- pn sty 24, 2022 7:54 pm
Dobry wieczór,do tej pory byłem jedynie zainteresowanym czytelnikiem na tym forum, ale teraz mam własne pytanie.Oto sytuacja:Moja partnerka i ja (niezamężni) planujemy przejąć Dom jej rodziców. Jest to Dom jednorodzinny z osobnym mieszkaniem dla lokatora. Mieszkanie dla lokatora nie jest wymienione oddzielnie w księdze wieczystej. Rodzice chcieliby pozostać na stałe w swoim mieszkaniu. Już wykonaliśmy ekspertyzę wartości.Wyniki:Wartość rynkowa bez prawa do mieszkania: około 700 000 €Wartość rynkowa z prawem do mieszkania: około 480 000 €Propozycja ceny obecnego właściciela: około 400 000 €Nasz problem dotyczy prawa do mieszkania. Zrzeczenie się rangi nie wchodzi w grę dla obecnych właścicieli. Chcą mieć pewność, że będą mogli pozostać w domu do końca życia, niezależnie od tego, co się stanie. Dla banków nieruchomość jako zabezpieczenie praktycznie nie istnieje.Jak najlepiej postąpić w takiej sytuacji? Czy istnieją banki, które mimo wszystko finansują takie przypadki na korzystnych warunkach?Dziękuję za pomoc.Z poważaniem,Jan