Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: wpłacić 50 000 euro gotówką na konto bieżące

Napisany przez flori747
Cześć,

mam 50 tysięcy euro w gotówce, które chciałbym wpłacić na moje konto bieżące. Teraz przeczytałem o obowiązku zgłoszenia przy kwocie 10 000 € i nie mogę udowodnić pochodzenia pieniędzy. Pochodzą one od mojego zmarłego wujka, który miał pewne oszczędności.
Czy istnieje okres czasu, w którym limit 10 tys. euro pozostaje wymagający zgłoszenia? Zdaję sobie sprawę, że powyżej tego limitu muszę udowodnić pochodzenie pieniędzy, ale w jakim okresie czasu są możliwe częściowe wpłaty, które nie wymagają takiego dowodu?

Mam jeszcze 2 inne konta bieżące i chciałbym rozłożyć wpłaty.

Być może patrzę na tę kwestię zbyt na serio, ale nie mam żadnego doświadczenia w tym obszarze.

Dzięki za Wasze informacje.

Napisany przez 2utopus
Ale na pewno istnieje spadek - i podatek od spadku/darowizny został zapłacony, prawda?

Ale 3x9500€ to już pierwszy krok...

Napisany przez StGe1973
Flori,

powinieneś być ostrożny. 10 000 euro to tylko prawny limit, od którego wymagane jest przedstawienie dowodu. Bank może jednak zażądać dowodu już przy 5000 lub 3000 euro i zgłosić brak dowodu.

Poniżej tego obowiązkowego limitu banki często sprawdzają, czy wpłata pieniędzy pasuje do normalnego przebiegu Twojego konta. Dlatego właściciel firmy, który co tydzień dokłada gotówkę do swojej kasy dwukrotnie, nie będzie miał problemu z bankiem przy 5000 euro, ponieważ takie wpłaty często się zdarzają. Jednak osoba prywatna, która nigdy nie dokonywała wpłat gotówkowych i nagle wpłaca 5000 euro, może sprowokować reakcję banku.

Jeśli nie masz aktu dziedziczenia, wystarczy złożyć wniosek o jego uzyskanie w sądzie spadkowym... wtedy będziesz mógł udowodnić źródło pieniędzy.

Napisany przez Zenturier
To rzeczywiście problem w tym kraju.

Sam mam ponad dwukrotność kwoty, którą podałeś, w gotówce i jako zwykły obywatel, który nie dokonuje regularnych wpłat ani nie otrzymuje przelewów dziesięciokrotnie wyższych, ponowne wprowadzenie tego do obiegu cyfrowego nie jest takie proste. Zasadniczo jest się podejrzewanym o złośliwość i trzeba samemu przedstawiać dowody pochodzenia, zamiast odwrotnie.

Tak naprawdę to bezczelność, ponieważ każdy człowiek ma prawo przechowywać wartości rzeczowe lub także wartości gotówkowe anonimowo i ponownie wprowadzać je do obiegu w oryginalnej wartości.

W Twoim przypadku, o ile dziedzictwo zostało wypłacone legalnie i oficjalnie w gotówce, będzie na pewno zaświadczenie spadkowe lub wyciąg z konta wskazujący na wypłatę gotówki z konta wujka? Jeśli nie (wielu ma także gotówkę w domu bez dowodu itp.), to wykonaj całą wpłatę jednorazowo tylko wtedy, gdy możesz przedstawić bankowi jakiekolwiek oficjalne potwierdzenie. Przy 50 tys. € trochę mnie dziwi, dlaczego doszło do wypłaty gotówkowej, myślę, że pieniądze były po prostu u wujka w domu. Starsi ludzie mają często setki tysięcy € gdzieś ukryte w domu.

Jak już wspomniano, oczywiście możesz regularnie coś wpłacać, ale bank może to jednak zauważyć, zwłaszcza jeśli są to kwoty w kilka tysięcy w krótkich odstępach czasu. Nawet jeśli rozłożysz 50 tys. € na 1 rok, to może to być zauważone, chyba że regularnie masz takie transakcje na swoim koncie w tej wysokości i w przeszłości.

Jeśli nie planujesz wydawać obecnie 50 tys. € na nic, to bezpiecznie przechowaj je w domu i część wydaj w gotówce na ogólne koszty życia itp. Być może planujesz zakup samochodu od osoby prywatnej albo fajne wakacje? Zysków z tego i tak nie otrzymasz. Inna opcja to zapytać prawnika i dokładnie opisać mu, skąd pochodzi pieniądze, na pewno ma on pomysł lub możliwość, ale ponownie to będzie wiązać się z kosztami.

Zwróć uwagę, że jeśli pieniądze były nielegalnie uzyskane i nie zostały oficjalnie doliczone do spadku, w przyszłości mogą pojawić się problemy podatkowe lub pytania na ten temat.

Pozdrawiam

Napisany przez 2tneub
Zenturier pisze:
To rzeczywiście problem w tym kraju.

To jest teraz standardem we wszystkich krajach UE. W przeciwieństwie do tego, Niemcy były dotąd bardzo łagodne, a inne kraje znacznie surowsze.

Cytat Zenturiera

Mam ponad dwukrotnie więcej gotówki niż podana przez Ciebie kwota i jako normalny obywatel, który nie dokonuje regularnych wpłat ani nie otrzymuje przelewów w dziesięciokrotności tej kwoty, nie jest tak łatwo wprowadzić ją z powrotem do obiegu cyfrowego. W zasadzie zawsze jest się podejrzanym, musisz przedstawić dowody pochodzenia, zamiast odwrotnie.

Przeciętny obywatel otrzymuje wynagrodzenie na konto, a nie w gotówce. Więc pieniądze musiały zostać wypłacone (a więc można to udokumentować) lub pochodzić skąd indziej.
Nigdy by mi nie przyszło do głowy gromadzić 100 tys. euro w domu.

Cytat Zenturiera

W zasadzie jest to bezczelne, ponieważ każdy ma prawo anonimowo przechowywać aktywa rzeczowe lub gotówkę i z powrotem wprowadzać je do obiegu w wartości pierwotnej.

Gdzie jest zdefiniowane to prawo?

Cytat Zenturiera

Jeśli w Twoim przypadku dziedziczenie zostało legalnie i oficjalnie wypłacone w gotówce, to na pewno istnieje świadectwo dziedziczenia lub wyciąg z konta zawierający wypłatę gotówki z konta wujka? Jeśli nie (wielu ma gotówkę w domu bez dowodu itp.), wpłać całą kwotę naraz tylko wtedy, gdy możesz bankowi przedstawić jakiś oficjalny dowód. Dziwi mnie także, że kwota 50 tys. euro została wypłacona w gotówce, więc podejrzewam, że pieniądze były po prostu w domu u wujka. Starsi ludzie często mają setki tys. euro ukrytych gdzieś w domu.
Jak już wspomniano, zawsze możesz co jakiś czas coś wpłacić, ale bank może to zauważyć, zwłaszcza jeśli są to kilka tysięcy w krótkich odstępach czasu. Nawet jeśli rozłożysz 50 tys. na rok, to może być zauważalne, chyba że miałeś wcześniej regularne dużo ruchu na koncie.
Jeśli nie chcesz teraz wydawać tych 50 tys. na coś, zabezpiecz je bezpiecznie w domu i zużyj część w gotówce na ogólne koszty życia itp. Może planujesz zakup samochodu od prywatnej osoby lub wspaniałe wakacje? I tak nie dostaniesz odsetek. Inna opcja to zapytać prawnika i dokładnie mu opisać, jak zdobyłeś te pieniądze, na pewno ma pomysł albo sposób, choć to też znowu będzie kosztować.
Pamiętaj również, że jeśli okaze się, że to pieniądze pochodzące z nielegalnej gotówki, która nie była oficjalnie przypisana do dziedziczenia, mogą pojawić się później problemy podatkowe lub pytania w tej sprawie.
Pozdrowienia

Praca na czarno, pieniądze na czarno, unikanie opodatkowania darowizn i spadków. Po prostu jest zbyt wielu czarnych owiec, które unikają płacenia podatków na dużą skalę. Dlatego państwo musi dostosować swoje zasady, aby przeciętny obywatel nie musiał płacić podatków za te czarne owce.

Napisany przez StGe1973
Zenturyście,

któż odbiera ci prawo do posiadania 100 000 euro gotówki w domu? Nikt, czy to jest mądre czy nie, to już inna sprawa.

To, czego kompletnie nie rozumiem w twoim argumentowaniu:

Jeśli chcesz taką sumę mieć w gotówce, ok. Ale zawsze musisz mieć możliwość udowodnienia pochodzenia. Jeśli pieniądze zostałyby skradzione podczas włamania, musisz móc udowodnić przed ubezpieczycielem, że ta gotówka była obecna. To samo dotyczy wpłaty na konto bankowe.

A teraz przejdźmy do meritum: 100 000 lub 50 000 euro, jak tutaj w przykładzie, nie spadają po prostu z nieba. Każdy posiadacz tych pieniędzy wie skąd pochodzi suma i może łatwo to udowodnić. Istnieją dowody gotówki przy zakupach za gotówkę, wyciągi z banku przy wypłatach gotówki, w przypadku darowizn lub spadków wyciągi bankowe, dyplomy spadkowe, umowy darowizn itp. od darczyńcy lub zmarłego itd.

Kto posiada takie sumy w gotówce i nie może tego udowodnić, przepraszam, nie ma tu podstaw do od razu postawienia zarzutów (i aresztowania takiej osoby), ale jest silne podejrzenie, że może to być nielegalne pieniądze. Dlatego posiadać możliwość udowodnienia jest całkowicie słuszne, a moim zdaniem powinno to zostać obniżone do co najmniej 5000 euro.

Ostatecznie chodzi zawsze o to: można zapomnieć, odnaleźć i naprawdę nie wiedzieć skąd dokładnie pochodziło to pieniądze.

Absolutnie to akceptuję w przypadku sum poniżej 1000 lub 2000 euro. Powyżej 5000 lub 10 000 euro, nikt nie jest w stanie mi poważnie wyjaśnić, jak taka suma po prostu się pojawiła i on/ona nie ma wytłumaczenia. Jak wspomniałem, przy takich sumach posiadacz bardzo dobrze wie, skąd pochodzą pieniądze i może to łatwo wyjaśnić.

Napisany przez Cici
StGe1973 pisze:
Kto posiada takie sumy gotówki i nie jest w stanie tego udokumentować, przepraszam, nie zakłada się od razu złych intencji (i takiej osobie natychmiastowo go nie zatrzymuje), ale istnieje bardzo silne podejrzenie, że chodzi tutaj o nielegalne pieniądze. Dlatego udowodnienie tego jest absolutnie słuszne, moim zdaniem nawet powinno być obniżone do minimum 5000 euro.

Dlaczego zasadniczo jest podejrzane, gdy ktoś woli trzymać swoje pieniądze w gotówce, zamiast oddać je bankowi jako nieoprocentowany (lub nawet ujemnie oprocentowany) kredyt? Państwo automatycznie zakłada złe intencje, a obywatelem spoczywa obowiązek udowodnienia swojej niewinności. Uważam, że ten zwrot w ciężar dowodowy jest dość problematyczny, ponieważ łamie on jeden z najważniejszych zasad prawnych (W razie wątpliwości na korzyść oskarżonego).

Napisany przez StGe1973
Cici pisze:
Dlaczego zasadniczo jest podejrzane, gdy ktoś woli trzymać swoje pieniądze w gotówce niż oddawać je bankowi jako niespodziewany (lub nawet ujemnie oprocentowany) kredyt do dyspozycji? Państwo zakłada od razu złą wolę, a obywatelowi obowiązuje obowiązek udowodnienia swojej niewinności. Uważam ten odwrót ciężaru dowodu za problematyczny, ponieważ łamie on jeden z najważniejszych zasad prawnych (W przypadku wątpliwości na korzyść oskarżonego).

Niestety jest to praktyka w prawie podatkowym. Państwo mogłoby zdecydować się na zakaz nienależnych pieniędzy, zakazując gotówki. Jeśli tego nie chcą, muszą zaakceptować odwrót ciężaru dowodu w prawie podatkowym. Trzeba po prostu wybrać mniejsze zło.

Jeśli doprowadzilibyśmy twoje argumenty do skrajności, to państwo nie mogłoby przeprowadzać kontroli podatkowych, a państwowy fundusz emerytalny nie mógłby sprawdzić danych socjalnych. Zawsze jest tak, że przedsiębiorstwo musi udowodnić, że płatności zostały zaksięgowane, że istnieją odpowiednie dokumenty, itp. Wszystko inne po prostu nie jest praktyczne. Jak kontroler miałby udowodnić pochodzenie gotówki przy wpłacie? Gotówka jest anonimowa.

Według twojej logiki wszyscy pobieralibyśmy czynsze gotówką i podczas kontroli powiedzielibyśmy: Ty, kontrolerze, udowodnij dokładnie, skąd pochodzą te pieniądze, jeśli chcesz za nie podatki. Kontroler musiałby przeprowadzić kontrolę kont bankowych u wszystkich lokatorów, sprawdzić, kto, kiedy i ewentualnie jaką sumę wypłacił, aby przyporządkować tę sumę do płatności czynszowych? To po prostu niemożliwe, dlatego to my mamy udowodnić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata