Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zyski z ETF-ów, podatek i kwota wolna od podatku dla oszczędzających.

Napisany przez midnight
Hej,

Mam kilka ETF-ów w Consors, które odniosły dobre zyski kursowe w ciągu ostatnich lat.
Z mojego spokojnego pakietu 801€ korzystam około 600,- na konto terminowe i chcę wydać około 200 na ETF-y.

Jak najlepiej obliczyć, ile akcji ETF muszę sprzedać/kupić w tym roku, żeby wykorzystać pozostałe 200 spokojnego pakietu?
Moje przypuszczenie przedstawiłem w poniższym przykładzie z hipotetycznymi liczbami.
Czy to się zgadza?

Przykład
06/2020 06/2021 teraz
10 szt Kurs 10€ Kurs 50€ (Zysk 40€ za sztukę)
10 szt Kurs 20 Kurs 50€ (Zysk 30€ za sztukę)

Wydaje mi się, że jeśli sprzedam 5 sztuk, zysk z pierwszej partii (06/2020) będzie brany pod uwagę przy obliczaniu zysku?

5 sztuk * 40€ Zysk = 200€ (Odpowiada pozostałemu spokojnemu pakietowi)
Powinienem więc sprzedać/kupić 5 akcji, aby wykorzystać pozostały spokojny pakiet?

Napisany przez 2titan1981
Moja opinia
first in, first out, jeśli nie były trzymane żadne wcześniejsze, jak w przykładzie.

To jest jeden z powodów, dla których wolę korzystać z funduszy dywidendowych do wykorzystania kwoty wolnej od podatku. Nie trzeba liczyć zysku, aby odpowiednio sprzedać. Należy uwzględnić koszty sprzedaży + zakupu. Consors zawsze 1,5%?

Napisany przez midnight
Tak, FIFO teraz rozumiem O opłatach, oczywiście trzeba mieć to na względzie, ale powinny być znacznie niższe niż 26% z 200€ Czy jednak zasadniczo dobrze to zrozumiałem? Czy częściowa sprzedaż/odkupienie w celu wykorzystania kwoty wolnej od podatku raz w roku ma sens?

Musisz to wiedzieć przed sprzedażą i ponownym zakupem, jakie opłaty za to będą pobierane. Gdy za jednorazową sprzedaż pobierane są opłaty w wysokości 9,95€, a za ponowny zakup też 9,95€ (na przykład), to jest to droga zabawa. Warto dokładnie zapoznać się z regulaminem i ewidencją zysków i strat, aby dowiedzieć się, jakie koszty mogą się pojawić w takiej sytuacji.

Napisany przez 2utopus
O ile dobrze zrozumiałem, istnieją pewne specjalne zasady dotyczące ETF-ów (szczególnie gdy opierają się głównie na akcjach).

Tutaj prawdopodobnie obowiązuje 30% częściowa zwolnienie - więc będziesz musiał opodatkować tylko 70% zysków - aby osiągnąć kwotę wolną od podatku w wysokości 200€, musisz więc osiągnąć nieco większy zysk.

200€/0,7 => ok. 285€

Przy kwocie wolnej od podatku w wysokości 200€ obowiązuje tylko około 26% podatku - więc oszczędzasz tylko 52€ podatków w przyszłości - ale teraz (przy opłacie za każde zlecenie w wysokości 10€) musisz płacić 20€ prowizji za zlecenie.
Te 20€ nie można ponownie zainwestować i przy pozostałych 30 latach i średnim wzroście wartości o 7% w terminie 30 lat osiągniesz o 152€ mniej zysku z powodu straty w wysokości 20€ ... lepiej zatem korzystać z brokera oferującego bezpłatne zlecenia ETF-ów

Napisany przez midnight
utopus pisze:
O ile zrozumiałem, ETF-y (szczególnie te oparte głównie na akcjach) mają kilka specjalnych zasad.

Tutaj prawdopodobnie obowiązuje 30% zwolnienie częściowe - więc musisz zapłacić podatek tylko od 70% zysków - aby osiągnąć kwotę wolną od podatku 200€, musisz osiągnąć odrobinę większy zysk.

200€/0,7 => około 285€

Przy uwzględnieniu, że na kwotę wolną od podatku 200€ obowiązują około 26% podatku - oszczędzasz więc tylko 52€ na późniejsze podatki - ale teraz (przy każdej opłacie w wysokości 10€) musisz zapłacić 20€ prowizji od transakcji.
Te 20€ nie można ponownie zainwestować, a przy pozostałych 30 latach i średnim wzroście wartości/wyniku aktywów o 7%, po 30 latach zarobisz o 152€ mniej ze względu na 20€ stratę ... lepiej zatem korzystać z brokera oferującego bezpłatne transakcje ETF-ów

Dziękuję, bardzo pouczające.
Raczej zabrałbym te 20,- opłaty z konta, niż zaliczył jako zaliczkę na przyszłe obciążenia podatkowe. Znowu więc kupiłbym tę samą liczbę jednostek.
Ale chyba opłaca się to tylko w niewielkim stopniu za ~30€.
Może, gdy ETF traci na wartości.

Gdzie mogę zdefiniowanie dowiedzieć się, czy mój ETF ma zwolnienie częściowe wynoszące 30%?

Napisany przez Marc2512
No przy takim obciążeniu podatkowym zdecydowanie skorzystałbym z usług doradcy podatkowego lub zatrudniłbym go na stałe...

Napisany przez 2utopus
Oczywiście nie wiadomo, czy na przykład za 30 lat zyski z ETF-ów nadal będą opodatkowane - czy też być może znowu zwolnione z nich może być okres trzymania.

Napisany przez Riddra
Cześć wszystkim,

ponieważ nie chcę rozpoczynać nowego tematu, chciałbym zapytać tutaj, czy ktoś mógłby krótko i zwięźle wyjaśnić mi temat podatków i ETF-ów. Z chęcią przyjmę również rekomendacje podcastów lub książek.

Tło:
Chcę założyć programy oszczędnościowe ETF dla siebie i mojego dziecka. Ogólnie rozumiem jak to działa. Jednak dla mnie temat podatków to wciąż zagadka. Czy możecie mi pomóc?

Z góry dziękuję.

Podatki są płacone dopiero wtedy, gdy przekroczy się kwotę wolną od podatku dla dziecka. Dlatego można użyć dywidendowego funduszu ETF. W większości przypadków powinno to wystarczyć do 18 roku życia. Dzięki temu kwestie podatkowe pozostają dość proste.

To samo dotyczy siebie, dopóki kwota 801 € nie zostanie wyczerpana. Zacznij od dywidendowego ETF na światowy rynek z wieloma papierami wartościowymi. Dopiero potem zainwestuj w fundusz kapitałowy dla dalszych wpłat.

Napisany przez Dante
Najlepiej zajrzyj na stronę https://www.justetf.com/de/academy/a...-overview.html. Znajdziesz tam wiele informacji na temat opodatkowania ETF-ów.

Napisany przez Riddra
Dzięki obu.
Stronę internetową dokładniej przejrzę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata