Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Jakie jest obowiązek amortyzacji i opodatkowania pomieszczenia biurowego w firmie?

Napisany przez reviloilover
Cześć wszystkim
Jestem samotny i pracuję jako niezależny specjalista IT w biurze w moim własnym domu.
Moje roczne dochody wynoszą około 24 000 euro, dlatego odpisywanie za biuro jest raczej niekorzystne, ponieważ wtedy staje się ono częścią majątku przedsiębiorstwa i wzrost wartości podlega opodatkowaniu jako zysk, gdy zakończę działalność gospodarczą lub sprzedam mieszkanie.
Teraz dla każdego, w tym dla urzędu skarbowego, jest oczywiste, że cała moja działalność zawodowa odbywa się w moim własnym domu. W moim biurze wykonuję też oczywiście wiele czynności prywatnych i są tam też rzeczy osobiste. Jednak patrząc realistycznie na moje hobby jako zawód, trudno jest oddzielić życie prywatne od zawodowego.
Pytanie:
Czy urząd skarbowy uzna biuro za majątek przedsiębiorstwa w dużym mieszkaniu?

Dodatkowa informacja, jeśli to pomoże w udzieleniu odpowiedzi.
24 000 euro rocznie to niewiele, ale wystarcza mi do życia, bez nadmiernego wysiłku, a także mam zabezpieczone emerytalne. Nie mam żadnych długów.
Moje stare mieszkanie o powierzchni 40 m², w którym mieszkałem i pracowałem od początku działalności gospodarczej 15 lat temu, nigdy nie było rozliczone jako biuro.
W tym roku jednak sprzedałem to małe mieszkanie, aby wypłacić moich rodzeństwo i móc przejąć mieszkanie moich zmarłych rodziców.
Teraz mam ponad dwukrotnie więcej miejsca, co jest super, ale stoję też przed pytaniem:
Czy urząd skarbowy uzna biuro za majątek przedsiębiorstwa?
Czy będę musiał opodatkować ewentualne częściowe zyski?
Odprowadzam swoje rozliczenia podatkowe samodzielnie. W moich obliczeniach nie opłaca się mi dokonywać odpisów, ponieważ zakładam wyższy wzrost wartości mieszkania.
Dodatkowo, uniknąłbym konieczności zarządzania, dokumentowania i obliczania, co dokładnie należy odliczyć (ustalenie wartości mieszkania, obliczenie metrażu, odjęcie wartości terenu, ...), a zmieniające się okoliczności (wprowadzenie żony) byłby łatwiejsze do obsłużenia, bo nie trzeba byłoby niczego zgłaszać.

Czy urząd skarbowy uzna biuro za majątek przedsiębiorstwa w dużym mieszkaniu?

Dziękuję z góry

Re: Jakie jest obowiązek amortyzacji i opodatkowania pomieszczenia biurowego w firmie?

Napisany przez 2utopus
Czy gabinet naprawdę jest osobnym zamkniętym pomieszczeniem, które nie jest używane do innych celów?

Często problem polega na tym, że sytuacja jest odwrotna - w pokoju znajduje się na przykład sofa do spania, deska do prasowania lub prywatna biblioteczka, co sugeruje prywatne wykorzystanie.
Albo gabinet znajduje się w sypialni, przedpokoju lub salonie i dlatego nie można go odliczyć.

utopus pisze:
Czy biuro naprawdę jest osobnym zamkniętym pomieszczeniem, które nie jest używane do innych czynności?

Często problem wygląda właśnie odwrotnie - w pomieszczeniu znajduje się na przykład rozkładana sofa, deska do prasowania lub prywatna biblioteczka, co skutkuje domniemaniem korzystania z niego prywatnie.
Albo biuro znajduje się w sypialni, korytarzu lub salonie i dlatego nie można go odliczyć.

Masz rację, to, co piszesz, jest dokładnie prawdą, u mnie jest inaczej niż zazwyczaj, dlatego też nie znalazłem informacji na ten temat.
Nie chcę zgłaszać biura jako miejsca pracy, ponieważ wówczas będzie ono wliczone w majątek firmowy, czego chcę uniknąć, bo nie jest to opłacalne i komplikuje sprawy.
Zostało ono opłacone z mojego prywatnego majątku.

Jednakże to jest osobne, duże, zamknięte biuro i dla każdego oczywiste jest, że jest to centrum działalności na własny rachunek.
Tutaj znajdują się moje komputery służące do pracy i inne majątkowe przedmioty firmowe. Znajdują się tutaj jednak także prywatne rzeczy, czy w ogóle jestem w stanie to rozgraniczyć.

Teraz mogę sobie wyobrazić, że urząd skarbowy kiedyś zapyta mnie, gdzie pracuję.
Odpowiadam, że w domu, w moim biurze.
Urząd skarbowy zapyta mnie wtedy, dlaczego biuro nie jest zadeklarowane jako majątek firmowy.
Czy muszę tak zrobić?

Napisany przez 2tneub
Jeśli chcesz, to musisz wyjść z koniecznego majątku firmowego.
Wymagane jest prywatne użytkowanie powyżej 10%. Moim zdaniem jest to dość łatwe do zrealizowania.
Na pewno znajdują się tam prywatne foldery. Pewnie jest tam sprzęt sportowy, sofa do spania itp. (ewentualnie krótkotrwałe użycie do zdjęcia).
Na pewno siedzisz przed komputerem też w weekendy.
Dzięki temu dość szybko znajdziesz się w obszarze majątku wyborczego. Tam masz różne opcje przydzielenia.
Ale nawet tam istnieją teoretycznie ryzyka, które może dokładniej oszacować doradca podatkowy. Aby całkowicie wyeliminować wszystkie zagrożenia, musiałbyś mieć więcej niż 50% prywatnego użytkowania.

Przypadkowe aktywa firmy to dobre hasło, ponieważ wykorzystanie prywatne przekraczające 10% zdecydowanie wchodzi w grę,
może nawet czasami wynosić znacznie ponad 50%, jeśli chcę przez okres świąteczny postawić na nich mój tor wyścigowy Carrera lub suszyć namiot.
Jeśli natomiast przyjmuję wiele zleceń, nie przekraczam 50% wykorzystania prywatnego.
Teraz po prostu zostawię to w aktywach firmy i nie uwzględnę również proporcjonalnych kosztów prądu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata