Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Polisa emerytalna Start-Ziel: Czy można odwołać się po skorzystaniu z częściowej wypłaty?

Napisany przez MeliScha
Cześć,

Podpisałem moją polisę emerytalną start-stop-warsztatową dnia 01.09.00 i niestety kompletnie nie rozumiałem, o co w niej chodzi. Moim doradcą finansowym zalecił mi ją wtedy, a ja tylko ją podpisałem.

Teraz, po przejrzeniu dokumentów, jestem zdania, że mogę lepiej ulokować moje pieniądze albo lepiej zadbać o moje środki już wpłacone i dlatego, po zapoznaniu się z tematem, wysłałem sprzeciw na piśmie do AM.

Odpowiedź brzmiała: Sprzeciw nie zostanie uznany, ponieważ w międzyczasie złożyłem wniosek o częściową wypłatę.

Czy to rzeczywiście takie? Sprzeciw został złożony z powodu braku pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy podczas zawarcia, co rzekomo dotyczy wielu umów ubezpieczeniowych.

Czy prawo do odstąpienia od umowy wygasa po skorzystaniu z możliwej częściowej wypłaty (z góry określonej w określonych sekcjach czasowych w polisie) czy to jest tylko pierwsza próba odrzucenia sprzeciwu, by zmusić mnie do rezygnacji? AM może po prostu odjąć to od kwoty do wypłaty... dodatkowo znalazłem orzeczenie sądu, gdzie odstąpienie od umowy po już zrealizowanej wypłacie i zwrocie kapitału zostało pomyślnie zrealizowane. Już wypłacona kwota została po prostu odjęta...

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Re: Polisa emerytalna Start-Ziel: Czy można odwołać się po skorzystaniu z częściowej wypłaty?

Napisany przez bruno68
Twoje pytania wskazują na ogromne luki wiedzy!

Odpowiedź brzmiała: Sprzeciw nie jest uznawany, ponieważ w międzyczasie skorzystałem z częściowej wypłaty.

Otóż! Na pewno nie zrozumieli tego!

W ostatniej reformie dotyczącej kredytów hipotecznych, w dyrektywie 2014/17/UE dotyczącej pośrednictwa kredytów hipotecznych jest w przypisie marginesowym, że powinna wejść w życie w celu zharmonizowania prawa z dwiema pozostałymi dyrektywami.
Sąd Apelacyjny w Kolonii orzekł, w 2019 roku, że zmiana umowy za zgodą stron, joker odwołania jest traktowany jako utracony!

Dlatego odwołanie w przypadku zgody na kredyt hipoteczny jest nie skuteczne.

Po drugie, nigdy nie zajmowali się Państwo przez ostatnie 21 lat tematem kredytu hipotecznego, a co dopiero pozostawali w zasięgu działania w obszarze inwestycji finansowych.

Ogólnie rzecz biorąc, kupują Państwo coś!; czy to ubezpieczenie czy inwestycja finansowa! Ale tutaj już kończą się podobieństwa!

Jeśli naprawdę chcą Państwo być jednymi z zwycięzców w osobistym zarządzaniu majątkiem, to nie powinni się unikać prawdy, że 3 na 4 osoby zawsze ponoszą straty finansowe!

Dlatego kiedy grupa 4 osób inwestuje pieniądze, zawsze 3 osoby tracą swoje pieniądze! To, że giełdy rosną, nie ma jednak nic wspólnego z zyskami majątkowymi jednostki! Ta może mimo rynkowego hossy, na skutek poprzedniego niedźwiedziego, doznać straty.
Redukcja majątku boli podwójnie bardziej niż zwykłe podwojenie radośnego majątku.

Najgorsze jest jednak to, że wielu samouków w ogóle nie akceptuje faktu, że są fachowo niedoświadczeni! Większość nie wie, że grają tylko przeciwko brokerowi, a nie na giełdzie (traderzy detaliczni), ponieważ skąd ma broker swoje zarobki, jeśli możesz handlować za darmo? Czy wielu z Was myśli, że brokerzy giełdowi są organizacją charytatywną?

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Jeśli naprawdę chcesz należeć do zwycięzców w indywidualnym zarządzaniu majątkiem, nie powinieneś unikać prawdy, że 3 na 4 osoby zawsze ponoszą straty ekonomiczne!

Więc jeśli grupa 4 osób inwestuje pieniądze, zawsze 3 osoby tracą swoje pieniądze!

Jestem bardzo ciekawy Twojego źródła.

Napisany przez 2titan1981
bruno68 pisze:
Jeśli naprawdę chcesz należeć do zwycięzców w zarządzaniu własnym majątkiem, nie powinieneś unikać prawdy, że 3 z 4 osób zawsze ponoszą straty finansowe!

Więc jeśli grupa 4 osób inwestuje pieniądze, zawsze 3 z nich tracą swoje pieniądze!
To, że giełdy rosną, nie ma nic wspólnego z zyskiem majątkowym jednostki! Mimo bessy z przeszłości, ktoś mógł ponieść stratę pomimo hossy.
O połowę obniżony majątek boli podwójnie bardziej niż po prostu radośnie podwojony majątek.
bruno68

Wiem, kto zawsze wygrywa u Bruno: trzech klientów i jeden makler.

Uważam, że jest gorzej, gdy rzekomi eksperci machający certyfikatami w internecie wyraźnie próbują zasiać strach za pomocą fałszywych oświadczeń, aby pozyskać nowych klientów, a raczej ofiary. Ponadto klient pozostaje na straty spowodowane przez rzekomego doradcę, ponieważ ten unika odpowiedzialności, nie chcąc płacić. Poza tym nie można dochodzić roszczeń do osobistego majątku, który należy potem do psa lub kota. Woleć więc samemu ponieść szkody i zaoszczędzić dużo pieniędzy. Unika się w ten sposób kłopotów z prawnikami itp. W dłuższej perspektywie zawsze lepiej zrobić coś samemu. To jest jak w życiu, jeśli chcesz, aby coś było zrobione dobrze, robisz to sam...

I nie można być przeciążonym, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, co się podpisuje, trzeba po prostu przeczytać i zrozumieć drobny druk.

Ale zawsze trzeba pamiętać, że kiedy ktoś szuka pomocy, każdy chce dla niego tylko tego, co najlepsze. W większości przypadków chodzi o pieniądze drugiej osoby. Ta teza sprawia, że świat wygląda zupełnie inaczej i wartościuje je również inaczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata