Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt KfW na zwiększenie kapitału własnego

Napisany przez enchante
Cześć, jestem nadal studentem i obecnie mam kredyt kfW, którego już nie potrzebuję. Obecnie państwo pokrywa miesięczne odsetki od kredytu studenckiego kfW. Od kilku miesięcy inwestuję więc każde centy tej sumy w akcje i ETF-y, ponieważ prawdopodobnie nigdy więcej nie dostanę lepszego kredytu o stopie procentowej wynoszącej 0%.

Moje portfolio radzi sobie świetnie, jest ładnie zdywersyfikowane, mniej ryzykowne (np. ze względu na spółki CocaCola i ETF MSCI World) z aktualnym rocznym zyskiem na poziomie 13,9%. Inwestuję i oszczędzam, aby za 2-3 lata kupić moje pierwsze mieszkanie do wynajęcia. Czytam również książkę na ten temat co tydzień. Oprócz studiów pracuję w Bundestagu i mam już ukończone studia licencjackie.

Czy sensowne jest obecnie korzystanie z pokrywania odsetek przez państwo w celu inwestowania pieniędzy, czy może lepiej tego unikać, bo w wyniku zobowiązań za te środki nie otrzymam kredytu za 2-3 lata, mimo że posiadam wymagany kapitał własny? Czy wtedy będzie raczej powiedziane: Tak, cały swój kapitał własny muszą Państwo wykorzystać na spłatę; czy mogę jednak ustalić annuitet w wysokości około 120 € po okresie karencji i wykorzystać pozostałe aktywa jako wkład własny?

A może popełniam nagle błąd i powinienem natychmiast spłacić kredyt?

Pozdrawiam

Napisany przez bruno68
Niestety jest tam zbyt wiele błędów!

M.in. długi zawsze są kiepskie, ponieważ zawsze trzeba je spłacać. Nawet jeśli chcą wziąć pożyczkę, brakuje im pieniędzy na spłatę z powodu spłaty KfW.

Teraz ważniejsze jest kompletnie spłacić mimo taniej KfW! A potem oszczędzać.

Uważam, że zgromadzenie swojego kapitału własnego w wysokości 20% plus NK ceny nieruchomości w ciągu 2 do 3 lat jest bardzo ambitne! Zwłaszcza że to, co będzie obowiązywać za 2 do 3 lata, jest dzisiaj kompletnie nieznane.

bruno68

Napisany przez 2tneub
To widzę nieco inaczej, ponieważ odpowiedź jest zbyt ogólnikowa. Bruno zakłada po prostu, że brakuje miesięcznej gotówki na kredyt, nie pytając, jakie zarobki można oczekiwać za 2-3 lata? Nie jest także pytane o jakie kwoty w ogóle chodzi. Uważam, że ogromna różnica jest między posiadaniem kredytu na 50 000 € i depozytu na 50 000 € przy miesięcznych dochodach w wysokości 6000 € lub 2000 €. Przy dochodach w wysokości 2000 € trzeba znacznie dłużej pracować, aby zrekompensować 50% stratę. Również osobista skłonność do ryzyka odgrywa dużą rolę. Po co kupować mieszkanie - dla własnego użytku czy do wynajmu?

Jeśli można zaakceptować, że za 2-3 lata pozostanie tylko połowa kapitału i z tego powodu nie będzie można kupić mieszkania... Dlaczego nie. W takim przypadku trzeba po prostu poczekać zdecydowanie dłużej, aż akcje znów staną się droższe.

Z drugiej strony może się zdarzyć, że spłacimy kredyt KFW i nie będziemy mieć wystarczająco kapitału własnego na zakup nieruchomości. Nie ma pewności, czy za 2-3 lata na rynku będą faktycznie sensowne obiekty. Biorąc pod uwagę niektóre obiekty z rynku, nie przynoszą one dodatkowego dochodu, a jedynie spekulują wzrostem cen. Czy to będzie się utrzymywać przy rosnących stopach procentowych, to kwestia dyskusyjna.

Spłata powinna także być możliwa w krótkim terminie. Jeśli jesteś skłonny do ryzyka i możesz zaakceptować, że twój portfel czasami spadnie o 50%, po prostu poczekaj na pierwsze rozmowy finansowe. Wtedy zawsze możesz zdecydować, czy większa ilość kapitału własnego równoważy mniejszą miesięczną ratę czy nie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata