Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredyt hipoteczny zmienny miałby sens tutaj?

Napisany przez Quentin1
Witajcie wszyscy,

mamy szansę na zakup działki. Chodzi mi o ogólny kształt kredytu.

Dotychczasowe ustalenia ze strony sprzedającej są takie: Mamy iść do notariusza około końca stycznia 2022 roku. Jednak przeniesienie korzyści/obciążeń ma nastąpić dopiero w IV kwartale 2022 roku, ponieważ sprzedający chcą jeszcze latem skorzystać z działki. Cała kwota kupna ma być zapłacona dopiero tuż przed tym terminem.

Teraz wahamy się, czy powinniśmy dążyć do zmiennego kredytu czy też kredytu z oprocentowaniem stałym (ratalnego) na zakup działki, ponieważ planowanie domu i finansowanie domu odbędzie się dopiero później.

Ogólnie zalecają oni duże instytucje kredytowe na ten cel kredyt zmienny (np. Dr. Klein).

Zalety według nas:
- Największa elastyczność przy późniejszym całkowitym finansowaniu bez zależności od banku w pierwszej kolejności w księdze wieczystej
- Większe zabezpieczenia przy finalizacji całkowitego finansowania (wyższa wartość gruntu dla 2021 roku jest pewna jak Amen w kościele)

Wady według nas:
- Obecnie wyższe oprocentowanie niż w przypadku kredytów o stałym oprocentowaniu
- Ewentualnie wyższe odsetki budowlane przy finalizacji całkowitego finansowania

Pytania:
- Czy uważacie, że zmienny kredyt jest sensowny w tej sytuacji?
- W jakim stopniu mogę skorzystać z bezpłatnego okresu udostępnienia dla kredytów zmiennych?
- Załóżmy, że dochodzimy do wniosku dotyczącego planowania domu w II kwartale. Jakie koszty mnie czekają, jeśli nie skorzystam z zmiennego kredytu, ponieważ chcę zawrzeć Kredyt o stałym oprocentowaniu? Czy w ogóle jest to możliwe?
- Czy przeoczyłem tutaj fundamentalne kwestie?

Dziękuję za opinię!

Re: Czy kredyt hipoteczny zmienny miałby sens tutaj?

Napisany przez bruno68
Moja rada brzmi:

Odstąp od tego, aby to Finder, z finansowania!

Czy w ogóle czytasz gazety? Czy rozumiesz je w ogóle? Jeśli FED podniesie stopę podstawową do 0,9% do końca 12.2022 r. z poziomu 0,0 do 0,25%! Jaka stopa procentowa będzie obowiązywać od 01.01.2023 r. w banku EZB? Obecnie wynosi ona 0,0%, ale teraz płaci się 0,8%.

Nie daj się zwieść, ponieważ nie ma darmowego kredytu! W szczególności nie ma darmowych kredytów, których wysokość przekracza 50 000 euro, więc ubezpieczenie na wypadek śmierci lub pozostały dług może być obowiązkowe. To oznacza, że efektywna stopa procentowa zgodnie z § 6 PAngV może wynosić bez wahania 6% rocznie.

Pamiętaj:
a) kredyty bez zabezpieczeń są drogie, a często nawet zbyt drogie, aż do unicestwienia!
b) To, co rozgłaszają sprzedawcy, nie musi się znajdować w umowie kredytowej! To jest reklama dopóki nie zostanie wpisana do umowy kredytowej!
c) Sprzedawcy nie są udzielającymi kredytów, a jedynie organizacjami sprzedażowymi nastawionymi na sprzedaż!
d) Oprocentowanie to nie wszystko, najniższe oprocentowanie to ściskający śrubokręt dla przyszłej jakości życia!
e) Zabezpieczona refinansowanie z znanymi przyszłymi oprocentowaniami jest czasami lepsza niż najniższe oprocentowanie z dzisiaj bez zabezpieczonego refinansowania.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata