Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Optymalna lokata pieniędzy obecnie

Napisany przez miniknall
Cześć wszystkim, zastanawiam się właśnie, jak sensownie ulokować moje oszczędności.

Aktualnie mam około 150.000 euro na koncie bankowym. Dodatkowo po 12.000 euro i 7.000 euro na książeczkach oszczędnościowych. Znane są jako formy inwestycji o słabych stopach zwrotu.

Macie pomysły lub propozycje na rozsądną inwestycję? Mam 36 lat, jestem urzędnikiem państwowym na całe życie w wyższej służbie. Mam partnerkę życiową, jednak nie jesteśmy jeszcze małżeństwem i nie mamy dzieci.

Aktualne miesięczne dochody netto wynoszą około 3500 euro, z tendencją wzrostową. Razem z moją partnerką, która także jest urzędniczką, wynoszą około 5500 euro miesięcznie.

Obecnie mieszkamy w spłaconym mieszkaniu własnościowym mojej partnerki (przekazanym jej przez rodziców). Naszym celem jest jednak zakup domu na własność i zamieszkanie w nim za dwa lub trzy lata. Oczywiście chcemy wnosić do zakupu pewną ilość wkładu własnego.

Napisany przez ZehWeh
Przy horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym 2-3 lata zostaje właściwie tylko lokata terminowa. Wszystko inne jest zbyt ryzykowne.

Tylko po to, aby to sobie uświadomić: Gdybyś na początku miesiąca zainwestował/a 150 000€ w akcje lub fundusz ETF, Twoja inwestycja byłaby teraz warta jedynie 140 000€ lub mniej. Dla inwestorów długoterminowych nie stanowi to problemu, trzeba poczekać, ale co zrobisz, gdy będziesz wtedy dokładnie potrzebować swojego kapitału własnego?

Maksymalnie możesz zainwestować niewielką część swoich środków w sposób ryzykowny, ale tylko wtedy, gdy w razie czego możesz na to zrezygnować.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@miniknall, Bilfinger wypłaca 11 maja dodatkową dywidendę obok dywidendy zwykłej. Zwrot wynosi 15% w tym roku.
Również aktualna rekomendacja w Wirtschaftswoche.

Napisany przez 2titan1981
W przypadku kapitału na imprezy, ewentualnie tylko niewielki udział w ETF z szansą na pokonanie inflacji, ale z odpowiednim ryzykiem.

Zalecałbym zachowanie niskiego udziału w ETF, ponieważ przewiduję burzliwe czasy na giełdzie. Obecnie byłoby dla mnie zbyt ryzykowne.

Jeśli masz inne zdanie, możesz podjąć ryzyko. Ponieważ nikt nie wie, co się stanie, każdy musi sam zdecydować, co robi.

Przy zakupie domu należy zwrócić uwagę na to, że osoba, która wnosi proporcjonalnie większą wartość, posiada więcej udziałów w domu. W przypadku sporu ten, kto włożył mniej, ale więcej otrzymuje zyskuje.

Napisany przez 2utopus
Bankkaufmann pisze:
@miniknall, Bilfinger wypłaca 11 maja dodatkową dywidendę obok zwykłej dywidendy. Zwrot wynosi 15% w tym roku.
Aktualna rekomendacja w Wirtschaftswoche.

Przy czym dywidenda jest wypłacana z kapitału zakładowego akcji - a akcje zazwyczaj tracą na wartości dzień po wypłacie dywidendy.
Ponadto konieczne może być zapłacenie podatku od zysków kapitałowych, w razie braku dyspozycji zwolnienia.

Inwestowanie w pojedyncze akcje jest oczywiście bardzo spekulacyjne.

Napisany przez ZehWeh
Ostatniego tygodnia wartości technologiczne dostały mocno popołudniu, a także fundusze ETF World/All-World, ponieważ technologie zajmują w nich również znaczną pozycję.

W moim portfelu mam również Arero i nie poszedł tak daleko na dół. Myślę, że dlatego, że inwestuje m.in. w surowce i ogólnie rozkłada swoje aktywa na wiele klas aktywów.

Jeśli więc chcesz zrównoważyć inflację, czego nie możesz osiągnąć za pomocą lokat terminowych, a jednocześnie chcesz osiągnąć trochę zysku, może warto rozważyć również niewielką pozycję w Arero. W każdym razie nie jest to tak ryzykowne jak ETF z akcjami.

Oczywiście zależy to od tego, jakie mieszkanie chce się kupić i jaka jest dokładnie sytuacja indywidualna, ale przy 150 000 € maksymalnie zainwestowałbym 30 000 € w ryzykowne inwestycje. Resztę zainwestowałbym w lokaty terminowe.

Napisany przez bruno68
Brak sensu jest cokolwiek sugerować!

Dopóki klient nie wie, czego chce? Wszelkie sugestie są iluzoryczne!

Pytanie o przyszłość wytycza drogę, jaką podąża podróż!

Co ma więc kupić? Akcje, Dom,..?

Przyszłe warunki życiowe są decydujące, czy pieniądze powinny wylatywać z okna z impetem? Czy powinno nastąpić zachowanie kapitału, z lub bez corocznych wypłat!

Stąd należy odnaleźć najlepsze rozwiązanie spośród gąszczu życzeń klienta, tak aby zarządzanie majątkiem było właściwie skonstruowane!

Czy ma zamiar zrobić wszystko samodzielnie? W takim razie wystarczy tylko jedna aplikacja i przesłać tam pieniądze! Ale co wtedy z wakacjami, kto w piątek, 21.01. obserwował giełdę.

16:22
Ponownie czarny piątek: DAX poniżej 15.500
Dewastacja w DAXhausen: Wiodący indeks spadł poniżej poziomu 15.500 punktów po słabszym niż oczekiwano starcie handlu na Wall Street. Notował on spadek o 2,7 procent do poziomu 15.479 punktów. EuroStoxx50 stracił 2,2 procent, spadając do poziomu 4207 punktów.
DAX w międzyczasie znacząco spadł poniżej linii 200-dniowej. Następne wsparcie teraz znajduje się na poziomie 15.440 punktów. Jeśli to nie będzie działać, może szybko ruszyć w kierunku 15.000 punktów. Spółka Siemens Energy, zajmująca ostatnie miejsce w indeksie, zwiększyła straty do 17,4 procent.

Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko 2,7% w jeden dzień, byłoby to minus 4.300 €!

Nie, ten, kto nie może patrzeć na takie straszne dni czy tygodnie, powinien naprawdę przemyśleć zewnętrzne zarządzanie; pomimo kosztów!

Ale czy generuje się tylko pieniądze ponad parytetyczne? Wątpię!

Z drugiej strony:

doradca inwestycyjny zgodnie z GewO także bierze pieniądze, ale klient musi sam zadbać o pozyskanie instrumentów finansowych!

doradca inwestycyjny zgodnie z WpHG także bierze pieniądze za doradztwo i rocznie za inwestycję! A jeśli co roku płacisz 1,28% z NAV, to przy 150.000 € to około 1.920 € rocznie. Czy to nie taniej, biorąc pod uwagę, że dojdą jeszcze dodatkowe koszty 3.?

Jednak to, co widziałem w dziedzinie instrumentów finansowych, powoduje chęć płaczu, albo raczej powiedzieć: Lepiej żaden klient! Niech sami się cieszą, gdy już znikną pierwsze 120.000 €, staje się to po prostu niekwestionowanie niewarte uwagi.

Klient określa cel inwestycji, ale pośrednik sugeruje, a klient akceptuje to, co pośrednik sugeruje! Ale czy można zagwarantować, że to, co klient daje, zostanie spełnione!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata