- pn wrz 21, 2009 2:58 pm
Cześć,
niestety mimo wszystkich informacji przekazanych przez media, niektóre kwestie dotyczące ochrony depozytów w Niemczech wciąż nie są dla mnie do końca jasne. Jeśli jestem dobrze poinformowany, istnieje obecnie ustawowa ochrona depozytów do wysokości 50 000 € na klienta, a od 2011 r. do 100 000 € w całej UE. Chciałbym się dowiedzieć, czy ochrona depozytów jest powiązana z osobą czy z bankiem? Innymi słowy: jeśli klient ma po 50 000 € lokat w dwóch bankach, które równocześnie zbankrutują, czy otrzyma całe 100 000 €, ponieważ nie zdeponował więcej niż 50 000 € na każdy bank, czy tylko 50 000 €, ponieważ obecna ochrona depozytów sięga tylko do 50 000 €?
Z tego, co wiem, poza ustawową ochroną depozytów, BdB ubezpiecza ryzyko niewypłacalności prywatnych banków praktycznie w 100%. W zasadzie żaden inwestor nie powinien stracić swoich depozytów. Jeśli to prawda, chciałbym się dowiedzieć, czy fundusze ochrony depozytów zarządzane przez EdB (ustawowe) oraz BdB (dobrowolna ochrona depozytów) mają wystarczające rezerwy, aby w razie potrzeby wypłacić te depozyty. O ile pamiętam, podczas rekompensaty dla niektórych poszkodowanych przez Lehman Brothers, fundusz ochrony depozytów musiał zaciągnąć kredyty w miliardach od Soffin, ponieważ pieniędzy nie wystarczało. Ale co zrobią inwestorzy, jeśli państwo, jak widać za kilka lat, będzie tak zadłużone, że nie będzie już mogło zapewnić miliardowych poręczeń, aby wesprzeć fundusz ochrony depozytów? W takim przypadku fundusze ochrony depozytów musiałyby mieć bilionowe rezerwy, aby stać się niezależnymi od państwa.
Czy ktoś z was ma bliższe informacje na temat sytuacji ochrony depozytów w Niemczech?