Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości z prawem do mieszkania

Napisany przez HanJ
Dobry wieczór,do tej pory byłem jedynie zainteresowanym czytelnikiem na tym forum, ale teraz mam własne pytanie.Oto sytuacja:Moja partnerka i ja (niezamężni) planujemy przejąć Dom jej rodziców. Jest to Dom jednorodzinny z osobnym mieszkaniem dla lokatora. Mieszkanie dla lokatora nie jest wymienione oddzielnie w księdze wieczystej. Rodzice chcieliby pozostać na stałe w swoim mieszkaniu. Już wykonaliśmy ekspertyzę wartości.Wyniki:Wartość rynkowa bez prawa do mieszkania: około 700 000 €Wartość rynkowa z prawem do mieszkania: około 480 000 €Propozycja ceny obecnego właściciela: około 400 000 €Nasz problem dotyczy prawa do mieszkania. Zrzeczenie się rangi nie wchodzi w grę dla obecnych właścicieli. Chcą mieć pewność, że będą mogli pozostać w domu do końca życia, niezależnie od tego, co się stanie. Dla banków nieruchomość jako zabezpieczenie praktycznie nie istnieje.Jak najlepiej postąpić w takiej sytuacji? Czy istnieją banki, które mimo wszystko finansują takie przypadki na korzystnych warunkach?Dziękuję za pomoc.Z poważaniem,Jan

Napisany przez NaTwoim13
Na podstawie dostępnych informacji, które nie pozwalają na wnioskowanie o swojej zdolności kredytowej, nie można trwale odpowiedzieć na to pytanie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć HanJ, bank, który ma zapewnić finansowanie, skapitalizuje prawo do zamieszkania na podstawie zgody wpisu. Załóżmy, że bank również oszacuje skapitalizowane prawo do zamieszkania na kwotę 220 000 EUR (700 000 EUR - 480 000 EUR), wówczas ta kwota będzie miała pierwszeństwo w księdze wieczystej. Ze względu na problemy związanego z egzekucją w drodze licytacji komorniczej, bank na pewno nie będzie wspierać finansowania w wysokości 700 000 EUR. Jednak przy cenie zakupu 400 000 EUR i prawie do zamieszkania wartej 220 000 EUR, razem 620 000 EUR, współczynnik obciążenia kredytem jest tu dość wysoki - nieco poniżej 90%. Finansowanie jest możliwe do rozważenia, ale zależy od potwierdzenia wartości rynkowej 700 000 EUR oraz od Twojego dochodu.

Napisany przez HanJ
Dzień dobry,

już teraz dziękuję za odpowiedź @noelmaxim.

Moja partnerka i ja chcielibyśmy wnosić razem od 80 do 100 tys. euro kapitału własnego. Ostatecznie zależałoby to od wskaźnika obciążenia hipotecznego oraz ewentualnych różnic w oprocentowaniu.
Oboje mamy umowy o pracę na czas nieokreślony, jednak ja nadal jestem na okresie próbnym, ponieważ niedawno zmieniłem pracę. Nasz miesięczny dochód gospodarstwa domowego netto wynosi obecnie około 5200 euro, dzieci jeszcze nie ma.

Po zakupie chcielibyśmy jeszcze trochę poprawić Dom, co prawdopodobnie wiązałoby się z wydatkiem około 50-60 tys. euro. Część z tych pieniędzy byłaby przeznaczona na modernizacje (łazienka, okna dachowe).

Mam nadzieję, że te informacje pomogą lepiej zrozumieć sytuację, chętnie dostarczę dodatkowych informacji w razie potrzeby.

Z poważaniem,
Jan

Cześć HanJ, z naszego punktu widzenia ogólna opinia na temat oprocentowania i okresu spłaty pożyczki nie jest do końca pewna. Bez względu na to, jak wygląda oferta oprocentowania od pośrednika, w przypadku pierwszeństwa prawa do mieszkania, decyzja o tym, jak to ocenić i jakie oprocentowanie otrzymasz, należy wyłącznie do banku. Więc nie upieraj się na najlepsze oprocentowanie, ponieważ tutaj na pewno nie ma takiej możliwości.

Napisany przez HanJ
Dobry wieczór,

dziękuję za dotychczasowe wskazówki

Czy w takiej sytuacji ma w ogóle sens skorzystanie z pośrednika finansowego? Dla mnie brzmi raczej tak, jakby bezpośredni kontakt z bankiem był bardziej sensowny?

Z poważaniem

Jan

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście chodzą do banku, to wystarcza, zrobili tak również inni

//Link wygasł

również.

Cześć Hanj, dobry pośrednik finansowy pomoże ci odpowiednio przygotować finansowanie i wie, która bankowa preferuje zachowanie prawa własności w pierwszej kolejności.

Napisany przez Svetlana
Możesz również zasięgnąć informacji u właściwej gminy dotyczącej dotacji na fotowoltaikę/solarne termalne/pompy ciepła.

Dla nowych budynków obowiązują obecnie określone przepisy. Architekt na pewno powiedział ci o tym.

Mogę coś dla Ciebie znaleźć jutro albo gdy znajdę chwilę.

KfW: https://www.kfw.de/inlandsfoerderung...PB-Neubau.html

Program 300: obowiązuje dochód podlegający opodatkowaniu, brakuje mi informacji. Sprawdź to.

Napisany przez NaTwoim13
Svetlana pisze:
Możesz również zasięgnąć informacji na temat dotacji na fotowoltaikę / kolektory słoneczne / pompy ciepła w swojej właściwej gminie.

Dla nowych budynków obowiązują obecnie określone przepisy. Architekt na pewno Ci o tym powiedział.

Mogę coś dla Ciebie znaleźć jutro albo gdy tylko znajdę chwilę.

KfW: https://www.kfw.de/inlandsfoerderung...PB-Neubau.html

Program 300: dotyczy dochodu podlegającego opodatkowaniu, brak mi tych informacji. Proszę się z nimi zapoznać.

Ten wątek pochodzi z roku 2022!!!

Napisany przez fugger
Cześć,

jakiś czas temu również natknęliśmy się na ofertę nieruchomości obciążoną prawem do użytkowania. Powiedziano nam jednak, że banki zasadniczo nie finansują takich rzeczy.
Jak się okazuje, w pewnych okolicznościach wydaje się to jednak możliwe, jeśli dobrze interpretuję sytuację tutaj.

Dlatego moje pytanie do wszystkich:
Czy można teoretycznie określić, jak powinny wyglądać mniej więcej wartości finansowe?

na przykład przy następujących założeniach:

- VW 1 mln tys.
- WR 250 tys.
- CP 550 tys.

- WK-WK: 100 tys. netto, z czego dostępne wolne środki to około 20-25 tys. rocznie

Scenariusz A:
- tylko wkłady własne
- maksymalnie niskie wykorzystanie wkładu własnego na CP
- brak dodatkowego zabezpieczenia

Czy coś takiego jest realistycznie finansowalne i z jakim minimalnym wkładem własnym?

Na początku chodzi przede wszystkim o uzyskanie realistycznego poczucia możliwości finansowania takich ofert.

Dziękuję z góry!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata