Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Gdzie popełniam błąd myślenia w przypadku opcji?

Napisany przez kaiskfin
Cześć,
Aktualnie zaczynam zgłębiać tematykę rynków finansowych i mam pytanie dotyczące opcji kupna (Call-Optionen)...Na wstępie: Nie mam zamiaru kupować opcji, ale chciałbym zrozumieć ten instrument.
Z tego, co rozumiem, opcja kupna daje mi prawo kupienia aktywa w określonym czasie i/ lub w określonym przedziale cenowym X (cena wykonania). Oczywiście samo to prawo również mnie kosztuje (opłata premium) i w przypadku niezrealizowania tego prawa, byłoby to moje największe straty. Na razie wszystko jasne. (Będę bardzo wdzięczny za poprawki w razie błędów!)
Teraz przykład praktyczny, który mnie zaniepokoił...Opcja na akcje Tesli HSBC (DE000TT7D1H7) kosztuje 4,46 euro za opcję (prawdopodobnie jest to opłata, prawda?). Daje mi ona prawo zakupu akcji Tesli latem 2023 roku po cenie wykonania 650 dolarów...Aktualna cena Tesli wynosi jednak 1050 dolarów...Jeśli Tesla nie ulegnie załamaniu w ciągu najbliższych 18 miesięcy i kupię opcję, to nie zarobiłbym około 400 dolarów? Ale to nie może być takie proste, prawda? Byłbym wdzięczny, gdyby jakiś specjalista/mistrz mógł na chwilę rzucić światło na tę kwestię. Dziękuję!

Napisany przez bruno68
Już kilka błędów w środku.

Termin opcja jest już błędny! Tak jest napisane, że

Opis produktu dla opcji Call na Teslę
Jeśli cena bazowa przy wygaśnięciu jest poniżej 650,00 USD, opcja wygasa bezwartościowo.
W przeciwnym razie wypłata przy wykonaniu wynosi 0,010 * (cena na koniec okresu trwania - 650,00 USD).
Opcję tę można wykonać przez cały okres obowiązywania.

Ponadto

Aktywo bazowe-Tesla
ISIN US88160R1014
Stan na 15.01.22 12:32:14
Kurs 915,90 EUR
Współczynnik wymiany 0,0100
Odległość od strikea 395,4741 USD / 37,8273 %

Z tego wynika, że opcja przepada, jeśli do dnia 13.06.23 r., cena przekroczy granicę 650 $! Opcja wygasa bezwartościowo! Co raczej podejrzewałem, to także załamanie kursu do standardowych wartości branży motoryzacyjnej.

Ponadto powinni Państwo przeczytać stronę internetową, gdzie napisano: Model handlowy: Model specjalistów

Aby zrozumieć, jeśli cena 13.06.2023 r. wyniesie 700 $, oznaczałoby to, że jesteś o 50 $ powyżej pary, co wynosi 0,01 * 0,5 $ zamiast 4,46 €, które zapłaciłeś.

Tylko jeśli cena wynosiłaby 1 200 $, otrzymasz 550 $ ponad parę, otrzymując zwrot w wysokości 5,5 € za każdy akcydens.

Więc dla laika: Szukaj dalej.

bruno68

Napisany przez florianmeier
DE000TT7D1H7 nie jest opcją, lecz bonem opcji.

Należy znać różnicę lub po prostu zapamiętać, że opcje to certyfikaty i są one bezwartościowe. Trzymaj się z daleka.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata