Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Plan finansowy w biznesplanie przy zakupie nieruchomości.

Napisany przez rimex123
Cześć drodzy członkowie https://ci4.pl/,

planuję zakup nieruchomości i przekształcenie jej w działalność gospodarczą. Niestety nie mam doświadczenia w zakresie budowy ani przebudowy, ale mam pewne umiejętności w zakresie późniejszego zarządzania biznesem, którym mam zamiar się zająć.

Moim pomysłem jest najpierw przeprowadzenie rozmów z bankami na podstawie mojego biznesplanu, aby ustalić, czy i do jakiej kwoty bank byłby gotów sfinansować mój projekt. Nie mam jeszcze konkretnej nieruchomości na oku. W mieście jest kilka nieruchomości, które by się do tego nadawały.

Biznesplan mam praktycznie gotowy. Wyzwaniem jest jednak plan finansowy. Na przykład, w przypadku kosztów inwestycyjnych takich jak koszty przebudowy, koszty statyczne, koszty architektoniczne nie mogę podać żadnych konkretnych danych, ponieważ nie mam jeszcze nieruchomości do zakupu.

Wydaje mi się nieprofesjonalne wystąpić do banku bez pełnych danych kosztów.

Bardzo bym się ucieszył, gdybyście podali mi jakieś wskazówki dotyczące dalszego postępowania!

Mam już pewien pomysł:
Mogę skontaktować się z różnymi sprzedawcami nieruchomości i poprosić o dokumentację, taką jak plany mieszkań. Następnie mógłbym zwrócić się o wycenę / ofertę różnych firm budowlanych. W ten sposób miałbym przynajmniej ogólne wyobrażenie o kosztach. Nowe plany do ofert stworzyłbym samodzielnie (bez dokładnych obliczeń statystycznych).

Pozdrowienia

Napisany przez bruno68
DLACZEGO rimex123?

Planuję zakup nieruchomości i przeznaczenie jej na cele komercyjne. Niestety, moje umiejętności nie leżą w dziedzinie przebudowy/budowy, ale w późniejszym zarządzaniu działalnością komercyjną, której zamierzam się podjąć.

Co powinniście wziąć pod uwagę, to konieczność uzyskania zezwolenia od Izby Handlowej.

Obecny zawód pośrednika/ zarządcy nieruchomości będzie przechodził na nowy obszar zawodowy!

Będzie podlegał ustawom RDG, GWG, ...

Konieczna restrukturyzacja prawa dotyczącego pośrednictwa w obrocie nieruchomościami i jego integracja z Kodeksem cywilnym

""https://docplayer.org/35878054-Inhal...rzeichnis.html""

Stwierdzenie, że teraz jestem pośrednikiem, na podstawie § 34c GewO! - te czasy niedługo miną.

Niemniej jednak, mogą Państwo zakupić Dom i wykorzystać jej część do celów biznesowych w przyszłości, o ile uzyskają Państwo odpowiednie zezwolenie!

W związku z tym, jeśli nie ma domu, nie ma pieniędzy, nie ma biura, w konsekwencji nie potrzebujecie Państwo zezwolenia!

bruno68

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć rimex123, jak planujesz teraz kupić ten obiekt? 100% finansowanie czy ileś masz kapitału własnego?
Jeśli chodzi o zmianę użytkowania na jednostkę komercyjną, to w przypadku odpowiedniego obiektu niekoniecznie musisz informować banki.
Czy jesteś osobą rozpoczynającą działalność gospodarczą pod kątem analizy finansowej?
Dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą istnieją banki, które najwyżej finansują do 70%, resztę stanowi kapitał własny
W tej chwili brakuje po prostu dodatkowych informacji.

Napisany przez BenniG
Cześć Rimex,
co dokładnie rozumiesz przez zarządzanie działalnością gospodarczą?
Jeśli zarządzanie działalnością gospodarczą to twoje obszar działania, dlaczego chcesz zmagać się z przebudowami?
Ile nieruchomości już zakupiłeś?
Ile nieruchomości obecnie zarządzasz?
Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez 6Bankkaufmann
@BenniG, sądzę, że Rimex jeszcze nie kupił żadnej nieruchomości i chce to zrobić dopiero teraz.

Napisany przez rimex123
Jesteśmy młodym zespołem i rozważamy kredyt dla przedsiębiorców. Kapitał własny jest dostępny. Biznesplan nie stanowi dla nas problemu. Wszyscy pochodzimy z tej branży.

To wszystko są kwestie, w których się dobrze orientujemy.

Moje pytanie dotyczy, jak wspomniałem we wstępie, raczej planu finansowego i rozmowy z bankiem.

„Wyzwaniem jest plan finansowy. Na przykład w przypadku kosztów inwestycji, takich jak „koszty remontu”, „koszty konstrukcyjne”, „koszty architektoniczne” nie mogę podać żadnych danych, ponieważ nie mam konkretnej nieruchomości do zakupu.

Myśl o pojawieniu się w banku bez pełnych danych kosztowych budzi we mnie wrażenie nieprofesjonalizmu”.

Z jednej strony pomyślałem o po prostu umówieniu się na konsultację z bankierem, któremu ufam. Z drugiej strony myślę, że jako przedsiębiorca dobrze byłoby przeliczyć wszystkie koszty na fikcyjnym przykładzie. Ale jak już wspomniałem: trudno jest po prostu tak przybliżyć koszty, jak „koszty remontu”

Napisany przez Hubi87
Więc zaczynają się pojawiać coraz większe niejasności. Co to jest branża? Ogólnie rzecz biorąc, w banku powinieneś być już dobrze przygotowany, więc znajdź nieruchomość i skontaktuj się z pośrednikiem. Następnie poproś firmę budowlaną o przygotowanie ogólnego kosztorysu dla tej nieruchomości. Następnie udaj się do banku. Jeśli własny kapitał nie stanowi problemu, to po co finansowanie z zewnątrz? KfW udziela kredytów dla przedsiębiorców w małych firmach do 125 tys. euro i pokrywa 80% ryzyka kredytowego banku. Więc musisz już mieć wszystko dokładnie przeliczone, aby przekonać bank.

Napisany przez rimex123
Hubi87 pisze:
W takim przypadku musisz sporządzić ogólną ofertę na tę nieruchomość przez firmę budowlaną.
.

Dokładnie o to mi chodzi.

Firma budowlana, taka jak generalny wykonawca, może przygotować jedynie kosztorys lub ofertę, jeśli przedstawi się jej dokładne plany (np. plany działki itp.). Tych danych ja nie mam. Musiałbym więc najpierw wynająć architekta na własny koszt, który przygotowałby dla mnie wszystkie wymagane dokumenty. Dopiero wtedy mógłbym zwrócić się do partnera budowlanego.

Odkryłem dla siebie, że tym samym ponoszę koszty własne (architekt) i mam ryzyko, że bank ostatecznie odrzuci moje zamiary, a ja w najgorszym przypadku będę musiał ponieść te koszty.

Napisany przez Hubi87
Szukasz nieruchomości, która odpowiada temu, czego szukasz, a następnie kontaktujesz agenta nieruchomości. Następnie informujesz go, że Twoje bank potrzebuje planów mieszkania do przeprowadzenia weryfikacji finansowania, a następnie wysyła je do Ciebie. W przeciwnym razie zakładasz koszt około 1000 € za m² lub 1500 € za pomieszczenia wilgotne (łazienki itp.) dla domów/mieszkań komercyjnych. Dla powierzchni magazynowych znacznie mniej. Lepiej zaplanować większy poduszkę finansową niż za małą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata