Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW D3 - Przejście na D4

Napisany przez Klever123
Cześć wszystkim, natrafiłem na forum dzięki wyszukiwarce Google. Wygląda na to, że tutaj jest spora wiedza na temat starych umów oszczędności mieszkaniowych. Mam starą umowę D3 z BHW. Umowa nie obejmuje dodatkowej stopi bonusowej, ale zawiera prawo do zmiany taryfy na wyższe oprocentowanie wstecz. Jak zawsze, są dwa terminy: - Gotowa do wypłaty od 02/2013, zatem zapewne BHW będzie mogło ją nabyć od 02/2023. - Z odsetkami nadpłacona będzie później, ponieważ obecnie nie wpłacam już składek. Teraz chcę zmienić przelicznik na D4 (4% wstecznie). Czy muszę na coś uważać, aby moja umowa oszczędnościowa nie była nadpłacona po zmianie? (u mnie nastąpi to od 03/2022, jeśli odsetki będą naliczane co miesiąc, a nie jak zwykle na koniec roku) Rozumiem, że wtedy umowa zostanie zerwana. Mógłbym jednak poczekać do połowy przyszłego roku z tą zmianą. Obawiam się jednak, że nie będzie już to możliwe, ponieważ daje to natychmiastowy osiągnięcie sumy oszczędności mieszkaniowych. Czy takie sytuacje mają miejsce w tych umowach? Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem moją sytuację... Pozdrowienia Andi!

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj premia nie jest przypisywana do podstawowej kwoty oszczędności podlegającej prawu do wypowiedzenia przez instytucję oszczędnościowo-kredytową. Jeśli jednak następuje retroaktywne zwiększenie oprocentowania, co zwiększa wartość oszczędności powyżej kwoty oszczędności do osiągnięcia celu, nie powoduje to prawa do wypowiedzenia umowy przez instytucję oszczędnościowo-kredytową, ponieważ zwiększenie oprocentowania następuje dopiero przy wypłacie i akceptacji przydziału.

Niemniej jednak szczerze mówiąc nie rozumiem, dlaczego trzeba teraz jeszcze poczekać kilka miesięcy, aby zaakceptować przydział i narazić się na ryzyko związane z paroma mizernymi odsetkami.

Jeśli otrzymasz informację o zrzeczeniu się pożyczki i jednoczesnej zmianie taryfy, po prostu zaakceptuj przydział.

Napisany przez Klever123
Umowa nie zawiera dodatkowego oprocentowania. Dla pewności podaję jeszcze raz ten fragment:

Oszczędzający mogą zmienić oprocentowanie na 4 procent poprzez pisemne zgłoszenie do momentu pierwszej wypłaty ze zrealizowanej sumy oszczędności mieszkaniowych. W takim przypadku oszczędzający zostanie dodatkowo oprocentowany tak, jakby zysk od początku umowy był oprocentowany roczną stopą procentową w wysokości 4/100. Osiągnięta suma wszystkich sald kredytowych nie ulega zmianie.

Rozumiem, o co Panu/Pani chodzi. Chodzi w ostatecznym rozrachunku o różnicę około 300 €.

Jak więc poprawnie to sformułować?

Chciałbym zmienić mój rachunek oszczędności mieszkaniowych zgodnie z §6 (5) warunków taryfowych na taryfę D4 z oprocentowaniem 4% wstecznie od daty rozpoczęcia umowy. Jeśli spowoduje to nadmierne oszczędzanie, akceptuję przydział i jednocześnie rezygnuję z kredytu hipotecznego.

Czy coś w tym stylu?

Napisany przez NaTwoim13
Klever123 pisze:
Umowa nie zawiera bonusowej stopki procentowej. Dla pewności oto klauzula jeszcze raz:

Oszczędzający na budowę może zmienić stopę procentową na 4% poprzez pisemne zawiadomienie do pierwszej wypłaty z przyznanej sumy oszczędności na budowę. W tym przypadku oszczędzający zostanie zrekompensowany dodatkowym zapisem odsetek, jak gdyby ich kapitał był oprocentowany rocznie od początku umowy o 4/100. Ilość wszystkich sald aktywów pozostaje bez zmian.

Rozumiem, o co chodzi. W gruncie rzeczy chodzi o różnicę około 300€.

Jak należałoby to poprawnie sformułować?

Chciałbym zmienić mój oszczędności na budowę na taryfę D4 z oprocentowaniem 4% wstecznie od daty rozpoczęcia umowy zgodnie z §6 (5) warunków taryfowych. W przypadku nadmiaru oszczędności, przyjmuję przyznanie i równocześnie rezygnuję z pożyczki budowlanej.

Czy tak mniej więcej?

Nie, proszę skontaktować się z centralą i poprosić o przesłanie odpowiedniego formularza do zmiany taryfy.

Napisany przez Klever123
Zmiana za pomocą formularza się powiodła.

Czy jest coś jeszcze, o czym należy pamiętać? Teraz pozostaje tylko czekać, kiedy zostanie zrezygnowane przez kasę oszczędnościową (z powodu nadmiernej oszczędności) czy nie?

Napisany przez TM5
Cześć, dziś przypadkiem natknąłem się na Twój post, ponieważ bhw zadzwoniło do mnie i chce zastąpić mój stary kontrakt d3 bonusem. Następnie nie chcieli dłużej rozmawiać przez telefon i umówić się ze mną na osobiste spotkanie. Teraz moje pytanie do Ciebie, co się dzieje przy zmianie na D4? Czy to może być ten bonus...? Mój kontrakt pochodzi z 1989 roku i stał się do wykorzystania w kwietniu 2020 roku. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że bhw chce pozbyć się starych kontraktów, ale dlaczego z punktu widzenia BSK należy przejść z D3 na D4? Co z tego mają? Czekam na Twoją odpowiedź! Pozdrowienia, Anke

Napisany przez NaTwoim13
Opłata za zmianę taryfy? Rezygnacja z premii?

Zazwyczaj to jest korzystne dla instytucji oszczędnościowych, czyli to, co zabierają od ciebie, co nie jesteśmy w stanie ocenić czy oszacować.

Napisany przez TM5
No dobrze, to był mój pomysł.... Myślisz, że zostanie pobrana opłata za wymianę? Gdzie jeszcze mogą być haczyki?

Napisany przez NaTwoim13
Bonus został usunięty.

Napisany przez hallo_spencer
Zauważ, że niezależnie kto dzwoni lub do Ciebie się zwraca, zawsze chce coś od Ciebie. Nigdy nikt by nie dzwonił i nie zachęcał do zmiany, gdybyś miał z tego same korzyści, co oznacza, że dostawca ma przez to wady.

Napisany przez TM5
To już jasne, ale użytkownik „Klever123” wydaje się widzieć korzyść w przejściu z D3 na D4. W D3 nie ma bonusu, dlatego jestem trochę niepewny, czy zmiana na D4 nie będzie się opłacać.

Napisany przez hallo_spencer
Opłata za zmianę może być tak wysoka jak za podpisanie nowej umowy. Oprocentowanie salda będzie niższe. To może zrekompensować bonus.

Napisany przez Klever123
Myślę, że raczej z ich oferty bonusowej chcą cię przekonać do zmiany na nową umowę...?

W moim D3 nie ma bonusu. Jest tylko możliwość zmiany oprocentowania z 3% na 4%.

To zrobiłem, działało. Niestety, BHW cofnęło zmianę, co sprawiło, że mój zlecenie na zwolnienie od podatku było zbyt niskie. Potwierdza to moje zdanie o banku; sami sobie zaszkodzili. Teraz będą musieli zapewnić wyższe oprocentowanie przez kolejne kilka miesięcy, aż oszczędności na Bausparerze zostaną przekroczone.

Napisany przez TM5
Dziękuję, ale czy naliczono jakieś opłaty?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata