- śr gru 22, 2021 2:54 pm
Cześć wszystkim, natrafiłem na forum dzięki wyszukiwarce Google. Wygląda na to, że tutaj jest spora wiedza na temat starych umów oszczędności mieszkaniowych. Mam starą umowę D3 z BHW. Umowa nie obejmuje dodatkowej stopi bonusowej, ale zawiera prawo do zmiany taryfy na wyższe oprocentowanie wstecz. Jak zawsze, są dwa terminy: - Gotowa do wypłaty od 02/2013, zatem zapewne BHW będzie mogło ją nabyć od 02/2023. - Z odsetkami nadpłacona będzie później, ponieważ obecnie nie wpłacam już składek. Teraz chcę zmienić przelicznik na D4 (4% wstecznie). Czy muszę na coś uważać, aby moja umowa oszczędnościowa nie była nadpłacona po zmianie? (u mnie nastąpi to od 03/2022, jeśli odsetki będą naliczane co miesiąc, a nie jak zwykle na koniec roku) Rozumiem, że wtedy umowa zostanie zerwana. Mógłbym jednak poczekać do połowy przyszłego roku z tą zmianą. Obawiam się jednak, że nie będzie już to możliwe, ponieważ daje to natychmiastowy osiągnięcie sumy oszczędności mieszkaniowych. Czy takie sytuacje mają miejsce w tych umowach? Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem moją sytuację... Pozdrowienia Andi!