze względu na wiek lub maksymalne sumy ubezpieczenia powyżej taryf studentów.

I temat taniości został wzięty pod uwagę! Ponieważ taniość i wysoka ochrona ubezpieczeniowa mogą być finansowane tylko poprzez znaczne wyłączenia z zakresu ochrony.

Moje ustalenia wskazują na istnienie tylko 3 ubezpieczycieli z istotnymi portfelami (40% udziału w rynku), którzy wchodzą w grę dla pośredników ubezpieczeniowych. Ponieważ pozostali 70 do 75 ubezpieczycieli z udziałem rynkowym od 1 do 3% nie posiadają własnych taryf, a jedynie korzystają z taryfy zbiorowej! Ta jest ograniczona do głównej usługi, czyli w przypadku do pierwszych 6 miesięcy brak świadczeń z tytułu niezdolności do pracy.

Kolejnym problemem jest wynagrodzenie pośrednika! Na podstawie dostępnych mi informacji i znanych mi zasad dotyczących prowizji, nie byłbym zainteresowany obsługą klientów takich jak wy.

Dlatego też okres szkolenia nie powinien przekraczać okresu odpowiedzialności za błąd wynoszącego 8 lat. Szkolenie trwające 3 lata na uzyskanie stopnia licencjata i dodatkowe 2 lata na uzyskanie stopnia magistra nie pokrywa ryzyka rezygnacji pośrednika. A pośrednicy, którzy opierają swoją działalność na wysokich wskaźnikach rezygnacji, muszą mieć wysokie rezerwy na wypłaty z tytułu rezygnacji w poszczególnych towarzystwach ubezpieczeniowych, w przeciwnym razie mogą być objęci zakazem sprzedaży, co oznacza natychmiastowe zerwanie umowy o prowizji z partnerstwa bezpośredniego i zakaz przyjmowania polis poprzez taryfy zbiorowe.

Załóżmy, że opłata w wysokości 42 € będzie płacona przez 35 lat! 42 € razy 420 miesięcy = 17 640 € przy stopie procentowej 4,0% daje kwotę 705,6 €, z czego 60% zostanie zarobione po 60 miesiącach! Pozostałe 1,5% cudzej wartości nadal zalega w wysokości 1% jako rezerwa na wypłaty z tytułu rezygnacji. Około 25% (176,65 €) z 705,60 €, ale tam są tylko 10% rezerwy na rezygnację (70,56 €).

I chcesz więc kupić wysokiej jakości ubezpieczenie? Czytelnikami ekonomicznego ryzyka dla pośrednika jest współczynnik 3 do 4?

Z drugiej strony pojawia się pytanie: czy możesz sobie pozwolić na nadal niepełne ubezpieczenie w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego?

Ponieważ płatność wynagrodzenia przez pracodawcę za pierwsze 6 tygodni odpada! Ponadto w ciągu kolejnych 76 tygodni ubezpieczenie zdrowotne nie zapewnia wypłat! A co dopiero, jeśli z powodu choroby przewlekłej ZUS przesunie cię do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego.

Jak można łatwo zauważyć, nie pozostaje im nic innego, jak samodzielne ubezpieczenie się. A to u ubezpieczyciela, który nie sprzedaje poprzez pośredników, ale których poziom usług ogranicza się do poziomu zasiłku dla bezrobotnych!

Ponieważ na ogół na usługi ubezpieczeniowe powyżej poziomu zasiłku przyznawanego dla osób na zasiłku dla bezrobotnych, konieczne jest wcześniejsze zaangażowanie prawnie uprawnionej osoby trzeciej w celu kontroli oszustw ubezpieczeniowych i prania brudnych pieniędzy.

bruno68

Napisany przez Dante
Właśnie sprawdziłem jeszcze raz. ubezpieczenie od niezdolności do pracy działa od 2012 roku, a nie od 2015.
Ogólnie czas trwania ubezpieczenia do 2045 roku, czyli do moich 55. urodzin, co oznacza, że minęło 9 lat i pozostało jeszcze 24 lata.

To zależy od tego, co studiujesz i jakie plany na przyszłość masz, oraz jak jesteś oceniany i jaki jest Twój stan zdrowia.

Studiuję fizykę i myślę, że pójdę w kierunku biznesu, a nie badania naukowe, choć dokładne decyzje jeszcze nie zapadły. Jeśli chodzi o stan zdrowia, obecnie uważam go za dobry, ale nie znam wszystkich kryteriów.

Po drugie, pojawia się pytanie: Czy stać Cię na dalsze pozostawienie luk w ubezpieczeniu zdrowotnym w ramach NFZ!

Gdzie zostało stwierdzone, że mam niepełne ubezpieczenie NFZ? Mogę to z całą pewnością wykluczyć.

Jaki byłby sensowny kolejny krok? Po prostu obserwować sytuację przez kolejne dwa lata pod kątem dostępnych ofert ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Czy zwiększyć obecne ubezpieczenie od niezdolności do pracy, a ile wzrośnie wtedy składka? Czy może lepiej wykupić drugie ubezpieczenie od niezdolności do pracy na kwotę pozostałą do pokrycia?

Możesz teraz skorzystać z pomocy brokera, który się na tym zna. Większość osób, które to robią, specjalizuje się w ubezpieczeniach na wypadek niezdolności do pracy (BU) i znajdą dla ciebie odpowiednie rozwiązanie. Jednak im starszy jesteś (>30 lat), tym trudniej znaleźć tanie ubezpieczenie. Ale niekoniecznie musi być to drogie - powinno być przystępne cenowo. A powinieneś się ubezpieczyć na maksymalną możliwą kwotę, czyli obecnie do 67 lat. Rzadko kiedy ktoś potrafi przetrwać 2 lata, nie mówiąc już o 12 latach. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że w dobrej pracy można zarobić 100 000 € rocznie, to przy 12 latach brakuje nam 1,2 mln €... To kwota potrzebna na emeryturę, opiekę zdrowotną itp.

Warto więc się nad tym zastanowić.

Napisany przez bruno68
Więc jeśli pan chce zostać fizykiem, gdzie chce uczyć się, odbywać praktyki czy pracować? W Niemczech, w Europie czy globalnie? Gdzie już w Anglii i Szwajcarii wprowadzono ograniczenia wydatków. Generalnie za granicą wymaga się tylko płatności z góry, co jest trudne do osiągnięcia jako student! Po złożeniu wniosku koszty są refundowane dopiero po sprawdzeniu przez GKV, co może znacznie odbiegać od pierwotnej kwoty. Jeśli stawka jest naliczana 4,5-krotnie, a w Niemczech jest refundowana tylko w wysokości 2,3-krotności, pozostałe koszty w wysokości 2,2-krotności będą pokrywane przez własną część finansową. Oznacza to, że dodatkowe ubezpieczenie przejmie tylko koszty, które już zostały pokryte przez główną kasę. W przypadku tanich polis może być zawarta klauzula: ubezpieczenie wypłaca dopiero po tym, jak fundusz pierwszego stopnia już wypłaci! Można domniemywać, że dodatkowe ubezpieczenie pokrywa tylko te punkty, które zostały już pokryte przez fundusz pierwszego stopnia. Jeśli nie ma konieczności zakwaterowania w pojedynczym łóżku, a konieczne jest jedynie zakwaterowanie w pokoju wieloosobowym, można dokupić pokój jednoosobowy, ale za własne pieniądze! W Niemczech kosztuje to około 45 € dziennie! W prywatnej klinice za granicą, koszt pokoju jednoosobowego i usługi nie są regulowane. Nie ma możliwości zwrotu kosztów w Niemczech! Podobnie ze specjalistycznym leczeniem lekarza, pokojem jednoosobowym, wszystko jest rozliczane bezpośrednio z klientem, a nie z kasą chorych, jak w Niemczech! Dlatego warto wcześniej sprawdzić, czy ubezpieczenie prywatne nie byłoby lepszą opcją, jeśli konieczne jest wyjazd za granicę! Zwłaszcza jeśli wiele projektów związanych z fizyką jest realizowanych głównie za granicą. CERN znajduje się w Szwajcarii, Iter w południowej Francji, Wendelstein 7-X w Greifswaldzie, w Niemczech. ... Jeśli w życiorysie fizyka nie ma punktu dotyczącego badań naukowych, to nie będzie to działać w pracy ani nie ma co liczyć na więcej pieniędzy! A co więcej - bez badań naukowych brakuje kontaktów! Brakuje wtedy witaminy B jak Business! Bruno68

Napisany przez Dante
Ponadto, po pierwsze, w tej chwili nie jestem ubezpieczony, więc nie musisz się o to martwić. Po drugie, od 2023 roku będę ubezpieczony prywatnie, co dla Ciebie również może być nieważne. Po trzecie, pozwól, że zajmę się swoją karierą. Moje studia odbywają się w Niemczech, a co dalej, to jeszcze całkowicie niepewne.

Chodzi tutaj o to, co powinno się dziać dalej z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. Czy powinienem je zwiększyć, zawrzeć drugą umowę czy rozpocząć zupełnie od nowa?

Napisany przez bruno68
"Tak, rzekomo pan nie jest ubezpieczony!
Rzekomo jednak od studenta 01.01.2023 PKV.
Nie znam tak daleko sięgającej daty, najwyżej 6 miesięcy przed zmianą.
Z drugiej strony, skąd miałoby się wtedy wziąć pismo o wypowiedzeniu poprzedniego ubezpieczenia zdrowotnego? Sfałszowane?
Bo bez pisma o wypowiedzeniu, nie ma nowego ubezpieczenia! Ponieważ [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne to tylko [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek szkód, a nie [url]ubezpieczenie[/url] sumienne.
To jest dokładnie tak samo jak w przypadku powracających z Anglii, w Anglii istniało bezpłatne [url]ubezpieczenie[/url] poprzez system państwowy. Ze względu na opuszczenie UE i opuszczenie kraju nie można było przygotować informacji o wypowiedzeniu. Powracający musieli podjąć znaczne kroki w związku z brakiem obowiązkowego ubezpieczenia, aby ponownie być podlegającym obowiązkowemu ubezpieczeniu w D, czy to GKV, czy PKV!
Więc ktoś, kto obiecuje Ci [url]ubezpieczenie[/url] bez potwierdzenia wypowiedzenia poprzedniego ubezpieczenia, gra na ostrym dywanie, ponieważ, jak zauważył BGH w sprawie unieważnienia z powodu błędnych informacji!
Wypełniony błędnie wniosek ubezpieczeniowy sporządzony przez RA Kai Behrens.
Gdy wniosek ubezpieczeniowy zostanie wypełniony błędnie, mówimy o naruszeniu obowiązku przedkontraktowego zgłoszenia. Ma to miejsce na przykład wtedy, gdy w wniosku o [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy pomija się pewne wcześniejsze choroby. Wcześniejsze choroby czasem powodują, że ubezpieczyciel odmawia zawarcia umowy. Dlatego jeden lub drugi skłania się do pominięcia pewnych rzeczy, chociaż w aplikacji ubezpieczeniowej jasno o nie pytano. Gdy zajdzie wypadek ubezpieczeniowy, ubezpieczyciel rozpoczyna dochodzenie. Często dowiaduje się wtedy, że podczas składania wniosku było oszustwo. W przypadku zdrady zaufania ubezpieczyciel może unieważnić wcześniej zawartą umowę. Ubezpieczony musi wtedy zwrócić wszystkie otrzymane świadczenia, a ubezpieczyciel...
O niecodziennym naruszeniu obowiązku zgłoszenia poinformował ostatnio kolega z branży prawniczej w ProContra Online. Ubezpieczony poprawnie wypełnił pisemny wniosek. Jego agent ubezpieczeniowy źle przekazał dane o wcześniejszych chorobach ubezpieczycielowi podczas składania wniosku online.
Według wyroku OLG w Dreźnie z dnia 03.04.2018 pod numerem akt 4 U 698/17 ubezpieczony musiał być odpowiedzialny za – oszukańcze – zachowanie swojego agenta, chociaż sam ubezpieczony postąpił uczciwie.
W przeciwieństwie do agenta ubezpieczeniowego, który działa w imieniu ubezpieczenia, agent pracuje po stronie ubezpieczonych. Zatem klient musi ponosić konsekwencje błędu swojego agenta.
Natomiast tragiczne może być to, że [url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej agenta już nie działa.
Zgodnie z § 81 ust. 2 Ustawy o umowach ubezpieczenia, ubezpieczyciel może pomniejszyć swoje świadczenia w stosunku odpowiadającym ciężkości winy ubezpieczonego, jeśli ubezpieczający spowoduje wypadek ubezpieczeniowy w sposób rażąco niedbały.
Prawnik będzie bardziej wiarygodny niż pośrednik jak ja.
Co do tematu ubezpieczenia od niezdolności do pracy
Choć SBU jest ubezpieczeniem sumowym, to nie jest maszyną drukującą pieniądze! Ponadto obowiązują to, co zostało wyżej wspomniane! SBU ma zabezpieczać spadek dochodu z powodu utraty zdolności do pracy.
Ale czy student ma obecnie pracę? Niekoniecznie!
Ponieważ zabezpieczenie zdolności do pracy jest obliczane jako procent dochodu netto, niewielu ubezpieczycieli pozwala z powodu przyszłości...
Stąd wynikają następujące pytania w ogóle?
A) Czy obecne [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy może być kontynuowane jako student? Nie, ponieważ zmienia się status zawodowy, najwyżej tylko za zgodą ubezpieczyciela można dokonać konwersji na [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy dla studentów z maksymalną składką. Kwota może być ograniczona do/na poziomie 1.500 €.
B) Czy ta sama SBU później może zabezpieczyć osiągnięty standard życia jako fizyk? Nie, nie znam ubezpieczenia, które ubezpiecza więcej niż 50.000 € rocznie jako SBU. Dodatkowe podwojenie renty SBU w związku z zawodem podlega opodatkowaniu dochodu lub pełnej daninie podatkowej!
Ponieważ rozmawiamy tutaj o świadczeniach długotrwałych, ewentualnie przez dziesięciolecia!
Z tego wynika już problem, że zabezpieczenie społeczne przez osoby trzecie ([url]ubezpieczenie[/url]) w obszarach wysokich lub najwyższych wynagrodzeń nie jest w pełni możliwe!
Ponieważ w obszarach wysokich lub najwyższych wynagrodzeń zwykle prowadzi się działalność na umowę zarządczą, a nadgodziny są uważane za część wynagrodzenia, własne zabezpieczenie i budowanie majątku raczej są marzeniem niespełnionym dla absolwentów uczelni.
Ponieważ absolwenci, którzy nie są pracownikami zarządzającymi, nie robią kariery, nie mają na to czasu! AT oznacza poza układem, a dotyczy tylko osób na szczeblu kariery A i B!
Cóż, miłej zabawy z przyszłością. Masz jeszcze rok czasu, żeby wszystko uregulować.
bruno68"

@Dante czy skonsultowałeś się już z kompetentnym doradcą ds. ubezpieczeń na wypadek niezdolności do pracy? Jeśli jeszcze nie, spróbuj też poszukać tutaj na forum, było tu 2-3 osoby, które robiły to porządnie. Musisz jednak wytrzymać ich zdanie, które czasem nie jest tak miłe. Nie jestem jednak pewien, czy są oni jeszcze tutaj aktywni. To, co w każdym razie musisz zrobić, to wydrukować swoje dokumenty u swoich lekarzy, najlepiej za okres ponad 10 lat; wtedy kompetentny pośrednik będzie mógł dobrze pracować. Musisz jedynie zadbać o to, żeby można było określić Twoje przyszłe wynagrodzenie. Czy potrzebujesz 2, 3 czy 4 polisy... ja mam 4, ponieważ nie chciałem rezygnować z tych starych. Kluczowe jest tu 10-letnie staż polis ubezpieczeniowych. W większości przypadków można je zwiększyć bez dodatkowego badania lekarskiego w przypadku pewnych życiowych zdarzeń. Mowa tu o narodzinach, ślubie itp. Dzięki temu możesz osiągnąć celowy poziom 70-80% wynagrodzenia netto.

Napisany przez Dante
Więc pan rzekomo nie jest ubezpieczony!

Absolutnie prawda.

Rzekomo jednak od 0.01.2023 jako student prywatnie ubezpieczony.

Mając na uwadze, że od 10.22 do 01.23 jako student a od 01.23 prywatnie ubezpieczony.

Nie znam tak daleko sięgającego terminu, co najwyżej 6 miesięcy przed zmianą.

Tylko dlatego, że czegoś nie znasz, nie oznacza, że tego nie ma.

Z drugiej strony skąd miałby pochodzić list z wypowiedzeniem poprzedniego ubezpieczenia zdrowotnego? Sfalsyfikowany? Ponieważ bez listu z wypowiedzeniem, nie ma nowego ubezpieczenia!

Nic nie jest sfalsyfikowane. Wycofałem się z ubezpieczenia zdrowotnego ponad 10 lat temu i mam potwierdzenie. Ale jak już wspomniałem, naprawdę nie musisz się tym martwić.

Ale czy student w ogóle ma obecnie zdolność do pracy? W żadnym wypadku!

To zależy od studenta. Nadal będę miał dochód od 2,5k do 3k.

A) Czy obecne ubezpieczenie na życie może być kontynuowane jako student? Nie, ponieważ zmienia się status zawodowy, co najwyżej można go zamienić w ubezpieczenie dla studentów SBU za zgodą ubezpieczyciela, z maksymalną składką do 1.500 €.

Skąd takie wnioski, oczywiście może być kontynuowane.

Ale jak już wspomniano, nie chodzi tutaj o moje przyszłe ubezpieczenie zdrowotne ani o moje plany kariery.

@Dante, czy skontaktowałeś się już z kompetentnym doradcą ds. ubezpieczeń na życie? Jeśli nie, poszukaj tutaj w forum, są/szli 2-3 w forum, którzy zrobili to porządnie. Trzeba jednak znosić ich poglądy, które nie zawsze są miłe. Nie wiem jednak, czy są nadal aktywni tutaj.

Musisz w każdym razie wydrukować dokumentację u swoich lekarzy, najlepiej za 10 lat wstecz, co pozwoli dobremu agentowi efektywnie pracować. Musisz tylko ustalić, jakie będą twoje późniejsze zarobki. Czy będą to 2, 3 czy 4 polisy… u mnie stało się to 4, ponieważ nie chciałem rezygnować z tych starych. Kluczowe jest 10 lat trwałości ubezpieczeń. Większość można bez problemu zwiększyć przy pewnych wydarzeniach w życiu, takich jak narodziny, ślub itp. Można więc osiągnąć cel 70 do 80 procent netto.

Teraz jednak przejdźmy do ważnych rzeczy.

Po świętach chciałem poszukać konsultanta, ale nie musi to już być na koniec roku. Czy przypadkiem nie wiesz, jak się nazywają ci tutaj na forum?

Chciałem sobie w przyszłym roku skopiować całą dokumentację medyczną, ponieważ po przeprowadzce na miejsce studiów będę musiał znaleźć nowego lekarza rodzinnego.

Wygląda więc na to, że nie stanowi to problemu, by mieć kilka ubezpieczeń na życie w różnych firmach ubezpieczeniowych i że w razie wypłaty świadczenia nie będą się wzajemnie zrzekać odpowiedzialności.

Napisany przez Unwissend
Z kwotą 1260€ jesteś jednak znacznie lepiej zabezpieczony niż przy zabezpieczeniu podstawowym. Na rentę z tytułu niezdolności do pracy nie będziesz płacić podatków, więc nie odejdzie dużo z tej kwoty.

Jeśli weźmiemy pod uwagę absolutnie najgorszy scenariusz, czyli właściwie jutro niezdolność do pracy, to twój obecny standard życia mimo wszystko nie będzie finansowany z tej kwoty... mimo to będziesz miał pewność finansową, która jest znacznie przyjemniejsza niż zabezpieczenie podstawowe. Będziesz musiał się ograniczyć, ale nie będziesz zgubiony.

Ja bym pozostawił umowę - jeśli to jest dobry pakiet - bez zmian. Po ukończeniu studiów (i innych zdarzeń) zazwyczaj możesz zwiększyć miesięczną rentę o 50% bez ponownego badania zdrowotnego (gwarancja dodatkowego ubezpieczenia).

Ponadto, możesz poinformować obecnego ubezpieczyciela, że od daty x jesteś studentem. Wtedy zostanie to uwzględnione w obecnej umowie, a składka zostanie obliczona na tej podstawie. Jeśli grupa zawodowa student x kierunek studiów jest tańsza niż dotychczasowa grupa zawodowa, to składka zostanie odpowiednio obniżona.

Specjalne stawki dla młodych ludzi/studentów/... zazwyczaj nie są zalecane, a raczej są droższe w długiej perspektywie. Ma to sens tylko wtedy, gdy umowa w młodym wieku byłaby kompletnie nieopłacalna, a w przeciwnym razie kompletny brak zabezpieczenia.

Jeśli faktycznie nie masz ubezpieczenia zdrowotnego - z jakichkolwiek powodów - powinieneś najpierw zastanowić się nad tematem niezdolności do pracy. Jeśli wpadniesz w tę sytuację i nie masz prawa do świadczenia z tytułu chorobowego, to w najgorszym scenariuszu przed rentą z tytułu niezdolności do pracy możesz już się złamać.

Jest to jednak bardzo indywidualne i trudno jest to ocenić tutaj.

Napisany przez Dante
Unwissend pisze:
Z kwotą 1260 € jesteś jednak znacznie lepiej zabezpieczony niż z dochodem minimalnym. Nie będziesz musiał płacić podatków od renty z powodu niezdolności do pracy - więc wiele z niej nie zniknie.

Jeśli weźmiemy pod uwagę absolutnie najgorszy scenariusz, czyli dosłownie jutro niezdolność do pracy, to nie będziesz w stanie utrzymać obecnego standardu życia z tej kwoty... mimo wszystko masz pewne zabezpieczenie finansowe, które jest znacznie bardziej komfortowe niż dochód minimalny. Będziesz musiał się ograniczyć - ale nie będziesz zagubiony.

Zostawiłbym umowę - o ile jest to dobra oferta. Po ukończeniu studiów (i innych wydarzeniach) zazwyczaj możesz zwiększyć wysokość miesięcznej renty o 50% bez ponownego badania zdrowotnego (gwarancja dodatkowego ubezpieczenia).

Ponadto możesz poinformować obecnego ubezpieczyciela, że od daty x jesteś studentem. Wówczas zostanie to uwzględnione w obecnej umowie i składka zostanie obliczona na tej podstawie. Jeśli grupa zawodowa student x kierunek studiów jest tańsza niż dotychczasowy zawód, to twoja składka zostanie odpowiednio obniżona.

Specjalne oferty dla młodych ludzi/studentów/... zazwyczaj nie są zalecane ani nawet nie spotykane. Są one długoterminowo droższe. Ma to sens jedynie wtedy, gdy umowa w młodych latach byłaby całkowicie nieosiągalna i w inny sposób całkowicie rezygnowano by z zabezpieczenia.

Jeśli rzeczywiście nie masz ubezpieczenia zdrowotnego - z jakichkolwiek powodów - to najpierw powinieneś zastanowić się nad tematem niezdolności do pracy. Jeśli wpadniesz w ten problem i nie będziesz miał prawa do zasiłku chorobowego, to w najgorszym przypadku będzie to gwoźdź do trumny zanim twoja renta z powodu niezdolności do pracy w ogóle wejdzie w życie.

To wszystko jest jednak bardzo indywidualne i trudno to tutaj ocenić.

Nie zapominaj, że oprócz dochodu minimalnego, który z natury jest oczywiście znacznie niższy, płacimy między innymi czynsz.
Z kwotą 1260 € nie da się wiele więcej zrobić. Główną zaletą jest oczywiście to, że w przeciwieństwie do dochodu minimalnego nie trzeba najpierw wyczerpać majątku.
Te 1260 € to po prostu niecałe 50% dochodu i nie wystarczą na pokrycie obecnych miesięcznych kosztów.

Umowa na razie pozostaje w mocy

Z tą zmianą umowy pracy musiałbym tak czy inaczej zgłosić wszędzie, więc ubezpieczyciel byłby w tym włączony. Zobaczymy, co na to powie, gdy nadejdzie czas.

Rzeczywiście kiedyś czytałem, że te ubezpieczenia studenckie dla dwudziestolatków na początku są bardzo tanie, ale potem rosną w cenę.

Jak już napisałem. Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, nie musisz się martwić, jestem doskonale zabezpieczony.

Poza tym dziękuję za Twój wkład, mogę już coś z tym zrobić.

Napisany przez 2tneub
Nasze ubezpieczenie na życie można dostosować do określonych wydarzeń życiowych pod względem wysokości. Na przykład wesela, narodzin dziecka, zakupu nieruchomości, skoku kariery itp. Skok kariery może być więc interesujący także dla Ciebie po ukończeniu studiów.

Napisany przez bruno68
" Dante, Pan nie zrozumiałeś!

Nie możesz trzy razy zamknąć SBU! Szczególnie jeśli zastosowane zostały tylko uproszczone pytania G! Bo trzykrotne pytania G nie prowadzą do trzykrotnych 500 € SBU, ale do kwestionowania z powodu błędnych informacji!

Zazwyczaj pojawia się pytanie o ubezpieczenia w innych towarzystwach ubezpieczeń! Czy tam istnieją te same lub inne sumy ubezpieczeń lub czy są zawierane jednocześnie.

Musi więc być jasne, że od 2. SBU towarzystwo ubezpieczeń musi podać te informacje!

Problemem jest również fakt, że jeśli towarzystwo ubezpieczeń SBU pyta o obecne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne, w celu weryfikacji kompletności i poprawności dokumentów lekarskich.

Ponieważ podpisując SBU, dokonuje się sprawdzenie poprawności wszystkich informacji! I zazwyczaj bez wiedzy klienta SBU!

Samo stwierdzenie: Jestem studentem!; nie wystarczy, aby otrzymać taryfę studencką. Trzeba również dostarczyć zaświadczenie uniwersyteckie! I tak jak w przypadku książeczki szczepień, że istnieją również fałszywe zaświadczenia uniwersyteckie, sprawdza się również uniwersytet, czy osoba faktycznie tam uczęszcza!

Za moich czasów KfW Bank dzwonił bezpośrednio do Szkoły Wyższej Technicznej w Kassel (dzisiaj BZ) i sam się przekonał, czy osobiście się tam pojawiłem. Wynikało to z faktu, że wszystko musiało się dziać bardzo szybko.

W sumie wiele działa się za kulisami, z czego nie zdaje sobie człowiek sprawy!

@Nieznający

niestety również wiele błędów!

Przy 1260 € jesteś jednak znacznie lepiej ubezpieczony niż przy świadczeniu z zabezpieczenia socjalnego. Do świadczenia z ubezpieczenia rentowego nie zapłacisz podatków - więc wiele z tego nie odejdzie.

Trzeba odróżnić, czy masz SBU czy [url]ubezpieczenie[/url] rentowe na wypadek inwalidztwa z przeliczeniowym zabezpieczeniem emerytalnym!

I w ramach SBU również możliwe jest rozróżnienie, ponieważ SBU może być obciążone kwotą wolną od podatku na ubezpieczenia społeczne. W ten sposób SBU podlega pełnemu opodatkowaniu według skali ESt.

Ale to sprawa doradcy podatkowego.

Ponadto możesz poinformować istniejące [url]ubezpieczenie[/url], że od daty x jesteś studentem. Wówczas informacja ta zostanie wprowadzona do istniejącej umowy i skalkulowana zostanie składka na tej podstawie. Jeśli grupa zawodowa Student x Specjalizacja jest tańsza niż dotychczasowa grupa zawodowa, to składka zostanie zmniejszona odpowiednio.

Również tutaj występuje błąd, związany ze zmianą ryzyka zawodowego i zmianą wysokości składki, zostaje utworzona nowa umowa SBU!

Przypuszczam, że istniejące [url]ubezpieczenie[/url] SBU było tzw. ubezpieczeniem netto i nie zostały utworzone rezerwy!

Gdyby to była umowa SBU zgodna z zasadą brutto, istniałaby możliwość zainwestowania oszczędzonej kwoty w wyższą miesięczną rentę po zmniejszeniu ryzyka zawodowego! Lub także uzgodnienie wyższego świadczenia przy wypłacie, ze względu na zwiększoną oszczędność, przy takiej samej składce! Co w obu przypadkach nie oznaczałoby nowej umowy!!!!!

Niemniej jednak ta ścieżka nie jest możliwa we wszystkich ubezpieczeniach od inwalidztwa, zakładam, że wszyscy ubezpieczyciele, którzy gromadzą ryzyko, nie będą mieli tej możliwości.

Ostatecznie każdy pośrednik zawsze pisze prosto i odpowiada za to. Wątpię, że czysty pośrednik z ubezpieczeń od inwalidztwa (który musi reprezentować interesy klienta wobec ubezpieczyciela), podejmie Dante jako klienta. Jego deklaracje są niezgodne z przepisami prawnymi! Dlatego pośrednictwo w zakresie SBU do 55 roku życia dla pośrednika z ubezpieczeniami od inwalidztwa, z samego powodu odpowiedzialności cywilnej nie wchodzi w grę. (Kto zechce przez 12 lat, 144 miesiące po 1 300 € jako pośrednik z ubezpieczeniem od inwalidztwa ponosić odpowiedzialność!)

Tam nie ma też SBU na podstawie miesięcznych składek!

Ten, kto zajmuje się pośrednictwem lub pozyskiwaniem SBU.

Powinien kupić książkę ""Antypranie pieniędzy w praktyce notarialnej"" autorstwa Martina Thelena

Wówczas można by zobaczyć, że około 2/3 testów dotyczy inwestycji finansowych, ubezpieczeń i finansowania nieruchomości oraz jest niemal obowiązkowe dla pośredników zgodnie z ustawą GewO!

Tak jak jest wymagane, że kontrole i informacje dotyczące osoby, której ma być udzielone [url]ubezpieczenie[/url], muszą być zbierane przez osoby trzecie! Kontrole i przeglądy muszą odbywać się bez obecności klienta, dokumenty pisemne muszą być tworzone i nie mogą być wydawane!

Kto przeczytał i zrozumiał tę książkę, ten zapyta się: Z jaką mocą niektórzy tutaj się poruszają, z jakim ryzykiem odpowiedzialności prawnej oni sami się obarczają.

bruno68
"

Napisany przez Peter Wolnitza
Drogi Bruno68,

Przepraszam, ale muszę powtórzyć: Proszę, nie pisz już nic na temat ubezpieczeń na życie!

Twoje fałszywe informacje tylko wprowadzają w błąd laików i wywołują zdziwienie u specjalistów.
Brak Twojej kompetencji został już wystarczająco udowodniony.
Nawet na pierwszy rzut oka w Twoim ostatnim poście (więcej nie mam zamiaru tracić na Twoje bełkotanie) znalazłem co najmniej 5-6 fałszywych informacji.
Tylko na szybko:

Nie możesz trzy razy ubezpieczyć się od śmierci! Zwłaszcza jeśli korzystasz tylko z uproszczonych pytań dotyczących zdrowia! Ponieważ potrójne pytania dotyczące zdrowia nie prowadzą do trzykrotnego ubezpieczenia w wysokości 500 € od śmierci, lecz do unieważnienia z powodu fałszywych informacji!

Oczywiście można zawrzeć kilka umów ubezpieczenia od śmierci (również w ramach promocji) równolegle. Nie każdy ubezpieczyciel pyta, czy istnieje już inne ubezpieczenie od śmierci. Trzeba tylko znać zasady gry i je przestrzegać!

Inny problem polega na tym, że ubezpieczyciel od śmierci przy pyta o obecnego ubezpieczyciela zdrowotnego, w celu weryfikacji kompletności i poprawności dokumentacji medycznej.

Ponieważ podpisując umowę ubezpieczenia od śmierci, dokonuje się weryfikacji poprawności wszystkich danych! Zwykle bez wiedzy klienta ubezpieczenia od śmierci!

Ubezpieczyciel od śmierci, który pyta o obecne ubezpieczenie zdrowotne, aby sprawdzić informacje zdrowotne wnioskodawcy - taki istnieje chyba tylko w Twoim - własnym - świecie.

Weryfikacja poprawności informacji podanych w wniosku zazwyczaj nie odbywa się podczas zawierania umowy ubezpieczenia (byłoby to zbyt kosztowne - z wyjątkiem kontroli losowych), lecz dopiero w przypadku wypłaty świadczenia.
Ponadto mogę kontrolować to za pomocą Zgody na zwolnienie z tajemnicy lekarskiej w konkretnym przypadku.

Oczywiście w wielu ubezpieczalniach (ale nie we wszystkich!) można ubiegać się o zmniejszenie składki poprzez zmianę grupy zawodowej - na starych warunkach umowy, BEZ konieczności zawierania nowej umowy. (Zastanawiam się zawsze, z jakimi firmami ubezpieczeniowymi współpracujesz, że takie proste, błahe sprawy rzekomo u Ciebie nie funkcjonują.)
Niektórzy ubezpieczyciele nawet zapisują to prawo w warunkach umowy - powinieneś to przeczytać.

Ale kroplą nad i jest Twoje bełkotanie na temat ubezpieczeń od śmierci i ustawy przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy.

Dlatego proszę, pisz tylko o tematach, w których naprawdę się znasz - ubezpieczenia na życie zdecydowanie do nich nie należą.

Mimo wszystko życzę wszystkim czytelnikom radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz kilku refleksyjnych, wolnych od stresu dni w gronie tych, którzy są Wam bliscy!

@Dante,

Ostatni post pochodzi od jednego z tych agentów, o których mówiłam.

Napisany przez bruno68
Ja, ja

Faktem jest jednak, że Nürnberger und Beamten Versicherung, od miesięcznej renty SBU w wysokości 2.500 €, zawsze żąda przeprowadzenia badania lekarskiego przed zawarciem umowy.
Szczególną sprawą jest, że Nürnberger pokryje koszty faktury lekarskiej zgodnie z zasadą sprawcy!

Ponadto wymaga się również podania grupy zawodowej, która z kolei jest podzielona na klasy ryzyka A lub B.

Wniosek, który liczy sobie zazwyczaj prawie 100 stron, wymaga również przedstawienia dochodu z ostatnich 2 do 3 lat.

Volkswohlbund wymaga udokumentowania osiągniętych w poprzednich latach świadczeń, aby odliczyć je od SBU! W ten sposób dochód z SBU nie może w żadnym wypadku przekraczać 100% wynagrodzenia za pracę!

Dante chce wrócić na studia, dlatego musi przełączyć się na taryfę studencką! Nie może pozostać w swoim dotychczasowym zawodzie! Ponieważ ten zawód należy do grupy B.

Jeśli płaciłby np. 42,00 € za swoją SBU do wieku 55 lat, musiałby teraz płacić 84 € do wieku 58 lat, 126 € do 63 lat i 168 € do 67 lat. Widać już po kwotach eurocentów, że ma tylko SBU netto.

W ten sposób Dante musiałby ponieść stratę majątkową w wysokości kilkudziesięciu tysięcy euro...
Możesz go poinformować o emeryturze ustawowej, że jeśli zarabia się 100.000 € rocznie, już nie można otrzymać pełnej emerytury ustawowej, jeśli chce się zawrzeć pełną umowę na emeryturę Rürup!
Wyjaśnij to Dante, przecież jesteś planistą finansowym. I to jednym zdaniem.

Z kolei student nie posiada dochodu, więc może ubezpieczyć się tylko na kwotę 0 € w przypadku SBU. Musiałby zatem skorzystać z standardowych taryf studenckich.

Inaczej byłoby, gdyby Dante uzyskiwał inne dochody z wynajmu, dzierżawy czy odsetek. Jeśli opuściłby swój główny zawód i zarobki z tej dziedziny spadłyby do zera, to dochód z innej działalności zastąpiłby go i zdecydowałby o możliwym zabezpieczeniu finansowym!

Dlatego status studenta nie wchodzi w grę! Jeśli jednak mimo znacznych dodatkowych dochodów wybierze status studenta, to w przypadku wypłaty świadczenia ubezpieczyciel zaskarży SBU z powodu wprowadzenia w błąd, m.in. przez nadmierne ubezpieczenie, niewłaściwe sklasyfikowanie taryfy, w celu ochrony innych ubezpieczonych, i będzie dążył do uzyskania sądowej decyzji o odmowie świadczenia!

SBU służy jedynie do zastąpienia utraty dochodu z powodu utraty zdolności do pracy i nie ma nic wspólnego z klubowym życzeniem powodzenia.

bruno68

Napisany przez Peter Wolnitza
[Cytat=bruno68;197714]Ja, ja

Faktem jest jednak, że towarzystwo ubezpieczeniowe Nürnberger und Beamten, przy miesięcznej renty SBU w wysokości 2.500 €, w zasadzie wymaga przeprowadzenia badania lekarskiego przed wydaniem polisy ubezpieczeniowej.
Coś wyjątkowego polega na tym, że Nürnberger pokrywa koszty rachunku lekarskiego zgodnie z zasadą sprawcy!

Poza tobą nikt inny pewnie nie wpadłby na absurdalny pomysł ubezpieczenia w Nürnberger lub ogólnie w jakimkolwiek ubezpieczycielu na kwotę 2.500 € lub więcej.
Nawiasem mówiąc: KAŻDE towarzystwo pokrywa koszty badania przeprowadzonego na ich wniosek.
Żeby uprościć: Kto płaci za muzykę, ten ją również płaci!

Ponadto wymaga się także podania zawodu, który z kolei jest podzielony na klasy ryzyka A lub B.
Co nam to mówi?

Również wymagany jest dowód dochodów z ostatnich 2 do 3 lat, który jest żądany w prawie 100-stronicowym wniosku.

100 stron wniosku? O rany.. pewnie wliczają tam także 40 stron drobnym drukiem zawartych warunków ogólnych! Jeśli byś je zresztą przeczytał, oszczędziłoby ci to niejednego żałosnego bełkotu - a czytelnikom, przy okazji, również.

Volkswohlbund wymaga, by podać osiągnięte odniesienia w dotychczasowym dochodzie, aby odliczyć je od SBU! Dzięki temu limit dochodowy SBU nie może przekraczać 100% wynagrodzenia za pracę w żadnym razie!
Tak, a zarząd Banania zawsze nosi czerwone skarpetki do garnituru! Tak samo istotne jak twoje ostatnie wiersze

Dante znów chce być studentem, więc musi przełączyć się na taryfę studencką! I nie może pozostać w swoim poprzednim zawodzie! Ponieważ ten zawód wydaje się należeć do grupy zawodowej B.

Bzdury! Oczywiście mógłby pozostać w swojej starej taryfie, gdyby to miało sens - co należałoby zbadać, jeśli na przykład dane ramowe dotyczące zdrowia się pogorszyły.

Dante już teraz ponosi szkodę majątkową w wysokości kilkudziesięciu tysięcy €, co wspominam tutaj tylko pobieżnie. Oszczędzam tutaj na stratach dochodowych z kolejnych 12 lat, chociaż dla fizyków jest stosunkowo proste 12 razy 150.000 € = 1,8 mln €, z czego 30% SBU daje rentę SBU w wysokości 540.000 €.

A o czym ty śnisz w nocy? Jak dotąd nie powstała żadna, ale to absolutnie żadna szkoda. Nieważne, co tam tworzysz w swoim świecie!

Możesz go poinformować o rentach z ZUS - gdy ktoś zarabia rocznie 100.000 €, nie otrzyma już pełnej możliwej renty z ZUS, jeśli chce zawrzeć pełną rentę Rürup!
Wyjaśnij to Dantemu, jesteś przecież planistą finansowym. I zrób to krótko.

Znowu właśnie bełkoczysz. Spróbuj skupić się na jednym temacie - co właściwie chciałeś osiągnąć przez wplecenie renty Rürup w tym miejscu? Poza tobą nikt dotąd tego nie omawiał.

Z drugiej strony student nie ma dochodu, dlatego może ubezpieczyć się tylko na sumę 0 € SBU. Dlatego musi korzystać z standardowych taryf dla studentów.

Tak: Niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe ubezpieczają studentów fizyki BEZ potwierdzenia dochodów do 2.000 € miesięcznie. W związku z tym ma wiele możliwości:
dodatkowa umowa, zmiana na taryfę studencką, zwiększenie istniejącej umowy itp. Wszystko zależy od grupy zawodowej i aktualnego stanu zdrowia.

Inaczej byłoby, gdyby Dante miał inne dochody z najmu, dzierżawy i odsetek. Jeśli opuści swoje główne zajęcie i zmniejszy dochód w tym obszarze do 0 €, dochód poboczny zajmie jego miejsce i będzie decydował o możliwości finansowego zabezpieczenia!

Po co to bełkotanie w tym miejscu? Czy to na zasadzie "Panie Nauczycielu, ja wiem"? Co ma do rzeczy zysk z najmu, dzierżawy etc.? Na tym etapie jest to zupełnie nieistotne - przestań rzucić ciągle dymem (szumem). (Zresztą twoje wnioski z tego są nonsensowne)

I stąd studenta nie przysługuje! Jeśli wybierze mimo to status studenta, mimo znacznych dochodów pobocznych, to w przypadku wypłaty świadczenia towarzystwo ubezpieczeniowe może zakwestionować SBU z powodu fałszywych oświadczeń, m.in. nadmiernego ubezpieczenia, błędnego zaklasyfikowania w taryfie, w celu ochrony pozostałych ubezpieczonych i dążyć do sądowego zatwierdzenia odmowy świadczenia!

Kto do tej pory - oprócz ciebie oczywiście - mówił cokolwiek o dochodach pobocznych - one istnieją chyba tylko w twoim własnym, małym świecie?
Ponadto twoje wnioski znowu są absolutnym nonsensem: Sumę, którą towarzystwo zakłada przy składaniu wniosku, musi w razie potrzeby wypłacić - niezależnie od dochodów z odsetek czy najmu. Wyjątek: Wyraźnie w momencie złożenia wniosku podałeś zbyt wysoki dochód z zatrudnienia lub działalności gospodarczej. Wtedy towarzystwo musiałoby to również ewentualnie sprawdzić. Jeśli nie zrobi tego, musi wypłacić sumę. Niektóre rzeczy są po prostu proste - bez długiego bełkotu wokół tego.

SBU jest przeznaczone jedynie na zastąpienie utraty dochodu z tytułu utraty zdolności do pracy i nie jest przeznaczone dla grona życzeń komuś czegoś.

Pierwsza w miarę prawdziwa i przydatna wypowiedź w tej całej paplaninie.
Przepraszam za ewentualne błędy w pisowni - ale tak wiele bełkotu sprawia, że ciężko mi się uspokoić i zwracać uwagę na literówki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata