- pt gru 31, 2021 10:38 pm
Witajcie,
następująca sytuacja:
Ze względu na zgon w rodzinie, moja żona i ja możemy wykupić Dom mojej matki. Dostajemy Dom za cenę gruntowej (214€, atrakcyjna lokalizacja).
Cena zakupu dla 599m2 to około 130.000 €.
O domu:
Dom jednorodzinny
Rok budowy: 1965
Dom będzie miał przybudówkę i zostanie gruntownie wyremontowany.
Planujemy finansowanie w wysokości 450.000 €.
Teraz o kosztach:
Grunt + Dom: 130.000€
Remont i inne: 320.000 €
Notariusz & wpis do księgi wieczystej: 1.950 €
Podatek od nabycia nieruchomości: 0 €, ponieważ zakup w rodzinie i pierwszej linii
Koszty pośrednictwa: 0 €
Sytuacja dochodowa i prywatna:
Dzieci: Brak
Planowane dzieci: 2
Zawody: Dyrektor marketingu (zatrudniony) i nauczycielka szkoły podstawowej (urzędniczka)
zdolność kredytowa: dobra, brak negatywnych wpisów w BIK
Sytuacja finansowa:
Dochód gospodarstwa domowego miesięcznie: 6.000 € netto (stały, bez premii i świątecznych dodatków)
Aktualny czynsz: 675 € (zimny) + 165 € (prąd, gaz) = 840 €
Wydatki miesięczne wraz z czynszem: 3.500 € (bardzo hojnie obliczone, włącznie z urlopem, telefonem komórkowym, siłownią itp.)
Saldo miesiąca: 2.500 €
Kapitał własny: 30.000 €
Ile kapitału własnego wniesć: Koszty zakupu obok + 10.000 €
Praca własna: około 20.000 € (opcjonalnie więcej, wielu rzemieślników w znajomym kręgu, ale nie chcieliśmy przesadzać)
kredyty: kredyt ratalny, 500 € miesięcznie (już uwzględniony w powyższych wydatkach) na samochód, spłatę kredytu studenckiego
Dlaczego stosunkowo mało kapitału własnego? Żona od lata jest pełnoetatową pracownicą, ja dopiero od początku roku zajmuję nowe stanowisko i zarabiam znacznie więcej niż wcześniej. 30k kapitału własnego oszczędzonych w poprzednim roku.
Teraz pytanie: Jak oceniacie nasze szanse na uzyskanie dobrej finansowania?
Za i przeciw dla banku (moim zdaniem):
Za: młody wiek, dobre dochody netto, żona urzędniczka, zakup domu znacznie poniżej wartości rynkowej, koszty zakupu obok zostaną opłacone, wzrost wartości poprzez gruntowny remont & przybudówkę
Przeciw: Mało kapitału własnego, chcemy zachować dodatkowy zapas 20.000 € na kuchnię i inne koszty), bieżący kredyt ratalny
Myśleliśmy, że rata wyniesie około 1.300 € - 1.400 € miesięcznie.
Jak oceniacie nasz zamiar? Czy dostaniemy zgodę? Dobry stopa procentowa?
Jestem wdzięczny za każdą konstruktywną krytykę. Bądźcie szczerzy
następująca sytuacja:
Ze względu na zgon w rodzinie, moja żona i ja możemy wykupić Dom mojej matki. Dostajemy Dom za cenę gruntowej (214€, atrakcyjna lokalizacja).
Cena zakupu dla 599m2 to około 130.000 €.
O domu:
Dom jednorodzinny
Rok budowy: 1965
Dom będzie miał przybudówkę i zostanie gruntownie wyremontowany.
Planujemy finansowanie w wysokości 450.000 €.
Teraz o kosztach:
Grunt + Dom: 130.000€
Remont i inne: 320.000 €
Notariusz & wpis do księgi wieczystej: 1.950 €
Podatek od nabycia nieruchomości: 0 €, ponieważ zakup w rodzinie i pierwszej linii
Koszty pośrednictwa: 0 €
Sytuacja dochodowa i prywatna:
Dzieci: Brak
Planowane dzieci: 2
Zawody: Dyrektor marketingu (zatrudniony) i nauczycielka szkoły podstawowej (urzędniczka)
zdolność kredytowa: dobra, brak negatywnych wpisów w BIK
Sytuacja finansowa:
Dochód gospodarstwa domowego miesięcznie: 6.000 € netto (stały, bez premii i świątecznych dodatków)
Aktualny czynsz: 675 € (zimny) + 165 € (prąd, gaz) = 840 €
Wydatki miesięczne wraz z czynszem: 3.500 € (bardzo hojnie obliczone, włącznie z urlopem, telefonem komórkowym, siłownią itp.)
Saldo miesiąca: 2.500 €
Kapitał własny: 30.000 €
Ile kapitału własnego wniesć: Koszty zakupu obok + 10.000 €
Praca własna: około 20.000 € (opcjonalnie więcej, wielu rzemieślników w znajomym kręgu, ale nie chcieliśmy przesadzać)
kredyty: kredyt ratalny, 500 € miesięcznie (już uwzględniony w powyższych wydatkach) na samochód, spłatę kredytu studenckiego
Dlaczego stosunkowo mało kapitału własnego? Żona od lata jest pełnoetatową pracownicą, ja dopiero od początku roku zajmuję nowe stanowisko i zarabiam znacznie więcej niż wcześniej. 30k kapitału własnego oszczędzonych w poprzednim roku.
Teraz pytanie: Jak oceniacie nasze szanse na uzyskanie dobrej finansowania?
Za i przeciw dla banku (moim zdaniem):
Za: młody wiek, dobre dochody netto, żona urzędniczka, zakup domu znacznie poniżej wartości rynkowej, koszty zakupu obok zostaną opłacone, wzrost wartości poprzez gruntowny remont & przybudówkę
Przeciw: Mało kapitału własnego, chcemy zachować dodatkowy zapas 20.000 € na kuchnię i inne koszty), bieżący kredyt ratalny
Myśleliśmy, że rata wyniesie około 1.300 € - 1.400 € miesięcznie.
Jak oceniacie nasz zamiar? Czy dostaniemy zgodę? Dobry stopa procentowa?
Jestem wdzięczny za każdą konstruktywną krytykę. Bądźcie szczerzy