Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Częściowa wypłata od brata na finansowanie zakupu domu.

Napisany przez Hanni85
Dobry wieczór wszystkim,

Mam nadzieję, że się dobrze macie i możecie odpowiedzieć na moje pytanie:

Mój partner i ja chcielibyśmy kupić Dom i teraz pojawia się kwestia finansowania. Oprócz kapitału własnego, który możemy zgromadzić, pojawił się pomysł, aby mój brat nie wypłacił mi części kwoty z góry, którą musiałbym zapłacić, gdyby przejął Dom moich rodziców, co planuje. W ten sposób musiałbym (teraz) pożyczyć mniej pieniędzy na część finansowaną przez obcych, a mój brat także, gdy kupi następnie Dom moich rodziców. W końcu musiałby mnie i tak wypłacić. Macie doświadczenie w tej kwestii lub możecie wyrazić swoje zdanie na temat ewentualnych skutków podatkowych i ogólnie, czy to ma sens. Również w kontekście zmiany cen zakupu i inflacji.

Mam nadzieję, że odpowiednio opisałem moją sytuację.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Hanni

Napisany przez 2utopus
Pytanie brzmi oczywiście, jak naprawdę bezpieczne jest to, czy brat faktycznie otrzyma Dom rodziców - i kiedy. (Ponieważ są często wysokie koszty związane na przykład z opieką - mogą one pochłonąć cały Dom... ) I czy brat może sobie pozwolić na wypłacenie teraz pieniędzy? Oczywiście można spekulować na temat oczekiwanej długości życia rodziców, inflacji i wartości nieruchomości - na pewno dla brata najbezpieczniej będzie, gdy Dom zostanie przekazany notarialnie i minie 10 lat od odwołania darowizny.

Napisany przez Dante
Pytanie brzmi również, czy oboje możecie z tym żyć.

Po prostu jako przykład bez rzeczywistego odniesienia.

Powiedzmy, że Dom jest obecnie wart 500 tys. i on płaci ci 250 tys.

Za 10 lat wartość domu w przypadku spadku wynosi 1,2 mln. Czy wtedy możesz żyć z faktem, że otrzymałeś tylko 250 tys. zamiast 600 tys.?

Lub za 10 lat wartość domu spadnie do 150 tys. Czy wtedy on może żyć z faktem, że otrzymałeś 250 tys. zamiast 75 tys.?

Napisany przez bruno68
Wszystko prawie dobrze!

Ale błąd polega na tym, że brat nie jest teraz właścicielem! I dlatego nie ma możliwości wzięcia pożyczki! Po drugie, najprawdopodobniej obaj rodzice nie umrą jednocześnie!

Oczekiwane dziedziczenie jest zatem następujące: 50% dla pozostającego rodzica i 50% dla dzieci, czyli po 25% na dziecko.

W związku z tym bratu brakuje kontroli nad domem rodziców, aby w ogóle móc działać.

Jaka jest teraz wartość obiektu? Proszę nie podawać zbyt wysokiej ani zbyt niskiej ceny! Powinna być oparta na rzetelnej wycenie dokonanej przez rzeczoznawcę, na którego opinię sąd również udzieli wiary.

We wszystkich wariantach pozostaje pewne ryzyko, jak to opisał utopus, otrzymując dziedziczenie, bez uzasadnienia poczekaj na przyjęcie pieniędzy przez następne 121 miesięcy, w których będziesz zobowiązany pokrywać 50% kosztów opieki. Niestety, jest to nieprzyjemne obciążenie.

W grę wchodzi tylko pełna sprzedaż na podstawie wartości rynkowej. Te pieniądze nie mogą jednak zostać podzielone ani wydane przez najbliższe 121 miesięcy od sprzedaży.

Dlatego konieczna jest kompleksowa strategia! Niemniej jednak, zasadniczo, nie pozwól, aby za 8-10 lat Twoi rodzice stali się przypadkami opieki społecznej, a urząd opieki społecznej będzie od Ciebie żądał miesięcznych opłat za pozostałe lata.

Znajdź notariusza i skonsultuj się z nim i swoim bratem.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@bruno68, oczywiście, brat może wziąć pożyczkę, a rodzice mogą złożyć oświadczenie o wyłączności własności. Dom zostanie zabezpieczony hipoteką tak jak zwykle. Brat sam bierze pożyczkę z dochodu. Możecie teraz kupić nieruchomość i cieszyć się dalszym wzrostem wartości tej właśnie zakupionej nieruchomości.

@Hanni85, Wasze podejście jest wykonalne i znacząco ułatwia wasze plany zakupu nieruchomości. Rodzice nie odpowiadają swoim dochodem, a jedynie hipoteką i muszą udać się do notariusza.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
@bruno68, oczywiście brat może wziąć pożyczkę, a rodzice złożą oświadczenie o posiadaniu nieruchomości. Dom zostanie normalnie obciążony hipoteką.
Brat bierze pożyczkę sam ze swojego dochodu.
A wy możecie teraz kupić nieruchomość i mieć dodatkowy wzrost wartości nabytej nieruchomości.

@Hanni85, tak jak myślicie, jest to również wykonalne i ułatwia w dużej mierze Wasze zakupy nieruchomości.
Rodzice nie odpowiadają swoim dochodem. Tylko hipoteką i muszą iść do notariusza.

Być może sam ma nieruchomość bez obciążeń, którą może obciążyć i/lub posiada pieniądze lub ich część na kontach jako majątek!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Hanni,

Ponieważ właśnie omówiliśmy ten temat ze wszystkimi jego pułapkami, chciałbym przekazać Ci następujące informacje:

Podczas obliczania wartości domu zazwyczaj pomniejsza się wartość mieszkalną. Oznacza to, że jeśli wartość domu wynosi 600 000 EUR, a rodzice mają przewidywaną długość życia 15 lat według tabeli śmiertelności, a według tabeli czynszowej można by uzyskać 1000 EUR czynszu netto, to od 600 000 EUR odliczylibyśmy 15x12 000 = 180 000 EUR. Pozostałoby 420 000 EUR, z czego 210 000 EUR dla każdego z rodziców.

Istotna kwestia: Jeśli w ciągu najbliższych 10 lat jeden z rodziców stanie się osobą wymagającą opieki, sytuacja stanie się naprawdę problematyczna. Moja matka przebywa w domu opieki od 3 lat, a koszty nieuwzględnione sięgają po prostu 1000 EUR miesięcznie... Teraz każdy kamień został obrócony, aby znaleźć pieniądze, a obecnie sprawa znajduje się w rękach adwokata, co oczywiście również wiąże się z kosztami.

Napisany przez NaTwoim13
Herrmueller pisze:
Cześć Hanni,

ponieważ właśnie mieliśmy to zagadnienie włącznie z wszystkimi pułapkami, oto informacja:

Przy obliczaniu wartości domu zazwyczaj odlicza się wartość mieszkania. Oznacza to, że jeśli wartość domu wynosi 600 000 EUR, a rodzice mają przewidywaną długość życia 15 lat według tabeli śmiertelności, a według cennika najmu można by uzyskać 1000 EUR czynszu netto, to od 600 000 EUR odjąłoby się 15x12 000 = 180 000 EUR. Pozostałoby 420 000 EUR, z czego 210 000 przypadłoby każdemu.

Ważna sprawa: Jeśli w ciągu najbliższych 10 lat któryś z rodziców stanie się osobą potrzebującą opieki, sytuacja może się naprawdę skomplikować. Moja matka jest już 3 lata w domu opieki i koszty niewpłacane wynoszą nawet 1000 EUR... Teraz wszyscy szukali pieniędzy, wszyscy sprawdzali każdy szczegół i w tej chwili sprawa leży u adwokata, co oczywiście też kosztuje.

Warto o tym przynajmniej pomyśleć.

Niestety, wszyscy z nas znowu za dużo spekulujemy, czyli nie znamy szczegółów sytuacji indywidualnej. Może się równie dobrze zdarzyć, że bratu nie przeszkadza, że on sam bierze na siebie te pułapki, nawet jeśli wie o nich! Może się też zdarzyć, że brat nie odlicza wartości mieszkania, ale wypłaca bratu pewną kwotę X niezależnie od pułapek!

Nie znamy odpowiedzi, wszystko jest możliwe i prawdopodobne, także strona pomagająca też może coś wymyślać i układać

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Sprzeciw....

Nie powinno się rozważyć, tylko MUSI się KONIECZNIE rozważyć. Gdy wszystko zostało rozważone, omówione i podjęte decyzje, można iść dalej.
Mój brat również nie odliczył całej wartości mieszkania, ale uzgodniliśmy wyższą wartość. Jednak jeśli urząd szuka pieniędzy, to można między sobą uzgodnić, co się chce, to nikogo tam nie interesuje.

Moja rekomendacja byłaby, aby przepisać Dom tak wcześnie, jak to możliwe, najpóźniej wtedy, gdy rodzice jako emeryci przestaną płacić podatki.....

Napisany przez bruno68
Cześć bankierze,

AW: Częściowa wypłata od brata na zakup domu
@bruno68, oczywiście brat może wziąć pożyczkę, a rodzice mogą złożyć oświadczenie o własności. Dom będzie normalnie obciążony hipoteką.

Oczywiście, wiem o tym!
Ale czy klient/brat/rodzeństwo wie, że ta metoda wiąże się z finansowym ryzykiem pod opieką dwóch osób i 120 miesięcy oraz według Pana Herrmuellera z kwotą dotacji 240 000 € netto, a mianowicie od momentu przeniesienia domu na własność, co może oznaczać przez 120 miesięcy!

Płaciliśmy naszemu ojczymowi miesięcznie 2 700 € przez 8 miesięcy! Tylko dla 1 osoby! Masz jeszcze pytania, jak wysokie mogą być koszty.

Potem przyszedł sąd rodzinny po jego śmierci, żądając sporządzenia zestawienia majątku w celu zabezpieczenia roszczeń spadkobierców, dzieci z pierwszego i drugiego małżeństwa. Żona nie może roztrwonić pieniędzy, ponieważ na majątek małżonka obowiązuje obowiązek lojalności i obowiązek zastępczy. Ponadto istnieje obowiązek rocznego sporządzania zestawienia majątku.
Jednocześnie należy zapłacić koszty drogowe 20 000 €, modernizacja kanalizacji deszczowej 21 400 €, roszczenia spadkowe 12 000 (pomimo przekazania dwóm młodszym dzieciom 12 lat przed jego śmiercią), koszty pogrzebu tylko 4 000 €.
I to wszystko w ciągu 1 roku. Dodatkowe koszty netto wynoszą 79 000 €.

Więc nie mów mi o pięknej pogodzie, gdy przychodzi, to robi się naprawdę ciężko. Staje się prawdziwie trudno, kiedy zmarła główna osoba zarabiająca. Więc otrzymuje się dużo niższe świadczenie wdowie, 55% poprzedniej renty, znowu o 1000 € netto mniej oraz w kolejnym roku, klasa podatkowa 1 zamiast dotychczasowej 3, stąd państwo silnie zagarnia kieszeń rokrocznie!

Powiedz mi teraz, jak dzieci mają szybko zdobyć dodatkowe 79 000 € netto, skoro mają finansowanie kredytowe zaciskane na banku? Proces likwidacji rozpoczyna się zanim zostanie podpisana umowa kredytowa! Ponieważ ryzyko finansowe staje się niekontrolowalne!

bruno68

Napisany przez Hanni85
Wow! Dzięki za wasze odpowiedzi, ludzie!
Oczywiście istnieje wiele rzeczy, o których trzeba pamiętać, które tutaj zostały częściowo szczegółowo omówione. Aby być trochę bardziej konkretnym. Moi rodzice są w średnim wieku, mój brat ma około 30 lat. Finansowo stoi dobrze, dlatego zastanawiałem się, czy mógłbym poprosić go o 20-30 tys. euro, jeśli się zgodzi. Nie zamierza już wyprowadzać się od rodziców i prawdopodobnie w przyszłości przejmie Dom - oczywiście nie ma 100% pewności, ale wszystko na to wskazuje. Jestem pewien, że mógłby oddać pieniądze bez pożyczki.

Jeśli chodzi o finansowanie: Nie chodzi o to, abym był wypłacany w określonym procentowym udziale, chodzi tylko o niewielką kwotę, aby zmniejszyć finansowanie zewnętrzne dla innego domu.

Dziękuję za tyle odpowiedzi, których się nie spodziewałem w przeciągu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata