Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy w ramach funduszy ETF i jednorazowy zakup. ING czy inne konto depozytowe?

Napisany przez world-e
Hej wszystkim,

chciałbym w najbliższym czasie kupić ETF-y i założyć plany oszczędnościowe. Poniżej przedstawiam mój dotychczasowy plan:

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) Jednorazowa wpłata 6.000€ | miesięcznie 120€
iShares STOXX Europe 600 UCITS ETF (DE) Jednorazowa wpłata 2.000€ | miesięcznie 40€
iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF USD Jednorazowa wpłata 2.000€ | miesięcznie 40€
Łącznie Jednorazowa wpłata 10.000€ | miesięcznie 200€

Chciałbym dokonać tych transakcji na moim koncie ING. W związku z tym mam następujące pytania:

Czy są jakieś zastrzeżenia co do planowanych ETF-ów, jeśli tak, dlaczego? Czy inne konto maklerskie byłoby sensowniejsze lub tańsze? Na przykład Trade Republic lub Scalable Capital? Mam tam także konta, ale tylko dla akcji z niższymi kwotami. Jestem także klientem DKB i Comdirect (na obu nie mam jeszcze konta maklerskiego). Czy byłoby lepiej założyć tylko jeden plan oszczędnościowy na 1.000€ miesięcznie (maksymalna kwota w ING) i później zmienić plan oszczędnościowy na pożądaną kwotę? W ING wykonywanie planów oszczędnościowych jest obecnie darmowe. Jak oceniacie, czy to się utrzyma? Jeśli w przyszłości opłaty będą stosowane, czy trzeba się z nimi pogodzić, czy może przenieść ETF-y, co znowu niesie za sobą koszty. W DKB każde wykonanie planu oszczędnościowego kosztuje 1,50€. Czy takie opłaty są raczej normalne? Podając dane dotyczące MSCI World w ING (jednorazowa kwota 6000€, plan oszczędnościowy 120€), pojawiły się następujące opłaty.
To, czego tutaj nie rozumiem, to dlaczego dla jednorazowej kwoty są podane koszty bieżące w wysokości 0,2% p.a., a dla planu oszczędnościowego 0,1% p.a. Czy nie płacę tutaj ogólnie 0,2% p.a.? Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak się sumuje opłaty od jednorazowej wpłaty i planu oszczędnościowego?

Będzie świetnie, jeśli ktoś mnie tutaj wesprze.

Dziękuję bardzo

Re: Plan oszczędnościowy w ramach funduszy ETF i jednorazowy zakup. ING czy inne konto depozytowe?

Napisany przez 2titan1981
1. Być może na początek warto krótko uzasadnić dlaczego akurat te trzy ETF-y powinny być oszczędzane? Być może pozwoli to na bardziej szczegółowe omówienie tego tematu.

2. Zawsze najpierw wybierz ETF, a dopiero potem depot, które ma być oszczędzane.

3. To zależy od tego, jakiego scenariusza się przyjmiesz. Jeśli zakładasz, że kursy będą nadal rosnąć, lepszym rozwiązaniem będzie inwestycja wszystkiego od razu, jeśli zakładasz, że kursy spadną, lepsze będzie późniejsze wejście, a plan oszczędzania będzie kompromisem. Ponieważ jeśli kursy będą się zachowywać inaczej niż przewidywano, zanosisz stratę z powodu zbyt wczesnego lub zbyt późnego zainwestowania.

4. Nikt tego nie wie, ale ponieważ bezpłatne konta oszczędnościowe stopniowo znikały, a koniec złych dochodów dla banków nie jest przewidywalny, podwyżka opłat w tej dziedzinie jest możliwa... dlatego dobrze jest mieć depozyty w różnych bankach i w razie potrzeby z nich korzystać.

5. Zawsze pojawiają się koszty, nawet jeśli nie korzystasz z samochodu, podobnie jak koszty związane z tym, że w ogóle istnieje ETF. Aktywne fundusze mają koszty 1,5% i więcej. Nigdy nie było niczego za darmo. Koszty zawsze były w jakiś sposób wliczone.

Napisany przez 2tneub
Ja, zacząłem od podobnego podziału. Model 3 ETF (Świat/Europa i EM) był na przykład bardzo popularny na forum finansowym i moim zdaniem pochodzi od Kommera. Pozwala on zrównoważyć dominację USA w MSCI World. Jednak depozyt i programy oszczędnościowe wymagają pewnego rozmiaru. Moim zdaniem przy wpłacie 40 € u Ciebie tego nie ma. Czy w ogóle można inwestować mniej niż 50 € w ING?

Do tego dochodzi fakt, że czasami darmowe programy oszczędnościowe się kończą. Wtedy opłaty przy niskich wpłatach są oczywiście wygórowane, więc zaczynasz oszczędzać w nowym bezpłatnym ETF-ie i jesteś postawiony przed wyborem, czy dokonać przetasowania czy nie. Przez tę rekomendację na forum finansowym poszedłem w stronę korzystania z moich kwot wolnych i przeniosłem się na Vanguard FTSE All World jako jedyne ETF. Jest on niedrogi i łatwy w obsłudze. Nawet jeśli np. pobierane są opłaty w wysokości 1,50€/transakcję, to przy wpłacie 200 € nie ma takiego znaczenia, jak przy 40€. Jeśli opłaty są nadal zbyt wysokie, można przełączyć się też na transakcje kwartalne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata