Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędzania w ramach ETF dla dzieci bez wiedzy

Napisany przez picotto
Cześć,

chcę zainwestować pieniądze moich dzieci (w wieku 9 i 13 lat) w ETF-y i oszczędzać miesięcznie po 50 €. Obecne oszczędności wynoszą 5700 € oraz 7800 €. Chcę porzucić konta oszczędnościowe i przenieść je do bardziej zyskownych ETF-ów. Moim problemem jest to, że nie mam praktycznie pojęcia o ETF-ach, i szczerze mówiąc nie mam czasu ani ochoty, aby wgłębiać się głęboko w tę tematykę. Z tego co widzę, mam następujące opcje z ich zaletami i wadami:

1. Inwestowanie pieniędzy w Robo-Doradcę
+ inwestycje są podejmowane za mnie, więc nie muszę się nimi martwić
- wyższe koszty

Wybrałem Oskara jako Robo-Doradcę

2. Założenie Konta Junior i samodzielna zarządzanie ETF-ami
+ niższe koszty
- trzeba znać się na ETF-ach i regularnie nimi zajmować

Wybrałem Junior-Depot w Consorsbanku.

Wiem naprawdę niewiele o ETF-ach, poza tym, że MSCI World to dobry/stabilny ETF. Ale istnieje wiele różnych wersji tego indeksu. Po prostu potrzebuję kogoś, kto powie mi, które ETF-y mam kupić. Po prostu zostawiłbym je tak, aż w końcu, gdy dzieci będą miały 18 lat, nastąpi wypłata. Albo mogę zdecydować się na wyższe opłaty i pozostawić zarządzanie i obserwację rynku innej osobie. Czy Oskar jest w porządku, czy istnieją lepsze alternatywy?

Co byście mi doradzili?

Napisany przez 2tneub
Myślę, że nie jesteś tak źle poinformowany, jak sądzisz.

MSCI World jest szeroko zróżnicowany. W końcu prawie nie ma znaczenia, którego wybierzesz. Rozwój będzie dosyć identyczny we wszystkich.
Ważne jest, aby zwrócić uwagę na stosunkowo niskie lub brak opłat. W tym przypadku konto dla dzieci może być korzystne.
Alternatywnie mogę polecić Vanguard FTSE All World.

Jeśli konto jest przeznaczone dla dzieci, trzeba również zdecydować, czy ma być dywidendowy czy kapitalizujący zyski .
Ze względu na kwoty wolne od podatku i kwotę wolną od podatku od dochodów z pracy, moim zdaniem lepiej wybrać dywidendowy ETF.

W przeciwnym razie wolę użyć ETF z faktycznym śledzeniem indeksu niż zastępczym.

Napisany przez picotto
Dziękuję za odpowiedź. Ok, więc mam już dwa ETF-y do wyboru. Ile ich powinienem więc wybrać do inwestycji?

Ja zdecydowałbym się na inwestycję akumulacyjną. Dzieci na razie nie potrzebują zysków. Czyli chyba chodzi o reinwestycję zysków, prawda?

Czy opłaty w Oskar są wysokie w sumie w odniesieniu do mojego planu? Czy ktoś może podać kwoty?

Napisany przez 2tneub
picotto pisze:
Dziękuję za odpowiedź. Ok, więc mam już dwa ETF-y do wyboru. I ile w takim razie powinienem zainwestować?

Oczywiście, jeśli chodzi o kwoty, to warto zainwestować w jeden ETF...ile pieniędzy zależy już od ciebie.
Dla mojego dziecka (8 lat) 98% środków znajduje się w ETF-ach. konto zostało założone od razu po narodzeniu dziecka. Od narodzenia wpływają na konto pieniądze z okazji oraz comiesięczna stopa oszczędnościowa, z którego regularnie inwestowany jest pewien kwota w ETF-y. Dzięki temu udział ten na pewno z czasem powróci na poziom około 18%.

Cytat użytkownika picotto

Ja zdecydowałbym się teraz na budowę kapitału. Dzieci nie potrzebują obecnie zysków.

Uważa się, że na giełdzie można bezpiecznie zarobić pieniądze, jeśli pieniądze leżą co najmniej 10-15 lat. Więc w przypadku starszego dziecka jesteś już dosyć późno, jeśli dziecko ewentualnie będzie potrzebować pieniędzy w wieku 18 lat.

Więc to byłby akumulujący, prawda?

Mimo to wybrałbym dywidendowy, aby skorzystać z ulg podatkowych. Załóżmy, że ETF znacznie zyskuje, a dziecko w wieku 25 lat wypłaci dużą kwotę. Na zyski będziesz wtedy musiał zapłacić podatki, które teraz bezproblemowo mógłbyś uniknąć.

Czy opłaty w Oskarze są w sumie wysokie w stosunku do mojego planu? Czy ktoś może podać kwoty?

Ktoś inny powinien ci w tym pomóc.

Napisany przez ZehWeh
Możesz to sobie wyobrazić. Oskar pobiera 1% wartości depozytu rocznie. Brzmi to niewiele, ale przez lata to się sumuje. W innym forum ktoś kiedyś obliczył, że przy stałym wkładzie w wysokości 250 € przez 20-30 lat opłaty wyniosą około 20 000 €.
Pytanie też brzmi, czy Oskar na stałe generuje wyższy zwrot niż indeks MSCI World. Ponieważ są jeszcze bardzo młodzi, trudno coś więcej na ten temat powiedzieć. W przypadku robota Scalable Capital zauważono, że działał bardzo niezdarnie podczas początkowego kryzysu pandemicznego.

Uważam, że tego rodzaju doradztwo robota to trochę przynęta dla naiwnych. Pobierają opłaty, żeby kupić tanie ETF-y. Prezentują świat ETF-ów jako skomplikowany, a tylko oni mają w tym rozeznanie. Portfele zawsze składają się z co najmniej 5 różnych ETF, chociaż w przeszłości sprawdziły się prostsze warianty jako o wiele efektywniejsze.

Dlatego dla depozytów dla dzieci proponowałbym po prostu MSCI World lub FTSE lub ACWI. Przy tak niskich stałych wkładach należy absolutnie unikać opłat, więc upewnij się, że plany oszczędnościowe są najlepiej długoterminowo bezpłatne.

Napisany przez picotto
Brzmi logicznie z robotami... Więc skłaniałbym się ku Cortalconsors Junior. Być może są tam właśnie fundusze ETF MSCI World, które generują niskie lub żadne koszty.

Napisany przez ZehWeh
Takie oferty zawsze są dostępne w Consors. Obecnie np. od Amundi i Lyxor.

W Consorsbank bezpłatne plany oszczędnościowe zawsze są jednak ograniczone czasowo, zazwyczaj na 1-2 lata. Oznacza to, że trzeba zawsze być czujnym. Darmowa promocja może zostać przedłużona, ale nie musi. Na przykład Lyxor World, zdaje się, jest oferowany już od 5 lat, ale zawsze z ograniczeniem na 2 lata.

Jednak nie jest to zbyt skomplikowane. Raz w roku sprawdź i ewentualnie wymień plan oszczędnościowy. Prawdopodobnie Consorsbank zawsze będzie miało w ofercie MSCI World, ponieważ jest to bardzo popularny fundusz.

Napisany przez 2titan1981
ja napisano już wiele rzeczy.

Postępowałbym w ten sposób. Czy pieniądze są już ulokowane na dzieci? Jeśli tak, to na pewno jest wiadome, że pieniądze będą dostępne dla dziecka od 18. urodzin. Wtedy dziecko mogłoby wypłacić wszystko i szarpnąć na lewo. Jeśli zaniedba się edukację finansową. Jeśli nie, można byłoby dać dziecku pieniądze dopiero po ich 18. urodzinach na sensowne zakupy. Byłoby to traktowane jako darowizna.
To byłby pierwszy punkt do rozważenia. Ja używam obu modeli dla wszystkich dzieci. Tak więc otrzymują one część pieniędzy w wieku 18 lat, a resztę mogę zdecydować kiedy jest to sensowne.

Kolejną kwestią byłoby samo inwestowanie w fundusze, w tym przypadku wybrałbym dywidendy, niezależnie od wybranej opcji inwestycji. W ten sposób zarówno 801€ od dziecka zostanie zużytych, jak i dziecko otrzyma dywidendy w odpowiednim czasie, nie będąc zmuszonym do ich wymiany na dywidendy. Nie zakładam, że do tego czasu 801€ dziecka zostanie wydane.

Następnie, jak już było wspomniane, fundusz inwestujący globalnie, czyli liczba zawartych akcji musi być znacząco powyżej 1000. MSCI ~1600 różnych akcji, ACWI ~3000. Im więcej, tym lepiej.

Następnie musisz znaleźć fundusz, który jest tani w regularnym inwestowaniu, a nie jako promocja. Wybierz więc konto maklerskie, które pasuje do funduszy. Oznacza to, że konta dla dzieci są zwykle bezpłatne do 18. roku życia, a jeśli pieniądze są ulokowane na swoje imię, to koszty prowadzenia konta powinny być

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata