Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu jednorodzinnego - zakup przez opiekuna / sąd opiekuńczy

Napisany przez PollyJean
Witam wszystkich,
po pierwsze chciałbym powiedzieć, jak bardzo cieszę się, że istnieje takie forum. Znalazłem tutaj już kilka odpowiedzi na moje pytania.

Teraz mamy jednak pytanie, które naszym zdaniem jest nieco ryzykowne.

Po długim poszukiwaniu znaleźliśmy Dom jednorodzinny poprzez pośredniczkę, który chcielibyśmy kupić.

Powiedziano nam, że właścicielka przebywa w domu opieki, a opiekunka zajmuje się sprzedażą. Twierdzi się, że nie ma żadnych członków rodziny.

Teraz otrzymaliśmy projekt umowy od notariusza i chcemy złożyć wniosek o finansowanie.

Powiedziano nam, że normalne jest, iż po podpisaniu umowy u notariusza trzeba czekać 3-4 miesiące na zgodę sądu.

Teraz nasze pytanie brzmi, co zrobić z finansowaniem?

Jeśli podpiszemy je przed upływem 4 miesięcy, to jest ryzyko, jeśli sąd nie wyrazi zgody albo jeśli starszej pani w domu opieki wydarzy się coś (proszę mnie źle nie zrozumieć, życzę jej wszystkiego najlepszego). Ale bez finansowania też nie powinniśmy iść do notariusza. Czy macie może jakąś radę?

Bylibyśmy Wam bardzo wdzięczni!!!

Napisany przez Saskia
Robimy to akurat teraz.

Pytania, które powinieneś wyjaśnić z wyprzedzeniem lub które już wyjaśnił dobry pośrednik:

Czy jest aktualna ocena wartości rynkowej zabezpieczona prawnie? Jeśli tak...to dobrze. Jeśli nie, sąd może to zakwestionować.
Czy cena sprzedaży przewyższa tę ocenę? Tak=dobrze, sąd zazwyczaj wtedy się zgadza.
Czy są zapisane hipoteki, które trzeba opłacić? Jeśli tak= czy wartość sprzedaży przewyższa te długi?

Czy opiekunka jest odpowiedzialna także za zarządzanie majątkiem?

Jeśli wszystko jest w porządku i wstępna praca została już wykonana, to teraz zależy to od tego, jak długi jest czas realizacji w sądzie.

I tak, musiałbyś wcześniej ubiegać się o kredyt, ponieważ musisz już złożyć wniosek o ustanowienie hipoteki, aby pieniądze zostały wypłacone.
Warto wziąć kredyt, który zapewnia dłuższy okres bezpłatnego okresu udostępnienia funduszy.

Czekamy teraz na potwierdzenie sądu. Umowa notarialna została wysłana w tym tygodniu. Według opiekunki zajmujący się sprawami prawimi jest gotowy do działania i potwierdzenie może, miejmy nadzieję, nie potrwać zbyt długo dzięki wstępnym przygotowaniom.

Pośrednik opowiedział także o innym przypadku, gdzie cały proces trwa już 10 miesięcy (przy okazji...pośrednik otrzymuje swoją prowizję dopiero po zawarciu ważnej umowy sprzedaży, więc nie jest to jeszcze sfinalizowane)

Jeśli sprzedający umiera, otrzymasz jednak Dom, jeśli cała procedura została już załatwiona. Może jednak trochę potrwać, ponieważ cena sprzedaży musi gdzieś się udać. A opiekunka nie ma już z tym nic wspólnego po śmierci.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Napisany przez PollyJean
Cześć Saskia,

dziękuję za odpowiedź. Naprawdę świetnie opisałaś przebieg.

Spróbuję zdobyć informacje odnośnie ekspertyz wartości itp.
Trzymam za was kciuki, mam nadzieję, że u was wszystko szybko przejdzie, 10 miesięcy to już ciężko. U nas mówiono 3-4 miesiące������

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata