Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Pomoc dotycząca pandemii

Napisany przez viktor
Niektórzy prawnicy i doradcy podatkowi oferują swoje usługi w zakresie ubiegania się o pomoc związaną z koronawirusem. Pomoc ta powinna być udzielana bezpłatnie, czy jest to jednak poważne?

Pułapki:
osoba, której udzielono pomocy, nie może już sama składać wniosków.

Co zrobić?

Napisany przez Freeliner
....zdecydowanie najpierw zapytać Bruna

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Viktorze, jeśli chodzi o pomoc KfW 078, to mogę powiedzieć o rozmowie, która odbyła się wczoraj. Samozatrudniony z regionu Badenia-Wirtembergia zadzwonił do nas i zapytał, czy możemy złożyć wniosek o formularze pomocy KfW 078. Samozatrudniony skontaktował się bezpośrednio z KfW oraz z wieloma innymi bankami, w tym oczywiście swoim bankiem. Do tej pory żaden bank nie wykazał zainteresowania. Prawdopodobnie dlatego, że bank jedynie przekazuje formularz dalej i ma z tego niewielkie zyski lub w ogóle nie zarabia.

Viktorze, może byłoby pomocne, gdyby ktoś podzielił się tutaj informacją, jeśli rzeczywiście znajdzie kogoś, kto może złożyć wniosek w twoim imieniu. Na stronie KfW jest napisane, że tylko banki mogą składać wnioski.

Dlatego mam pomysł, aby zamieścić tutaj kilka linków do doradców podatkowych lub innych podmiotów, które faktycznie to robią.

@Viktor
Dodatek, właśnie rozmawiałem z KfW i jasno powiedzieli mi, co oznacza KfW 078.
Tylko bank może złożyć wniosek.
Żaden pośrednik, doradca podatkowy ani prawnik.
Dlaczego żadna bank mimo 100% zwolnienia z odpowiedzialności tego nie robi, to już ich decyzja.

Napisany przez 2tneub
To prawdopodobnie dotyczy środków pomostowych w związku z epidemią koronawirusa.

https://www.ueberbrueckungshilfe-unt...shilfe-iv.html

Jak złożyć wniosek? Pierwszy wniosek można złożyć tylko za pośrednictwem doradcy podatkowego, biegłego rewidenta, adwokata lub przysięgłego księgowego do 30 kwietnia 2022 r. Wszystkie informacje na temat procedury rejestracji i zgłaszania osób trzecich do kontroli znajdziesz tutaj. Samozatrudnieni mogą również składać wnioski o dotacje na koszty stałe w ramach pomocy mostowej IV dla okresu od stycznia do marca 2022 r. przez osoby trzecie do kontroli. Samozatrudnieni mogą alternatywnie otrzymać jednorazową ryczałtową dotację na koszty operacyjne w wysokości do 4500 euro (lub do 18 000 euro w przypadku spółek kapitałowych z kilkoma osobami) jako zaliczkę (podwyższoną zaliczkę) w ramach tzw. pomocy na nowy start. Ryczałt na koszty operacyjne („Pomoc na nowy start 2022”) dla samozatrudnionych można obecnie ubiegać się tylko bezpośrednio.

@tneub, ok wszystko jasne, w dżungli pomocy dla koronawirusa... KfW 078 poprzez banki i pomoc mostową doradcy podatkowi itp.
Prawdopodobnie Viktor miał na myśli pomoc koronawirusa, a nie KfW 078.

Napisany przez viktor
Tak. Pomoc dotycząca koronawirusa.
Można złożyć wniosek samodzielnie. Mogą jednak wystąpić problemy, na przykład
Jeśli jest więcej niż 1 firma lub w przypadku małżonka, z jednym numerem podatkowym można złożyć tylko 1 wniosek.

Napisany przez 2tneub
viktor pisze:
ja. Pomoc koronawirusowa.
Możesz samemu złożyć wniosek. Ale mogą pojawić się problemy, np.
Jeśli masz więcej niż 1 firmę, albo w przypadku małżonka, z jednym numerem podatkowym można złożyć tylko 1 wniosek.

Jeśli każdy małżonek ma firmę, to każdy ma własny numer podatkowy dla firmy.

I nie wiem, co w następnym zdaniu jest tak niejasne, że twierdzisz, iż można to zrobić samodzielnie.

Twój wniosek o pomoc można złożyć tylko za pośrednictwem doradcy podatkowego, biegłej rewidentki, prawniczki lub prawnika oraz przysięgłej księgowej do 30 kwietnia 2022 roku.

Napisany przez brainy
Mieszkańcy - głównie z tłem migracyjnym - nadużywali pierwszej pomocy związanej z koronawirusem, dlatego wprowadzono model doradcy podatkowego.

https://www.spiegel.de/wirtschaft/co...b-6906bed59b6f

Berlin po prostu przelał 1,3 miliarda euro bez kontroli.

Napisany przez viktor
To, że są oszustwa związane z pomocą koronawirusową na miliony jest obecnie powszechnie znane. Stało się to z powodu presji czasu.

To właśnie ta presja czasu powoduje, że dostawca pomocy umożliwia samozgłoszenie dla małych przedsiębiorców, którzy w innym przypadku nie korzystaliby z usług doradcy podatkowego. Przecież dane podatkowe do weryfikacji są w posiadaniu urzędów skarbowych. Zwłaszcza, że doradcy podatkowi są obecnie przeciążeni wnioskami o pomoc związanymi z koronawirusem! Obsługują już tylko stałych klientów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata