Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa budowlana i zakup domu

Napisany przez Jonas2909
Cześć,

to jest mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję otrzymać pomocne wskazówki od doświadczonych użytkowników!

Oto moja sprawa:

Mam 25 lat i planuję kupić Dom. Ta decyzja jest dobrze przemyślana, i jestem świadomy wszystkich zobowiązań z nią związanych.

Rozpocząłem ten projekt zakupu domu na wiosnę zeszłego roku, wydobywając mój stary budżetowy, który podpisałem jako młody człowiek. Na koncie było niewiele pieniędzy, a było przeznaczone na kwotę 30 000 €.
Pośrednikiem umowy był mój pierwszy kontakt, więc umówiłem się na spotkanie osobiste.

Na spotkaniu najpierw wyjaśniłem, że zakup domu powinien nastąpić najwcześniej w październiku, ponieważ dopiero wtedy zostanę urzędnikiem na całe życie i wcześniej nie chcę podjąć tego ryzyka. Rzeczywistym powodem mojej obecności było zorientowanie się, jaki mam budżet do dyspozycji.

Kwota ta została oszacowana lub obliczona. (Łącznie 200 000 €)

Niestety, ze względu na wiele błędnych decyzji finansowych w przeszłości, nie miałem dużych oszczędności, więc chcieliśmy się z tym zmierzyć. Z tego powodu doradził mi mój doradca, aby zainwestować wszystko, co mogę odłożyć na mój budżet. Poradził także podnieść kwotę do 120 000 €. Tak też zrobiliśmy, za co zapłaciłem bolesne opłaty w wysokości 990 €.

Obecnie mój budżet działa, i mogłem wpłacić na niego 10 000 € w ciągu 6 miesięcy. Dodatkowo otrzymałem od rodziny zgodę na udzielenie mi pożyczki na zakup domu w wysokości do 20 000 € bez odsetek.

Na razie nie znalazłem odpowiedniego domu. Dlatego miałem dużo czasu na zastanowienie się nad innymi kredytodawcami. Wnioskiem innych instytucji jest, że mogą mi udzielić finansowania w wysokości 350 000 €.

Ponadto mogłem przeczytać więcej na temat budowy majątku. Zazwyczaj nie poleca się budowania majątku za pomocą budżetów. Mój budżet działa, a ja mam tam ustaloną stałą miesięczną ratę w wysokości 500 € + wszystko, co mogę, jednak nie wiem, czym mi to pomoże.

Czy mogę użyć wpłaconej kwoty z mojego budżetu na zakup domu, na przykład w kwietniu tego roku, jako kapitału własnego? W mojej umowie wypłaty podano, że nowe bieżące rozliczenie budżetowe rozpoczęło się 01.07.2020 r.

Niestety, nie znalazłem innych danych w moich dokumentach.

Jak radzilibyście mi kontynuować?

Czy powinienem dalej oszczędzać na koncie oszczędnościowym i starać się uzbierać jak największą kwotę oraz żywić budżet tylko ze składek pracowniczych, czy może mój budżet ma jednak jakąś wartość?

Dziękuję za przeczytanie i życzę miłego weekendu!

Napisany przez Marc2512
Czy BSV musi być gotowy do przydziału? Jeśli teraz został podniesiony, to zajmie to jeszcze x lat, czy coś mnie ominęło? Dlaczego finansować poprzez BSV? Już samo stwierdzenie: 990 EUR opłat... Jako urzędnik powinienem być w stanie uzyskać zwykłe finansowanie budowy...

Napisany przez Jonas2909
Marc2512 pisze:
Czy BSV nie musi być gotowy do przydziału aby to osiągnąć? Jeśli teraz został zwiększony, to zajmie to jeszcze x lat, czy mam coś na ten temat źle? Dlaczego finansować poprzez BSV? Już samo stwierdzenie: 990 EUR opłat...

Dokładnie to samo myślałem i to był powód, dla którego tu piszę. Chcę upewnić się, że nie popełniam błędu, inwestując nadal wszystko, co mogę, w Bausparera, że wtedy pieniądze też mi coś dadzą.

Napisany przez 2utopus
Wartościowe może być gromadzenie wielu państwowych dopłat w ramach umowy oszczędnościowej na cele budowlane - dodatki pracownicze/ oszczędnościowe dla pracowników/ premia mieszkaniowa - a nawet Riester - zależy to od indywidualnego przypadku, więc należy się DOBRZE wcześniej zorientować, jakie są zalety i wady - można także podzielić umowę oszczędnościową na cele budowlane i w ten sposób otrzymać np. 30 tys. € bez wpisu hipotecznego - oczywiście zawsze zależy to także od oprocentowania umowy oszczędnościowej na cele budowlane i sytuacji na rynku - to po prostu przykład obliczeniowy.

Należy jednak pamiętać, że doradca w sprawie umowy oszczędnościowej na cele budowlane nie jest doradcą, lecz sprzedawcą, który otrzymuje prowizje.

Oczywiście można także wykorzystać wpłacony kapitał na finansowanie budowy - oczywiście trzeba byłoby w takim przypadku ewentualnie wypowiedzieć umowę i stracić wtedy opłaty, jeśli wskaźnik oceny nie osiągnął jeszcze wartości umożliwiającej przyznanie.

Czy istnieje protokół doradczy dotyczący zawarcia umowy oszczędnościowej na cele budowlane? Być może można to jeszcze cofnąć z powodu błędnego doradztwa?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Kiedy przeczytałam, że ponownie skorzystałeś z usług maklera, byłam pewna, że pojawi się nowa umowa oszczędnościowa lub zwiększenie kwoty kredytu...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Jonas, no widzisz. Jaki sens ma zwiększenie kwoty oszczędności budowlanych do 120 000 EUR i wpłacenie 10 000 EUR, jeśli umowa oszczędności budowlanych nie będzie gotowa do rozdzielenia? Jakie stopy kredytu mieszkaniowego są tutaj związane?

Jeśli ktoś inny powiedział Ci, że kwota finansowania wynosi 350 000 EUR, to jest to jakieś oświadczenie, prawda? Czy ta kwota mieści się w Twoim przedziale cenowym dla nieruchomości? Jeśli tak, to może wcale nie potrzebujesz oszczędności budowlanych, lecz raczej zabezpieczenie przed gwałtownym wzrostem stóp procentowych za 10 lat lub coś w tym rodzaju. Nikt jednak nie wie, dokąd zmierzają te stopy procentowe.

Jeśli planujesz teraz zakup domu, warto sprawdzić stopy procentowe dla długoterminowego kredytu na 10, 15, 20 lat. Poproś o protokół doradczy i ewentualnie rozważ cofnięcie zwiększenia kwoty oszczędności budowlanych.

Napisany przez Elex85
Muszę się zgodzić z Herrmülerem!
Pozdrowienia dla pośrednika za hojną prowizję od oszczędności budowlanych.

Jest to całkowicie normalne w dzisiejszych czasach, że zazwyczaj to konsumenci są oszukiwani przez drugą stronę.
Jeśli nie zorientowałeś się wcześniej, możesz natychmiast zostać sprzedany takim bezsensownym kredytem budowlanym.

No cóż, wygląda na to, że jeszcze nie wszystko jest stracone.
Jako urzędnik dostajesz dobre kredyty ratalne plus ewentualnie korzystne kredyty pracodawcy, aby później obniżyć stopę obciążenia.

Polecam znalezienie doświadczonego doradcy finansowego, który pokaże ci właściwą drogę.

Napisany przez BenniG
Cześć Jonasie,
aby rozpocząć projekt zakupu domu, rozsądnym jest najpierw mieć koszty dodatkowe zakupu (między 9 a 12% ceny zakupu) jako kapitał własny - czyli w Twoim przypadku około 35,000 €.
Wielu banków oferuje spadki oprocentowania co 5%. Innymi słowy, jeśli oprócz kosztów dodatkowych zakupu możesz zdobyć 10% ceny zakupu (łącznie więc 70,000 €), długoterminowo będzie to zdecydowanie korzystniejsze niż gdybyś miał tylko 35,000 €.
Przykładowo, jeśli pożyczyłbyś 350,000 € po 2% oprocentowania i płaciłbyś równą ratę (annuitet) w wysokości 1,000 € miesięcznie, skończyłbyś spłacanie po 44 latach.
Natomiast, gdybyś musiał pożyczyć tylko 315,000 € i miał 1,5% oprocentowania, płacąc 1,000 €, skończyłbyś po 33 latach.
Zaproś sobie do zabawy z tymi liczbami na https://www.zinsen-berechnen.de/kreditrechner.php.

Dokonana przez Ciebie podwyżka i dodatkowa wpłata pieniędzy faktycznie nie była najlepszym pomysłem, ponieważ zgodnie z umową będziesz mógł z nich skorzystać dopiero za kilka lat. Zgadłbym tego twojego pierwszego kontaktu na księżyc, a także powiedziałbym o tym Twoim znajomym. Z pewnością znajdą się jeszcze inni zainteresowani zakupem w nadchodzących latach.
Ten gość zrobił dokładnie to, co jest najbardziej niekorzystne dla Twojego zakupu domu. Stary plan oszczędnościowy (Bausparvertrag) mógłbyś wspaniale wykorzystać do zwiększenia swojego kapitału własnego, czyli zainwestować 30,000 €, mimo że masz tylko 15,000 € oszczędności. Oczywiście stopa oprocentowania dla pożyczki z planu oszczędnościowego nie byłaby tak korzystna, ale spłata tego typu pożyczki od planu oszczędnościowego przebiega stosunkowo szybko, w porównaniu do dużej sumy kredytu głównego, co oznacza, że nawet niewielka poprawa oprocentowania w ciągu lat przyniesie znacznie większy zysk.

Więc zrób sobie bilans finansowy:
- ile pieniędzy (Twoje i Twojej rodziny) możesz obecnie zebrać?
- jakie jest Twoje miesięczne dochodzenie netto po odjęciu składki ubezpieczenia zdrowotnego?
- jakie są Twoje obecne miesięczne obciążenia finansowe?

Z tymi informacjami my (całe forum) możemy wskazać Ci przybliżoną kwotę, która jest możliwa, ale także mądrze jest zainwestować.

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez C. Andreas
Która to kasa budowlana i jaki to jest tarif?

Jak słusznie zauważył i opisał BenniG, w Twojej sytuacji umowa na 30 000 euro byłaby w pełni wystarczająca, ponieważ poprzez przyjęcie przydziału (jeśli byłby on osiągnięty), mogłabyś uznać 30 000 euro jako czysty kapitał własny.

Teoretycznie możesz to wciąż osiągnąć, jeśli podzielisz lub obniżysz sumę budowlaną. W tym celu zadzwoń do kasy budowlanej, aby zapytać: Jeśli obniżę sumę budowlaną do 50 000 euro (40 000, 30 000....) kiedy wtedy otrzymam przydział?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata