Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy istnieje dowód na przekazanie kwoty 16 000 euro do BaFin jako darowiznę?

Napisany przez Boycx80
Cześć wszystkim,

Mam pytanie:
Mój ojciec dał mi 16 tysięcy euro na zakup samochodu.
Salon samochodowy niestety nie akceptuje już gotówki.
Więc wpłaciłem pieniądze na moje konto i dokonałem przelewu.
Teraz dostałem maila i telefon od mojego banku domowego, że muszę dostarczyć dowód pochodzenia tych pieniędzy.

Pytanie: Czy wystarczy zgłoszenie darowizny, napisane (bez notariusza).
Dziękuję za odpowiedzi.

Re: Czy istnieje dowód na przekazanie kwoty 16 000 euro do BaFin jako darowiznę?

Napisany przez StGe1973
Generalnie twój ojciec musi udowodnić, skąd pochodzi ta gotówka, czyli poprzez wyciąg z konta z wypłatą 16 000 euro lub kwitowaną sprzedaż gotówkową na tę samą kwotę. Najlepiej, gdyby twój ojciec napisał krótki dokument, potwierdzający, że obdarowuje cię tymi udokumentowanymi 16 000 euro. W ten sposób bank powinien być zadowolony.

Następnie musisz zgłosić darowiznę w urzędzie skarbowym.

Napisany przez Boycx80
Dziękuję za odpowiedź.
Co się stanie, jeśli mój ojciec nie będzie w stanie tego udowodnić, ponieważ na przykład zostało to po prostu oszczędzone?
Czy zgłoszenie do urzędu skarbowego oznacza konieczność zapłacenia podatków?

Napisany przez bruno68
Mann, Mann Boycx80,

co panowie robią przez cały dzień? Jak mogą wpłacić 16 000 € gotówką na konto! Czy nie widzą, co jest na ekranie bankomatu depozytowego?

Powyżej 10 000 € zostanie wysłane zgłoszenie do urzędu skarbowego!

Moją radą jest: sprawdźcie, skąd pochodzi pieniądze, a poprzednik także musi udowodnić, skąd pochodzą pieniądze!

Zrobiliście najgorszą rzecz, jaką mogliście zrobić!

Ponieważ od 01.04.2021 r. rozszerzono ustawowo ustawę o GwG. Wymagana jest obecność przestępstwa poprzedzającego w przypadku GwG. Choć pojęcie ""wymaga"" jest właściwie bardziej mylące. Ponieważ dzisiaj do prania pieniędzy wystarczą pozorne krzywe interesy, aby narazić się na ściganie.

W waszym przypadku skrócenie podatku od obrotu i dochodów może być podstawą wszczęcia postępowania karne. I już nie ma znaczenia, kto dał pieniądze. Pieniądze są po prostu konfiskowane przez sąd i znikają. Tak zwany upadek majątkowy!

Historie o portfelach i piosenkarzach nie wystarczają już. To, że babcia, dziadek i rodzice przekazali pieniądze bez potwierdzenia, wpędza tę sprawę w trudności podatkowe!

Jeśli rodzice nie posiadają istotnych dokumentów potwierdzających gotówkę, powinniście się psychicznie przygotować na skorzystanie z pomocy prawnika. Który może was i waszych rodziców reprezentować w sprawie śledztwa dotyczącego ewentualnego prania pieniędzy.

Sami raczej byście sami wpadli w obszar bez wyroków w zawieszeniu.

bruno68

Napisany przez StGe1973
Aby zacząć, nie płacisz podatków, ponieważ co 10 lat jest osobisty limit wolny od podatku w wysokości 400 000 euro. Ale dzięki temu organy podatkowe wiedzą, skąd pochodzi pieniądze, które nagle znajdują się na twoim koncie.Teraz, nie chodzi o 200 euro gotówki, o których nikt nie wie już, dlaczego zostały zaoszczędzone. 16 000 euro to suma, której ojciec doskonale wie, jak ta kwota została zaoszczędzona. Jeśli regularnie wypłacał te pieniądze z konta, to bez problemu będzie mógł to udokumentować. Jeśli były to transakcje gotówkowe, to tak czy inaczej musi je przechowywać przez 10 lat, więc powinien być w stanie to łatwo udowodnić.16 000 euro to nie jest kwota, która po prostu pojawia się znikąd. Twój ojciec doskonale wie, skąd pochodzą te pieniądze i powinien to po prostu zgłosić...

Napisany przez Boycx80
bruno68 pisze:
Koleś, koleś Boxc80,

co robisz cały dzień? Jak można wpłacić 16 000 € na konto gotówkowe! Czy nie widzisz, co pokazuje ekran wpłatomatu?

Od 10 000 € wysyłane jest zgłoszenie do urzędu skarbowego!

Mój zaleg to: Sprawdź, skąd pochodzi to pieniądze, a poprzednik musi również udowodnić, skąd pochodzi to pieniądze!

Zrobiliście najgorsze, co mogliście zrobić!

Ponieważ od 01.04.2021 r. ustawa o GwG stała się bardziej surowa. Dlatego czyn wymaga poprzedniej czynności. Chociaż termin "wymaga" jest w tym kontekście raczej fałszywy. Ponieważ dziś do zarzutu prania pieniędzy wystarczają pozorne krzywe interesy, by narazić się na ściganie.

W waszym przypadku stan wydaje się nadawać zarzutowi skarbowej uchylności podatkowej w zakresie podatku obrotowego i dochodowego.
I nie ma już dziś znaczenia, kto dał te pieniądze. Pieniądze są po prostu sądowo zajmowane i znikają. Tak zwana utrata majątku!

Baśnie o porcie i piosence nie wystarczą ju?. To, że babcia, dziadek i rodzice dali pieniądze bez dowodu, pcha tę sprawę w trudności podatkowe!

Jeżeli rodzice nie posiadają istotnych dowodów na środki pieniężne w gotówce, powinni się psychicznie przygotować na adwokata. Który mógłby bronić panią i jej rodziców przed dochodzeniem w sprawie ewentualnego prania pieniędzy.

Sami raczej sami wprowadzilibyście się w ten obszar, bez zawiasów.

bruno68

Pracuję w ciągu dnia, dziwne, co?
Jestem świadomy, że popełniłem błąd, nie potrzebuję twoich zarzutów.
Nadal zastanawiam się, jak można przynieść taką sumę do banku. Na X setkach rat...?
To, że osoba oszczędzająca jest traktowana jak groźny przestępca, jest już wystarczająco złe.
Porozmawiam z ojcem i mam nadzieję, że uda się to wyjaśnić.
Sama nie mogę dostrzec żadnego przestępstwa po otrzymaniu darowizny. Przecież otrzymywanie pieniędzy w prezencie nie jest zakazane.

Napisany przez 2utopus
Wpłacenie 2x8000€ byłoby zdecydowanie mniej problematyczne.

Po prostu jest głupie, jeśli to jest nielegalne pieniądze - wtedy szybko znajduje się się w kłopotach ze zeznaniami.

Napisany przez StGe1973
Boycx80,

po prostu ignoruj bruno...

Oczywiście nie popełniasz przestępstwa, przyjmując te pieniądze. Oczywiście masz zaufanie, że to są legalne pieniądze.

Problem będzie miał twój ojciec, jeśli nie będzie w stanie udowodnić pochodzenia tych pieniędzy. Wówczas urząd skarbowy automatycznie uzna je za pieniądze z nielegalnego źródła i zostanie wszczęte postępowanie w sprawie oszustwa podatkowego.

Nawet wówczas kara więzienia jest jeszcze bardzo, bardzo daleka. Nie jestem prawnikiem, ale z tego co wiem, za kwotę powyżej 1 miliona euro oszustwa podatkowego grozi kara pozbawienia wolności bez zawieszenia. Kwoty niższe wiążą się z karą grzywny lub zawieszeniem. Nawet jeśli w najgorszym przypadku byłyby to pieniądze z czarnej roboty i chodziłoby jedynie o 16 000 euro, to poza karą grzywny nic się nie stanie. Problem może się pojawić jedynie wtedy, gdy ta kwota to tylko czubek góry lodowej i w trakcie prowadzonych dochodzeń zostanie znaleziona znacznie większa ilość niewytłumaczalnych pieniędzy.

Ale na razie nie myśl od razu o scenariuszach z horroru, tylko zapytaj ojca. Być może doszło do małego spadku po czyjejś śmierci, strach przed upadkiem banku itp., a twój ojciec po prostu wypłacił te pieniądze z banku.

Mieliśmy podobnie. Od czasu wprowadzenia kontroli kapitałów w Grecji mamy zawsze większą sumę gotówki w sejfie. Może twój ojciec zrobił to samo...

Napisany przez bruno68
Mann, Mann,

jak można tak myśleć. To pokazuje, jak mało ludzie sami się dokształcają.

Kto rozumie księgowość, ten wie, o co mi chodzi!

Kto, jak Pan, wpłaca gotówkę na swoje konto! Skąd pochodzi 16 000 € w gotówce? Pan mówi, że od swoich rodziców! Dobrze, ale skąd ci rodzice mieli 16 000 € w gotówce?

I skąd w ogóle pochodzi zawsze gotówka? Oczywiście, z banku, poprzez wypłatę gotówki! W konsekwencji, na pewno istnieją negatywne saldo na jakichś kontach! W związku z tym w ciągu ostatnich dwóch lat musiała nastąpić wypłata gotówki w wysokości co najmniej 16 000 €.

Z tego wynika pytanie: Skąd rodzice mieli wtedy 16 000 € w gotówce?

Z nieopodatkowanych przychodów w gotówce? Z handlu, bronią, narkotykami, ludźmi? Skąd pochodzi tych 16 000 €?
Co myśli kontroler, który siedzi gdzieś w Niemczech? I jak powinien zachować się kontroler?

Przeczytaj gazetę, ile nielegalnych knajp dla palaczy papierosów zostaje znalezionych podczas kontroli celnej z kilogramami nieopodatkowanych wyrobów tytoniowych!

W związku z tym powoli powinno się zdać sobie sprawę, jaki fatalny skutek może mieć pozornie błaha sprawa zaledwie 16 000 €! Ale jak to wygląda dla 3. osoby? Kto Cię nie zna?

Wyjaśnij skąd pochodzi 16 000 € w sposób przekonujący! I nie wystarczy powiedzieć: Od rodziców!

bruno68

Napisany przez RefleXx
Stwierdzenie od ojca, że pieniądze są darowizną na samochód, prawdopodobnie będzie wystarczające. Możliwe, że nawet połączenie z bankiem, w którym informujemy, że pieniądze pochodzą od ojca jako darowizna, będzie wystarczające. Czy w ogóle zostanie zadane jakiekolwiek pytanie, pozostaje do sprawdzenia. W moim przypadku lokalny bank skontaktował się ze mną, gdy przyszła darowizna w wysokości 120 000 €, aby upewnić się, czy to jest poprawne. Krótkie ustne potwierdzenie wystarczyło w tym przypadku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata