Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupować nieruchomość rodziców?

Napisany przez Aze
Cześć, mam pytanie i potrzebuję porady. Mam 25 lat, nadal mieszkam z rodzicami i moje miesięczne wynagrodzenie netto wynosi 2400 €. Obecnie szukam mieszkania. Moi rodzice posiadają budynek wielorodzinny z łącznie 8 mieszkaniami. Zaproponowali mi zakup dwóch mieszkań (jedno mieszkanie ma 3 pokoje o powierzchni 65 m2) za łączną kwotę 120 000 €, zamiast płacenia czynszu gdzie indziej. W jednym z tych mieszkań zamieszkałbym sam, a drugie jest obecnie wynajmowane. Budynek wielorodzinny nadal jest kredytowany, z aktualnym pozostałym kredytem w wysokości około 250 000 € (na cały budynek). Mam jeszcze troje rodzeństwa. Teraz dla mnie pojawia się pytanie, co bardziej się opłaca? Kupić, otrzymać w darowiźnie czy po prostu czekać aż zajdzie sytuacja spadkowa? Ważne jest również wspomnieć, że musiałbym również wziąć kredyt, aby zdobyć 120 000 €. Czy istnieje możliwość przejęcia kredytu ojca za budynek mieszkalny w wysokości 120 000 €?

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy kończy się okres wiązania oprocentowania dla ojca?

Generalnie możliwe jest przejęcie kredytu, ale wtedy nowy kredyt będzie obciążony wcześniejszym zobowiązaniem, czyli możesz być związany z bankiem, który udzielił kredytu ojcu.

Oczywiście brakuje dodatkowych istotnych informacji, takich jak wartość nieruchomości, okres wiązania oprocentowania istniejącego kredytu ojca, stopa procentowa kredytu, twoje osobiste informacje dotyczące istniejących kredytów, status związku, dzieci itd.

Napisany przez StGe1973
To powinniście bardzo dokładnie przemyśleć... problem polega na tym:

Gdy istnieje jedyny właściciel, zarządzanie nieruchomością jest bardzo proste. Nie ma potrzeby zwoływania zebrania właścicieli, nie trzeba tworzyć funduszu na utrzymanie nieruchomości itd. Zarządzanie można łatwo przeprowadzić samodzielnie, bez konieczności korzystania z firmy zarządzającej nieruchomością, o ile zawsze dostępne są wystarczające środki (finansowe) na ewentualne naprawy. Jeśli zostaniesz właścicielem, będzie to wspólnota mieszkaniowa z wszystkimi prawami i obowiązkami.

Cała formalna procedura z kredytem, itp., to sprawa Noelmaxima. Jeśli potrzebujesz porady, to albo wszystko, albo nic, czyli albo podział domu (jeśli jeszcze nie nastąpił) i sprzedaż wszystkiego, albo nic i korzystanie z korzyści wynikających z bycia jedynym właścicielem.

Napisany przez BenniG
To, co również należy rozważyć w tym kontekście, to koszty.

Koszty związane z podziałem w Wspólnocie Mieszkaniowej
Koszty notarialne przy sprzedaży/darowiźnie
Opłaty za wpis do księgi wieczystej

Moja żona dostała w prezencie 1/3 domu swoich rodziców (na gruncie dzierżawczym) i wykupiła od dwóch rodzeństw ich przymusowe dziedziczenie w tym domu za kwotę 100 000 € od każdego, za co musieliśmy zapłacić 1 800 € notariuszowi i 800 € za wpis do księgi wieczystej.

Podsumowując: Dostawać prezenty - trzeba nimi móc sobie pozwolić.

Napisany przez 2utopus
Absolut najlepiej skonsultować się z doradcą podatkowym.

Jeśli chodzi o mieszkanie, które sam mieszkasz, prawdopodobnie nie będziesz mógł odliczyć od podatku odsetek - ale jeśli płacisz czynsz rodzicom, to już tak.

Zasadniczo dziedziczenie/darowizna jest w tej samej kategorii - jednakże darowiznę można zrobić co 10 lat ze zaktualizowanym limitem zwolnienia podatkowego (jeśli to jest dla Ciebie interesujące).

Napisany przez Aze
Czas trwania ustalenia o stałym oprocentowaniu wynosi dziesięć lat i zostało zawarte w zeszłym roku. Stopa oprocentowania wynosi 1,65%. Cała nieruchomość ma wartość około 1 mln euro za mieszkanie, czyli 125 000 euro. Nie mam innych kredytów, nigdy nie brałem kredytu, jestem singlem i nie mam dzieci. Mój ojciec chciałby przekazać mi oba mieszkania za 120 000 euro.

Napisany przez rheingeist
Pomysł ode mnie, jeśli to możliwe. Przenieś cały Dom na twoje imię i płacisz swoim rodzicom kwotę X miesięcznie, starając się ominąć bank. Jakie inne życzenia mają twoi rodzice?! Czy chodzi o to, że mają dostępne 200 000 €. Tej kwoty nie widać i nie ma się jej. Jeśli się zdarzy, że coś im będzie potrzebne, zawsze można wziąć mały kredyt.

Napisany przez Aze
Mam jeszcze trójkę rodzeństwa, więc nie jest to zbyt sprawiedliwe wobec pozostałych, jeśli nie dostaną udziału w nieruchomości.

Napisany przez rheingeist
To powinno oczywiście być wzięte pod uwagę.
Może się zdarzyć, że jeśli chcesz mieć pieniądze od razu, to naprawdę nie uda ci się uniknąć kredytu w banku.
Ale niezależnie od tego, co zrobisz, spróbuj uczciwie i najlepiej bez zaangażowania trzeciej strony.

Napisany przez 2utopus
To jednak możliwe, że mamy za mało informacji tutaj - czy ten Dom wielorodzinny jest już prowadzony jako Wspólnota Mieszkaniowa? Co chcą zrobić rodzice/rodzeństwo? Można też rozważyć użytkowanie i wczesne przekazanie - oraz jak już wspomniałem, aspekty podatkowe - jakie są dochody i kto będzie musiał zapłacić więcej/mniej podatków w przyszłości?

Napisany przez bruno68
Występują te same błędy wiele razy!

1) Nie można wykluczyć rodzeństwa z dziedziczenia, chyba że usiłują zabić spadkodawcę!
2) Masa spadku powstaje w chwili śmierci! Z tego wynikałoby, że 50% spadku przeszłoby na drugiego małżonka, a pozostałe 50% na dzieci.
3) Rodzice mają długi, dlatego warto rozważyć inne opcje!

Ponieważ wierzyciel nie zrezygnuje z rekompensaty za przedterminowe spłaty przez 9 lat! Ze względu na hipotekę aktualny wierzyciel sprzeciwi się częściowej sprzedaży, a nowy wierzyciel nie udzieli kredytu oprocentowanego na poziomie 0,xx z tytułu późniejszego (powyżej 60%).

W związku z tym byłoby opłacalne zaoszczędzić tutaj, aby w przyszłości kupić cały Dom w sposób prawny!

Pamiętaj, że wierzyciel nie musi ustąpić z 1. miejsca, chyba że występuje całkowita sprzedaż!

Rok temu restrukturyzacja byłaby znacznie łatwiejsza i tańsza! Zapłacić milion euro podatku od nabywania nieruchomości? Około 65 000 euro?

Wiele osób sugeruje tu darowiznę, ale ostatecznie oznacza to obcięcie bezpieczeństwa, co oczywiście może prowadzić do zastosowania przepisu § 490 Kodeksu cywilnego! Ze względu na pogorszenie bezpieczeństwa!

Pamiętaj: Zastawione rzeczy nie mogą być darowane! Bo długi nie mogą być darowane, są związane z ziemią, gruntem i osobą. Tylko śmierć zwalnia dłużnika z odpowiedzialności, nie zaś ziemia i grunt.

Lepiej znajdź sobie odpowiednią formę doradztwa, ale twoje pytania i życzenia dotyczą następujących obszarów:

Podatkowe,
Dziedziczne,
Dotyczące darowizn,
Finansowe.

Nie ma osoby, która posiadałaby akceptacje we wszystkich tych obszarach! Jedyną osobą jest notariusz i adwokat w jednej osobie.

doradca podatkowy i pośrednik w obrocie nieruchomościami w jednej osobie, zgodnie z zasadami etyki zawodowej, są niezgodne.
To samo dotyczy również adwokatów i notariuszy oraz pośredników w obrocie nieruchomościami w jednej osobie, również zgodnie z zasadami etyki zawodowej.

Analogicznie dotyczy to osób pracujących wyłącznie na podstawie Ustawy o swobodzie gospodarczej, wobec których grozi zasadniczo odebranie zezwolenia na działalność gospodarczą z powodu przekroczenia zakresu ich działalności!

To samo dotyczy również zaleceń dotyczących określonych grup zawodowych lub osób z tego obszaru: adwokatów, notariuszy, doradców podatkowych lub pośredników kredytów hipotecznych

Klient nie może zapobiec przepływowi kick-backów, które ostatecznie idą na jego szkodę finansową!

Wesołych Świąt 2021 bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Już ten wątek jest do bani i zbyteczny, ale Bruno jeszcze bardziej go zbyteczni!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata