- śr sty 05, 2022 10:26 am
Witajcie,
Mam nadzieję, że trafiłem na odpowiednie forum.
Chciałbym prosić o waszą ogólną radę w następującej sprawie.
Mąż zmarł w rodzinie, pozostawiając żonie i dorosłym dzieciom działkę z dwoma domami mieszkalnymi i halą przemysłową.
Działka ma około 3500 m2. Niestety mąż był swoisty mahi. Oba domy wymagają gruntownego remontu.
Ogrzewanie i bieżąca woda nie funkcjonują już w pełni i częściowo muszą być wymienione, itd.
Być może wyburzenie domów jest tańsze niż remont.
Hala (około 1000 m2 plus piwnica) jest całkowicie zapełniona złomem, takim jak stare przyczepy kempingowe, kadłuby łodzi (GFK), farby, drewno, azbest i różne odpady elektryczne.
Ponieważ kobieta nie chce już mieszkać w tym domu i chce przeprowadzić się do wynajętego mieszkania, działka ma zostać sprzedana.
Niestety mamy trochę kłopotów z tą sprawą i nie wiemy, jak postąpić poprawnie.
Jak najlepiej określić wartość, zwłaszcza z myślą o złomie do wywożenia?
Na co trzeba zwrócić uwagę w takiej sytuacji i do kogo zwrócić się o załatwienie sprawy?
Dziękuję
Pozdrowienia
Steve
Mam nadzieję, że trafiłem na odpowiednie forum.
Chciałbym prosić o waszą ogólną radę w następującej sprawie.
Mąż zmarł w rodzinie, pozostawiając żonie i dorosłym dzieciom działkę z dwoma domami mieszkalnymi i halą przemysłową.
Działka ma około 3500 m2. Niestety mąż był swoisty mahi. Oba domy wymagają gruntownego remontu.
Ogrzewanie i bieżąca woda nie funkcjonują już w pełni i częściowo muszą być wymienione, itd.
Być może wyburzenie domów jest tańsze niż remont.
Hala (około 1000 m2 plus piwnica) jest całkowicie zapełniona złomem, takim jak stare przyczepy kempingowe, kadłuby łodzi (GFK), farby, drewno, azbest i różne odpady elektryczne.
Ponieważ kobieta nie chce już mieszkać w tym domu i chce przeprowadzić się do wynajętego mieszkania, działka ma zostać sprzedana.
Niestety mamy trochę kłopotów z tą sprawą i nie wiemy, jak postąpić poprawnie.
Jak najlepiej określić wartość, zwłaszcza z myślą o złomie do wywożenia?
Na co trzeba zwrócić uwagę w takiej sytuacji i do kogo zwrócić się o załatwienie sprawy?
Dziękuję
Pozdrowienia
Steve