Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dane doświadczalne Sparda-Bank Südwest

Napisany przez cotzmalhua
Cześć wszystkim,

moja żona i ja niedawno złożyliśmy wniosek o finansowanie w Sparda Südwest i czekamy na odpowiedź (do 3 tygodni!). Obecnie mamy tylko pozytywne wstępne potwierdzenie.
Teraz jesteśmy trochę zmartwieni, ponieważ Sparkasse Düsseldorf wcześniej odmówiła nam finansowania (wartość nieruchomości w ostatecznej wycenie okazała się o 30% niższa niż początkowo zakładano - uzasadnienie: koronawirus Omicron, potrzeba większego bezpieczeństwa itp.
Słyszałem kiedyś, że banki w części korzystają z tego samego kalkulatora wyceny, ale dokonują różnych ocen (konserwatywna, zbliżona do rynku itp.).
W związku z tym moje pytanie brzmi: Czy ktoś wie, jakie są podejścia Sparda SW w tej kwestii?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam

Napisany przez viktor
Spardabank jest raczej konserwatywny, bardzo ostrożny. To raczej bank dla urzędników.

Napisany przez NaTwoim13
cotzmalhua pisze:
Dzień dobry wszystkim,

Moja żona i ja niedawno złożyliśmy wniosek o finansowanie w Sparda Südwest i czekamy na odpowiedź (do 3 tygodni!). Obecnie posiadamy tylko pozytywne wstępne zatwierdzenie.
Teraz jesteśmy trochę zaniepokojeni, ponieważ Sparkasse Düsseldorf wcześniej odmówiła nam finansowania (wartość nieruchomości, która została ostatecznie wyceniona, była o 30% niższa niż początkowo zakładano - z powodu: korona Omicron, większe zapotrzebowanie na zabezpieczenie itp.

Kiedyś słyszałem, że banki w części korzystają z tego samego kalkulatora wyceny, ale różnie to oceniają (konserwatywnie, zgodnie z rynkiem itp.).

W związku z tym moje pytanie: Czy ktoś wie, jak Sparda Südwest ustawi się w tym względzie?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam

Sparda Banki głównie wyceniają nieruchomości za pomocą analizy wartości rynkowej VDP lub pobierają tę wartość z interfejsu banków Europace.

Przy dobrej zdolności kredytowej Sparda Banki są skłonne zaakceptować wysokie udziały blankietowe.

Napisany przez cotzmalhua
Dziękuję za informację.
Zakładam, że dla zwykłego człowieka nie jest możliwe wyciągnięcie wniosków na podstawie tego co zostało powiedziane o jego obiekcie pragnienia, czyż nie?

Pojęcie udziałów w Blanko nie było mi dotąd zbyt dobrze znane - zakładam również, że nie można generalizować sytuacji dla każdego banku, a kwestia zdolności kredytowej zawsze jest oceniana w kontekście udziałów w Blanko w odniesieniu do zarządzania ryzykiem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata