Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Pytania początkującego

Napisany przez PDM
Cześć i życzę miłego dnia,

zarejestrowałem się tutaj, żeby móc zadać kilka pytań.

Kilka dni temu zacząłem interesować się inwestycjami po raz pierwszy i co mogę powiedzieć, mam kilka pytań, na które nie potrafię odpowiedzieć sam, i nie mogę znaleźć rozwiązań w sieci.

Najpierw zainteresowałem się akcjami, przeczytałem trochę na ten temat, a następnie przyszła kolej na ETF-y.

Dla was moje pytania mogą wydawać się głupie, ale dla mnie są one bardzo ważne, aby rozwinąć podstawową wiedzę.

Co do akcji, zrozumiałem, że są to udziały w firmie. Można albo sprzedać akcje, jeśli ich wartość wzrosła, albo otrzymać dywidendę odnoszącą się do zysku firmy.

To jeszcze można zrozumieć, ale mam problem ze zrozumieniem ETF-ów.

W tym systemie inwestycyjnym nie ma menedżera funduszu, który aktywnie dywersyfikuje portfel w celu osiągnięcia jak najlepszych zysków, ale przeczytałem, że ETF-y odzwierciedlają indeks.

I tu tkwi problem. Kiedy kupuję ETF-y, kto dostaje moje pieniądze? Czyli jest się zależnym od tego, jak rozwija się np. indeks DAX, zysk będzie możliwy tylko wtedy, gdy ten będzie stale rosnął, prawda?

Jeśli np. kupię ETF-y DAX, co dzieje się z moimi pieniędzmi, gdzie one trafiają, co można z nimi zrobić?

Czy kupując więcej udziałów funduszu za wyższe wpłaty, dlatego mam większe szanse na zysk przy wyższych wprowadzonych kapitałach?

Trochę to wszystko wydaje się dość skomplikowane, jeśli nigdy wcześniej nie miało się z tym do czynienia.

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
ETF DAX odtwarza indeks DAX. Oznacza to, że akcje będące w DAX są również obecne w ETF. Wzrost wartości akcji w ETF oznacza wzrost wartości ETF, i odwrotnie.

Istnieją dwie rodzaje ETF: Thesaurierende (kapitalizujące zyski) i Ausschüttende (wypłacające zyski). W przypadku pierwszej kategorii, dywidendy z akcji są reinwestowane w postaci nowych udziałów. W przypadku wypłacającego ETF, dywidendy są wypłacane.

Ponadto istnieją konta, które automatycznie reinwestują wypłacone dywidendy bez dodatkowych opłat w przypadku ETF wypłacających dywidendy.

Poza tym nie zrozumiałem pytania.

Napisany przez StGe1973
ETF nie zawiera tylko akcji, ale także wagę tych akcji, czyli DAX nie składa się tylko z 30 firm, ale również te firmy mają różne wagi, np. SAP 10%, Telekom 5%, Deutsche Bank 3% (liczby przykładowe).

ETF robi dokładnie to, co możesz również zrobić jako inwestor indywidualny. Odtwarza ten indeks, czyli wszystkie firmy z ich wagami są dokładnie tak obecne w ETF, czyli SAP z 10% kwoty inwestycyjnej ETF, Telekom 5% itd.

Twoje pieniądze są inwestowane w ten sposób poprzez ETF: 10% w SAP, 5% w Telekom, itd., ponieważ dokładnie to robi ETF, gdy ma środki do zainwestowania. Kupuje dokładnie te akcje według ich wag, aby zawsze zachować taką samą wagę jak w DAX.

Tło faktycznie wygląda następująco:
Aktywne fundusze zarządzane kosztują więcej (menedżer funduszu chce być opłacany za swoje usługi) i doświadczenie pokazuje, że aktywne fundusze zarządzane rzadko długoterminowo przewyższają rentowność indeksu. Indeksem jest właśnie ETF, który po prostu stuprocentowo i bez aktywnego zarządzania po prostu odtwarza np. DAX (firmy według wagi).

Napisany przez ZehWeh
Wszystko zależy od rodzaju replikacji. W przypadku fizycznego ETF wartości indeksu są kupowane dokładnie tak, jak są one tam obecne. Przykładowo, schemat wagowy mógłby być oparty na kapitalizacji rynkowej, co oznacza, że bardziej wartościowe przedsiębiorstwa zajmują większą pozycję niż mniejsze!

Jeśli teraz np. kupisz ETF na DAX za 1000 €, na przykład Lyxor Core DAX, to twój pieniądz trafia do Lyxor, emitenta, który następnie kupuje udziały w indeksie zgodnie z wagami, zatem trafia do przedsiębiorstw zawartych w indeksie. Emitent pobiera swoje opłaty bezpośrednio z aktywów ETF, zazwyczaj wynoszące około 0,x%. Warto wiedzieć, że gdy kupujesz akcje samodzielnie, zazwyczaj również otrzymujesz prawo głosu na walnych zgromadzeniach spółki. W przypadku ETF to prawo głosu przysługuje emitentowi, ponieważ to on nabył i zarządza udziałami. Sposób korzystania z tych praw różni się w zależności od emitenta. Niektórzy je wykorzystują, inni nie. Jeśli jednak korzystają, decyzje podejmowane są w interesie inwestorów. Dla inwestora indywidualnego jest to jednak zupełnie nieistotne, ponieważ posiadając kilka akcji nie można wpłynąć na działalność spółki wartą miliardy! W przypadku dywidendowych ETF dywidendy przedsiębiorstw są również przekazywane 1:1, zazwyczaj kwartalnie lub półroczne. W przypadku kapitalizujących ETF dywidendy są natychmiast reinwestowane.

Wyobraź sobie ETF tak jak koszyk zakupowy, w którym znajdują się wszystkie produkty. Musisz jednak kupić tylko koszyk. Oprócz tego istnieją również rodzaje replikacji syntetycznej i zoptymalizowanej. W przypadku zoptymalizowanej pomijane są bardzo małe pozycje, a kupowane są tylko te, które mają największy wpływ na indeks. Syntetyczne ETF działają trochę inaczej i są trochę bardziej skomplikowane, ale nie chcę Cię nimi zanudzać, chcę jedynie abyś o nich usłyszał.

Dzięki ETF-om można się tanio zdywersyfikować. Na przykład Vanguard FTSE All World zawiera około 3700 pozycji akcji i obejmuje około 90% globalnej kapitalizacji rynkowej. Niemożliwe jest osiągnięcie tego samego przy użyciu pojedynczych akcji. Nawet jeśli kupiłbyś tylko dwadzieścia największych pozycji, musiałbyś ponosić opłaty za transakcje/kupno/sprzedaż/rebalansowanie, co w końcu obniża Twoją stopę zwrotu. Pojedyncze akcje mogą oferować większe możliwości zysku, ale wiążą się także z większym ryzykiem strat. Gdy firma XYZ zbankrutuje, Twoje akcje od razu tracą wartość, a Ty poniesiesz całkowitą stratę. Jeśli zainwestujesz w ETF, który śledzi indeks, w którym znajduje się ta firma XYZ, wartość ETF-u spada tylko o wartość, jaką ta firma tam reprezentuje.

Z aktywnymi funduszami jest to kwestia dyskusyjna. Przedstawiciele banków detalicznych zawsze wmawiają, że zaletą aktywnego funduszu jest to, że działa on aktywnie i może lepiej zareagować na spadki, na przykład bijąc rynek i generując dodatkowy dochód. Oczywiście chcą za to pieniądze, zazwyczaj około 2-3%, a zakup zazwyczaj wiąże się również z opłatą za nabytą jednostkę uczestnictwa, a te koszty trzeba najpierw odzyskać. A tak naprawdę nie więcej niż 5% aktywnych funduszy jest w stanie regularnie przewyższyć swój indeks. Oznacza to, że nie tylko radzą sobie gorzej niż sam indeks, ale również z powodu opłat można nawet nie zauważyć, że spadek może spowodować straty. Nawiasem mówiąc, w przypadku kryzysów aktywne fundusze nie radzą sobie lepiej niż pasywne, co wielokrotnie się pokazywało w przeszłości. Ostatni raz podczas kryzysu COVID-19. W banku praktycznie nie dowiesz się nic o ETF-ach, ponieważ instytucje te nie mają z nich zysków, jak z funduszy.

Napisany przez HaNozri
Witam Was

Zarejestrowałem się tutaj, aby podziękować ZehWeh za ten post.

Jestem zupełnym nowicjuszem w świecie finansów, moje jedyne doświadczenie sięga przełomu wieków, kiedy to w okolicach 90% naszych pieniędzy, około 30 tys. marek niemieckich, podarowaliśmy Deutsche Telekom i braciom Hafner. Od tamtej pory nie odważyłem się na nic w tym kierunku.

Teraz jednak muszę zająć się swoją miesięczną emeryturą, jako osoba samodzielna nie mam nic z ustawowego, prywatne już zostało wypłacone. Nie mam do Was pytań, muszę jakoś sam przebrnąć (doradztwo finansowe?, organizacja ETF?, zakup metali szlachetnych?, czy może jednak lokata terminowa w moim banku?). W każdym razie jeśli jednak zdecyduję się na ETF, planuję tutaj założyć wątek, aby podzielić się tym, co stało się z moimi 300 tys. euro. Ponieważ najlepsza rada to doświadczenie innych.

Miłego weekendu
HaNozri

Napisany przez bruno68
Halt PDM,

tak już nie może być!

Oczywiście, są akcje, ale teraz istnieją różne rodzaje. Są

- Akcje zwykłe składające się z prawa do udziałów, głosu i dywidendy
- Akcje uprzywilejowane składające się z prawa do udziałów, bez prawa głosu, z przedlub dywidendy*

Dotychczas Zarząd może zdecydować, z powodów bilansowych lub zadłużenia, że wypłata dywidendy dla akcji uprzywilejowanych zostaje zawieszona! To powoduje przekształcenie akcji uprzywilejowanych w akcje zwykłe!
Co oczywiście idzie kosztem głównego akcjonariusza, zmniejsza wpływ na Zarząd, gdyż dystrybucja miejsc w Radzie Nadzorczej uległa zmianie!

Teraz druga, najważniejsza część dla ludzi. Fundusze lub ETF-y, tutaj istnieje wiele wariantów, które działają równolegle, w formie mieszanej i w innych formach.

Dla obu rodzajów inwestycji istnieją:

Rynek pieniężny, obligacje, obligacje, papiery wartościowe, formy inwestycji włącznie z mieszane!

Klasyfikacja jest przede wszystkim dokonywana przez czynnik Ryzyko z Stratą i ewentualnym Zyskiem w określonym okresie czasu!

Jeśli uwzględnię tylko czynnik Czas trwania, stanie się jasne! Chodzi tylko o podstawową zasadę!

Jeśli Klient A kupuje 01.01.2022 formę inwestycji za 10.000 € po cenie 100 € za sztukę, otrzymuje 100 jednostek!
Jeśli Klient B kupuje 30.06.2022 formę inwestycji za 10.000 € po cenie 50 € za sztukę, otrzymuje 200 jednostek!

Gdy ustalamy datę rozliczenia na 31.12.2022, obaj klienci odnoszą różne stopy zwrotu, Klient A rzeczywiście ponosi stratę 50 %, podczas gdy Klient B zyskuje realnie 100 %!

Co więcej, Klient A pozostaje w pułapce straty, dopóki cena handlowa nie wróci do 100 € za jednostkę lub więcej.
Sytuacja wygląda inaczej dla Klienta B - jeśli wartość jednostki wzrośnie tylko o 1 €, zysk wzrośnie o 200 € lub 2 %!
Teraz pytanie - czy w tym przykładzie indeks odgrywa rolę? Wcale! Nawet jeśli obaj inwestorzy pozostają na rynku przez dziesięciolecia, nic się nie zmienia.

A co to w ogóle jest indeks? Najważniejsze firmy? Tak, oczywiście, ale właściwe jest również to, że kapitalizacja rynkowa jest istotna dla indeksu! Ale czy kapitalizacja rynkowa jest istotna dla rentowności?
Nie, wielkość firmy nie ma znaczenia dla rentowności!

Dlatego firma, efektywnie wykorzystując inwestycje kapitałowe, może osiągnąć znacznie wyższą stopę zwrotu, niż jakiejkolwiek duże przedsiębiorstwo.

Spójrzmy na firmę Steinhoff, której wartość wynosiła mniej niż 0,045 € w 06.2020 r., dzisiaj jest znowu warta 0,28 € w dniu 28.01.2022, co oznacza zysk 620 % w ciągu 18 miesięcy.
Więc kupując 100.000 akcji za 4.500 €, wartość w dniu 28.0.2022 r. wynosi 28.000 €.

Tylko jedno pytanie: Czy jakakolwiek pasywna inwestycja w indeks finansowy może być kiedykolwiek lepsza niż odwzorowany indeks? Pamiętaj: Nigdy nie może istnieć lepszy pasywny ETF.

Gdyby ETF był lepszy od indeksu, który odzwierciedla, nie byłby już pasywny, a zatem byłby aktywny i związany z wyższymi kosztami!

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Oczywiście, Bruno, inwestycja pasywna nie może być lepsza od indeksu. Ale należy również dodać, że nie może być gorsza. ETF po prostu podąża za swoim indeksem.

Przy okazji nie każdy indeks jest podzielony według kapitalizacji rynkowej. Kryteria te ustala osoba lub instytucja wydająca dany indeks. Na przykład, DAX jest ustalany przez giełdę frankfurcką.

Napisany przez PDM
Cześć! Chcę się podziękować, choć nieco spóźnionie, za wszystkie informacje i odpowiedzi. Przeczytałem wiele na temat Finanzfluss, w różnych książkach i na innych stronach internetowych i udało mi się wyciągnąć kilka ważnych punktów. Chciałbym zainwestować początkowo w dwa ETF-y. Jeden jest tworzący, który ma zabezpieczyć przyszłość, a drugi to dywidendowy ETF. Chciałbym zapytać, kiedy należy zdecydować się na którą opcję. Zakładam, że dzięki regularnym reinwestycjom najlepsza stopa zwrotu będzie osiągnięta w perspektywie 10-15 lat, prawda? Z drugiej strony uważam też dywidendy za interesujące, ponieważ dzięki nim można fizycznie otrzymać część zysków w postaci pieniędzy. Odnośnie metody replikacji, uważam, że metoda fizyczna i optymalizowana jest bardziej korzystna od syntetycznej, ze względów bezpieczeństwa i kosztów (TER), które w przypadku replikacji fizycznej są zazwyczaj na akceptowalnym poziomie. iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc) ISIN IE00B6R52259, WKN A1JMDF HSBC MSCI World UCITS ETF USD ISIN IE00B4X9L533, WKN A1C9KK Wybrałem te dwa ETF-y, które mają niskie roczne koszty, duży portfel, optymalnie działają, zarówno w formie dywidendy, jak i tworzącej, z globalnym zróżnicowaniem sektorowym (przemysł na świecie/kraje rozwijające się). Ponieważ jestem absolutnym nowicjuszem, zacząłbym od miesięcznej inwestycji w wysokości 25 euro oraz jednorazowej inwestycji w wysokości 100 euro w oba ETF-y, oba przez 10 lat. Obecnie planuję podzielić swoje wynagrodzenie procentowo, choć zajmie mi to trochę czasu, ponieważ w ciągu najbliższych dwóch miesięcy wygasają niektóre umowy, co zwiększy moje budżet odpowiednio. Około 10% chciałbym przeznaczyć na regularne inwestycje, czyli około 200 euro. Co o tym myślicie? Czy przeoczyłem jakieś istotne rzeczy?

Najpierw zainwestuj w dywidendujący ETF, aż osiągniesz bezpieczne granice 801€/1602€, dopiero potem wpłacaj do kapitałowiec. Chętnie z jednym z ponad 1600 pojedynczych aktywów.
Wybierz odpowiedni fundusz, którego koszty regularnej inwestycji będą niskie. Wszystko powyżej 0,5% od sumy oszczędności przy zakupie jest zbyt drogie, a opłata za prowadzenie konta nie powinna przekraczać 15€ rocznie.
Dywidendy powinny być również reinwestowane w fundusz bez dodatkowych opłat, tworząc nowe jednostki. W ten sposób wykorzystujesz ulgę podatkową i dywidendy pracują dla Ciebie bez konieczności podejmowania działań.

Napisany przez PDM
Tag,
dziękuję za szybką odpowiedź!
Mieszkam w Austrii i o ile wiem, tutaj nie istnieje ten próg zwolnienia podatkowego, tutaj od razu trzeba płacić podatek od dochodów kapitałowych.
Co do reszty informacji, będę je brał pod uwagę.
Pozdrawiam

wtedy opodatkowanie może być inne niż w Niemczech. Zarówno dla dywidend jak i dla kapitalizacji. Nie znam austriackich przepisów.

Napisany przez PDM
Jeśli chodzi o opodatkowanie, skontaktuję się po prostu z urzędem skarbowym.
Napisałeś mi w wątku, abym zwrócił uwagę na więcej pozycji.
Czy pozycje oznaczają liczbę firm, które są uwzględnione? Jeśli chcę mieć ETF na świat, który obejmuje kraje rozwinięte i wschodzące, to właściwie nie mogę znaleźć takiego, który zawiera więcej niż 1600 pozycji. Czy mógłbyś mi wyjaśnić, jak najlepiej je znaleźć?

MSCI AWCI imi
FTSE all World
FTSE AWCI

Napisany przez ZehWeh
Wybrałeś sobie ACWI i MSCI World. Te fundusze zazwyczaj nie są jednakowo zarządzane jednocześnie, ponieważ mają one częściowe pokrycie. Spółki obecne w MSCI World prawdopodobnie znajdują się również w ACWI. Różnica polega na tym, że ACWI już zawiera udziały w rynkach wschodzących, czego nie ma w MSCI World. W MSCI World są obecne tylko kraje rozwinięte!

ACWI lub FTSE to ETF-y do jednoetapowych portfeli. Są one trzymane jak najprostsze. Niektórzy dodają do tego ETF-y z małymi spółkami lub, jeśli ktoś ma ochotę z powodu dużej skłoności do USA, dodają również ETF-y z Europą, choć nie jest to konieczne.

Zazwyczaj do MSCI World przyłącza się także ETF-y rynków wschodzących. Jednak w ciągu ostatnich 3 lat rynki wschodzące radziły sobie bardzo słabo i praktycznie nie przynosiły dodatkowej stopy zwrotu, dzięki czemu portfele z MSCI World lub ACWI radziły sobie lepiej (ponieważ w ACWI udział rynków wschodzących wynosi tylko 12%).

Przy niskiej stopie oszczędzania na początku zalecałbym inwestowanie tylko w 1 dywidendowy ETF. Możesz zdecydować się albo na MSCI World, albo na ACWI lub FTSE All World. Kiedy twój portfel osiągnie określony poziom i nabierzesz więcej doświadczenia, zawsze możesz przekształcić swój portfel!

Napisany przez PDM
Dziękuję za Twoją szczegółową odpowiedź.Zakładałem, że sensowne jest wybranie zarówno dywidendowego, jak i kapitalizującego ETF-a.Vanguard FTSE All-World UCITS ETF o wypłacie DywidendyISIN IE00B3RBWM25, WKN A1JX52W takim razie wybiorę ten i zacznę dbać o ciągłe pogłębianie wiedzy.Dzięki!Pozdrawiam

Napisany przez PDM
Fundusz inwestycyjny Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) gromadzący aktywa, ISIN IE00BK5BQT80, WKN A2PKXG. Ponad 4000 akcji, ale niemożliwy do zakupu u mojego brokera. Chyba muszę otworzyć nowe konto.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata